Storsalen sa ja til Reitan
Storsalen stemte ja til samarbeidsavtalen med Reitan. Dermed blir det 15 millioner til nybygg.
Storsalen stemte ja til samarbeidsavtalen med Reitan under det ekstraordinære Samfundsmøtet om nybygg tirsdag kveld. Det var 531 stemmer for, 159 mot og 63 blanke stemmer.
Søndag 25. april kom nyheten om at Reitan går inn som hovedsponsor nybyggprosjektet. Summen på avtalen mellom Samfundet og Reitan står på hele 15 millioner kroner, i tillegg til en leieavtale som vil gi Samfundet en viktig trygghet etter åpningen av nybygget. Totalt trengs det 215 millioner til prosjektet, i følge Samfundet.
– Dette er virkelig en jubeldag for studentene! Vi er utrolig stolte av å annonsere samarbeidet med Reitan og det er stor stas at de velger å gå for en slik storsatsing på Samfundet og studiebyen Trondheim, sier Samfundetleder Karen Mjør i en pressemelding til Under Dusken.
Odd Reitan skriver dette i samme pressemelding:
– Studentene i Trondheim fortjener sin egen arena for kultur, samfunnsengasjement og feiringer. Jeg er glad for at vi kan være med å realisere studentenes nybygg.
LES OGSÅ: 100 i karantene etter linjeforeningsarrangement
En debatt om Samfundets sjel
Talerstolen ble hyppig brukt etter Mjørs innledning om avtalen med Reitan. Debatten handlet i stor grad om prinsipper, de kunstneriske gjengenes frihet, Samfundets sjel og dets medlemmer.
For de som støttet avtalen handlet argumentene mye om Samfundets medlemmer, og de kommende generasjonene med studenter som skal fortsette å kunne møtes på Samfundet. Med et nybygg vil det bli plass til flere studenter, i tillegg til muligheter for å bedre de tilbudene som allerede finnes.
Finansstyrets leder Dag Herrem mener avtalen kan gi Samfundet en totalverdi på 50 millioner kroner. Han påpekte at det er Samfundet som selv har foreslått vilkårene i avtalen, som er satt sammen av mange gode elementer.
– Avtalen er ren filantropi, sier Herrem.
Samfundet har lenge hatt stort behov for å bygge ut og sponsoravtalen med Reitan hjelper nå med realiseringen av utbyggingen. Nybygget vil mellom annet gi nye konsertscener, serveringslokaler og arbeidslokaler, som vil være til stor glede for mange kommende generasjoner av Trondheimsstudenter, heter det i en pressemeldingen fra Samfundet.
Ville unngå medieomtale
Det var imidlertid ikke alle som stilte seg like positive til avtalen. Blant kritikerne var det argumentet om dårlig informasjon som sto sterkest for å stemme nei til forslaget. Samfundets medlemmer mottok en e-post som flere beskrev som «ullen» under møtet, noe som har gjorde det vanskelig å vite hva man stemte over.
På grunn av dette stilte flere seg kritiske til Styret og Finansstyret. Finansstyrets leder Dag Herrem fortalte at de kunne ha lagt fram avtalen allerede 17. april, men at de ventet til den 27.
– Når vi la den fram med såpass kort frist var det for å slippe å få avisskriving opp og ned i ukesvis, men heller la debatten gå i Storsalen, fordi det er her debatten hører hjemme, fortalte han fra talerstolen.
Under punktet kritikk av møte innrømmet Herrem at de hadde undervurdert motstanden fra medlemsmassen og at avtalen burde ha vært lagt fram tidligere.
– Avtalen skulle ha vært lagt fram tidligere, og hadde vi lagt den fram tidligere ville den kanskje ha vært mer kjedelig, men da hadde vi unngått den debatten vi fikk i dag som handlet mest om hvordan avtalen ble lagt fram og ikke innholdet i den.
Mjør svarte også kritikken, og sa i likhet med Herrem at de hadde undervurdert engasjementet.
– Vi har undervurdert engasjementet rundt dette og tenkt på dette som en glad-sak. Hadde vi gjort dette på nytt, hadde vi gjort det annerledes.
- Trenger pengene
Flere nye punkter dukket opp på møtet.
Blant annet har det ikke til nå vært kjent at uten en privat sponsoravtale, vil ikke nybygget få penger over revidert statsbudsjett.
Samfundetstyret og Finansstyret ble også kritisert for å ha lagt fram avtalen som om dette var avgjørende for at det i det hele tatt blir et nybygg til Samfundet.
– Hvis vi sier nei til avtalen kan vi hvert fall ikke bygge det vi legger fram i dag. Vi har ikke de pengene tror jeg, for å bygge det nybygget som vi har prosjektert nå, fortalte Herrem.
Vedtok salg av Fengselstomta, intensjonsavtale og forprosjekt
Neste sak på agendaen var salg av Fengselstomta som i dag eies av Samfundet og det er deler av denne tomta som kommer til å bli brukt til å bygge Samfundets nybygg. Planen er å selge deler av Fengselstomta til NTNU for en minstepris på 25 millioner. Hva NTNU skal bruke av tomta til er enda ukjent. Forslaget ble vedtatt med 297 stemmer for, 14 mot og ti stemte blankt.
Det ble også lagt fram en intensjonsavtale for videre samarbeid med NTNU om den såkalte Tverrforbindelsen, som vil kreve mye arbeid med infrastruktur. Tverrforbindelsen er en planlagt underjordisk forbindelse til en utvidelse av campus. Forslaget ble vedtatt med 227 stemmer for, fire mot. Ni medlemmer stemte blankt.
Til slutt skulle Storsalen votere over godkjenning av nybyggets forprosjekt, som ble startet i januar i år. Prosessleder Agnete Djupvik fortalte at bygget har gått fra å være en skisse, til å bli et bygg vi kan bygge. Hun forteller at Nybygget skal gi mye for mange, i form av logistikk, utforming og gode fasiliteter. Forslaget ble vedtatt med 205 stemmer for, seks mot og tre stemte blankt.