Debatt:

Å bli tissetrengt offentlig er mitt verste mareritt

Alle burde få muligheten til å føle seg inkludert og sett på studentarenaer, spesielt når det gjelder noe så grunnleggende som å gå på toalettet.

Publisert

Du snubler ut av Storsalen og må sjukt tisse. Det naturlige hadde vært å løpe inn på det første toalettet du finner uten en eneste ettertanke. Når jeg som kjønnsskeiv befinner meg i samme situasjon, stopper jeg heller opp og stiller meg selv spørsmålet: «Hvor lenge kan jeg holde meg?».

Du tenker kanskje: «Men det er jo bare å gå på do». Jeg har så innmari lyst til å tenke det, jeg også, men faktum er at dette dilemmaet påvirker meg i stor grad, slik som så mye annet i vårt kjønnsdelte samfunn. Når man verken er mann eller kvinne, og blir presset inn i én av de binære kjønnskategoriene, er det enkelt sagt et mareritt.

Man skal ikke måtte risikere en infeksjon, blærekatarr eller rett å slett å tisse på seg fordi man ikke har den grunnleggende muligheten til å kunne gå på do. Hvis man, til tross for ubehaget, går inn på en kjønnet do, risikerer man forvirrede blikk, stygge kommentarer og trakassering. Dette da hvis ens kjønnsuttrykk, altså hvordan man presenterer seg selv, ikke samsvarer med det kjønnet doen tilhører.

Det har blitt en selvfølge for meg å unngå offentlige toaletter, rett og slett siden de aller fleste er kjønnsdelte. Jeg hadde ikke kjennskap til kjønnsnøytrale toalettalternativer på Samfundet, verken gjennom veivisende skilt eller informasjon på nettsiden. Det var først da jeg tok direkte kontakt om saken, at de informerte om mulighetene.

Slik det er nå, finner man de eneste ukjønnede doene på Strossa. Der er det 20-års grense, og det er dermed ikke tilgjengelig for yngre besøkende. De fleste må jo vente til de blir 20 før de kan nyte sprit på huset, men for oss kjønnsskeive er det i tillegg samme aldersgrense for å kunne gå på do. De resterende kjønnsnøytrale mulighetene er handicaptoaletter. Det er selvfølgelig problematisk at funksjonsfriske mennesker som meg skal okkupere disse doene.

De sjeldne gangene jeg derimot finner kjønnsnøytrale doer i offentligheten, føler jeg en lettelse over at denne grunnleggende rettigheten også oppfylles for kjønnsskeive. Derfor ble jeg utrolig lettet da jeg hørte om utformingen av nybygget. Samfundet forteller at planen hittil er å ha flere kjønnsnøytrale enkelttoaletter rundt på bygget, i tillegg til den klassiske inndelingen mellom kjønn. Dette er et tiltak som vil bidra til inkludering, som uten tvil er en bærebjelke for studentmiljøet i Trondheim.

Det er utrolig betryggende at stadig flere tar hensyn til kjønnsskeive i utformingen av nye bygg, så kan man bare håpe at flere følger på i fremtiden.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS