– Ordningen med «konten» slik den er i dag, er for tungvint for studentene. Jeg har derfor kommet med et forslag til Studenttinget om at alle skal få ta den, sier Nemanja Trecakov.

– NTNU oppfordrer til stryk på eksamen

I dag behandler Studenttinget et forslag om å åpne kontinuasjonseksamen for alle. – Forslaget strider mot NTNUs prinsipper, mener seniorrådgiver ved NTNU.

Publisert Sist oppdatert

– Har man en dårlig dag, oppfordres studenter til å stryke dersom de ønsker å forbedre karakteren sin, mener student Nemanja Trecakov.

For sivilingeniørutdannelsen er reglene i dag slik at dersom man stryker til ordinær eksamen får man ta kontinuasjonseksamen. Består man eksamen, men ønsker å forbedre karakteren må man vente til neste ordinære eksamen avholdes. Dette kan ta opp til ett år.

– Ordningen med «konten» slik den er i dag, er for tungvint for studentene. Jeg har derfor kommet med et forslag til Studenttinget om at alle skal få ta den, sier Trecakov

Per i dag er det ulike regler for hvordan eksamen skal avvikles ved NTNU.

– På Dragvoll har mange fag eksamen både til høsten og våren. På siv. ing. avholdes eksamen i et fag ofte bare en gang per år, sier Trecakov.

– Kan skape gjentakskultur

Trecakovs forslag skal behandles i STi torsdag 15. april. Studenttingsleder Amund Aarvelta ser både fordeler og ulemper ved forslaget.

– En endring vil kunne få ned den taktiske strykingen. Jeg synes også det er et viktig prinsipp at eksamen skal være åpen for alle. Problemet er at forandringen kan skape en gjentakskultur, og gjøre at mange flere tar «konten», mener Studenttingslederen.

STi ønsker på sikt å se på hele eksamensregelverket ved NTNU.

– Skal gjøre det skikkelig første gang

– Kontinuasjoneksamen på siv. ing. skal forhindre at studenter må gå om igjen et helt årskurs. Vi ønsker ikke å gjøre ordningen om til en støtte for gjentakskulturen, forteller seniorrådgiver Åge Søsveen ved Studieavdelingen på NTNU.

NTNU får betalt for hvert produserte studiepoeng, men studenter som forbedrer karakterer er en utgift for NTNU.

– NTNU har et reglement som bevisst gjør det vanskelig for studenter å forbedre karakterer. Dette handler om å lære studentene å gjøre det skikkelig den første gangen. «Konten» er en unntaksordning primært for de som stryker, poengterer Søsveen.

Et 5-årig siv. ing. studium har mer enn 40 eksamener. Sørsveen tror ikke at et par dårlige karakterer vil påvirke snittet i nevneverdig grad.

– Avvikling av kontinuasjoneksamen er en stor jobb for både faglærere, sensor og administrasjonen. Forslaget som er kommet vil kunne føre til en stor økning i antallet som avlegger kontinuasjonseksamen. Det er uheldig, mener Søsveen.

– Ser ikke problemet

Førsteamanuensis Morten Olavsbråten ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon (IET), er positiv til en endring i regelverket.

– Som tidligere studieveileder har jeg sett frustrasjonen hos studentene. Jeg tror en slik ordning er positiv både for NTNU og studentene, mener Olavsbråten.

– Vil ikke ordningen kunne føre til et mindre seriøst syn på eksamen?

– Jeg tror at antallsbegrensningen er nok til å beholde seriøsiteten oppe. Det vi har sett er at oppmøtet på «konten» er betydelig mindre enn det skal være, forteller Olavsbråten.

Han avviser at det vil skape mye merarbeid.

– «Konten» arrangeres uansett på grunn av sykdom. Da spiller det mindre rolle om noen flere tar eksamen. Det mest tidkrevende er først og fremst å lage eksamensoppgaven, mener førsteamanuensisen.

Powered by Labrador CMS