– Vil bort fra denne typen opptaksprøver

Dekan Olav Bolland mener det trengs en kulturendring i linjeforeningene.

Tekst: Jesper Nohr, Michael Li Stene, Edvart Svingen

Onsdag kveld ble det avholdt et møte etter at en student ble alvorlig skadet etter å ha fått i seg eddik under opptaket til en linjeforening. Dekan Olav Bolland ved fakultet for ingeniørvitenskap mener at det er på tide med en ny retning for opptakene.

LES OGSÅ: Leder for linjeforeningen Smørekoppen beklager: – Det er ikke slik vi ønsker å ta imot våre medstudenter

– Som i rekrutten

På møtet som ble avholdt onsdag ble hendelsesforløpet gått gjennom av dekan Olav Bolland, professor Bjørn Andersen ved institutt for maskinteknikk og produksjon, og representanter fra linjeforeningen Smørekoppen.

Bolland kommer med klare signaler på hva veien videre blir. Han forteller at denne kulturen ligger i ryggmargen til mange av linjeforeningene, og har gjort det siden NTH sine dager. Han sammenligner det med militæret, hvor rekrutter brytes ned, for så å bygges opp igjen.

– Vi ønsker oss bort fra denne typen opptaksprøver.

Bolland sier at han vet at noen kan takle disse opptakene bra, mens andre reagerer mer negativt. De har fått flere negative tilbakemeldinger på opptaksprøvene.

LES OGSÅ: – Det virker ikke nødvendig at det skal være ubehagelig

Står sammen

Alexander Johansen, øverste leder for linjeforeningen Omega, som mener mottakelsen av nye studenter skal være trygt og gøy for alle.

– Vi har god dialog med instituttet.

Ellers henviser han til blant annet uttalelsene gjort av leder for Smørekoppen, Oscar Lilleløkken.

Under Dusken har vært i kontakt med diverse linjeforeninger fra NTNU, men flere ønsker ikke å bli sitert.

Stolte over sitt opptak

Alle linjeforeningene ved Gløshaugen har ulike opplegg for sine opptak. Leder for linjeforeningen Aarhønen, Marie Bjørndal, forteller litt om hvordan opptaket på linjen for Bygg- og Miljøteknikk foregår.

– Nye studenter blir delt opp i grupper og blir bedt om å bygge en kopi av for eksempel et kjent byggverk, før hovedstyret inspiserer dette mot slutten av fadderuka.

Hun forteller at opplegget er helt frivillig, og at man både kan bli med på arrangementer holdt av linjeforeningen og søke på verv der selv om man velger å ikke delta. Bjørndal ville ikke uttale seg om det trengs en kulturendring blant linjeforeningene, men sier at de er stolte over sitt opptak.

Etterlyser kulturendring

Linjeforeningene må komme opp med et nytt opplegg, mener Bolland. Det skal holdes et møte på høsten med linjeforeningene, der opplegget til neste års mottak av nye studenter skal gjennomgås. Dekanen sier at det nå er god dialog fra starten.

Bolland legger også til at han er takknemlig overfor linjeforeningene på grunn av arbeidet de gjør i fadderuka, og måten de bidrar for å gi de nye studentene nettverk og positive aktiviteter.

– Det er viktige å se alt det positive linjeforeningene gjør også, sier Bolland

Han avslutter med å fortelle at han ønsker å ta initiativ. Han ønsker å ta opp problemstillingen med andre dekaner og rektorat, og mener at det trengs en kulturendring over hele fjøla.

– Det finnes tilfeller hvor linjeforeningene har lagt om opptakene i senere tid, og har nå et mer positivt opplegg, poengterer Bolland.

Powered by Labrador CMS