SPILTE LIK: Demonstranter ligger i trappene utkledd som lik.

NTNU-ledelsen møtt av «lik» før styremøte

Flere Palestina-demonstranter hadde tirsdag morgen samlet seg utenfor NTNU sitt hovedbygg. De ønsket å påvirke NTNU sitt styremøte.

Publisert Sist oppdatert

Palestina-demonstranter samlet seg i dag tidlig utenfor Hovedbygget der slagordene «la barna leve, la gaza leve» ble sunget før demonstrantene gikk inn i Hovedbygget. Der skapte de en dramatisk scene hvor enkelte av demonstrantene kledde seg som lik og la seg ned på trappene. 

BLODIG SLAGORD: «Kunnskap for folkemord» spiller på NTNUs budskap «kunnskap for en bedre verden».

Leder Ahmed Alamleh for Studenter for Palestina svarer på hvorfor demonstrantene er samlet i dag og nevner Studenter for Palestina sine krav til NTNU. 

– NTNU må fryse samarbeidet med Kongsberg gruppen fram til de slutter å selge våpen og våpendeler til Israel enten direkte eller via et tredjeland, appellerer Alamleh. 

Trosset vær og vind for å protestere mot NTNU

Fysikk og matematikk-studenten Sunniva Kinnerud og lektorstudent i realfag Anette Stoum var blant de fremmøtte. 

De forteller at de tok turen til Hovedbygget klokken åtte denne tirsdagen for å vise støtte til Palestina og protestere mot at NTNU støtter Kongsberg gruppen som studentene hevder har sendt våpendeler til Israel.

– Det er sykt at universitetet fremdeles støtter Israel-vennlige organisasjoner etter så lang tid, sier Stoum.

Studentene Sunniva Kinnerud (t.v.) og Annette Stoum mener begge at bare det å møte opp er viktig støtte i den kontinuerlige kampen for Palestina.

Begge studentene mener mye blir formidlet bare ved å dukke opp på slike aksjoner, noe de begge har gjort flere ganger det siste året. De opplever at antallet deltakere holder seg ganske høyt jevnt over.

Målet deres fremover vil derfor være å fortsette å møte opp på slike aksjoner, i tillegg til å boikotte det de anser som Israel-vennlige bedrifter, slik som Starbucks og McDonalds.

– Håpet er at engasjementet som vises gjennom dagens aksjon vil ha effekt på hva som bestemmes på NTNU sitt styremøte, avslutter Kinnerud.

LES OGSÅ: Ulovlig protest på Karrieredagene

Ønsker fortgang hos NTNU

Historiestudenten Sophie Elsa Eikli har i dagens aksjon ikledd seg en blodig hvit t-skjorte og spilte rollen som «lik».

– Jeg ønsker å vise folk at palestinere også er mennesker, sier Eikli. 

Eikli mener den globale fornektelsen av grusomhetene skyldes rasisme og et ønske om økonomisk gevinst.

BLØR FOR PALESTINA: Historiestudenten Sophie Elsa Eikli ønsker å vise at palestinere også er mennesker.

– NTNU må bestemme seg for om de vil være en bedrift eller et universitet, argumenterer Eikli. 

Hun har troen på at NTNU vil lytte til slutt, til tross for at de ikke har lyttet til nå, og trekker frem Apartheid i Sør-Afrika som en sammenligning. Hun håper dog ikke det tar like lang tid, og ønsker fortgang i prosessen. 

På spørsmål om det var en enkel avgjørelse å delta på aksjonen, svarte hun at det var en enkel avgjørelse når hun tenkte på hvor ille det er i Gaza.

– Det ble et enkelt valg, sier Eikli.

Eikli er svært fornøyd med dagens aksjon og håper at dette vil ha påvirkningskraft på hva NTNU foretar seg i tiden fremover.

Mener engasjementet har en effekt

– Vi har aksjoner hver uke, og demonstrasjoner på alle styremøtene til NTNU, som er omtrent en gang i måneden, forteller Alamleh. 

VIS OMTANKE: Leder Ahmed Alamleh i Studenter for Palestina mener det er viktig å være et godt menneske og tenke på de rundt seg.

Demonstrantene har tidligere fått gjennom flere krav til NTNU om blant annet fordømmelse av Israels angrep på sivile insitusjoner og utdanningsinstitusjoner, bidrag til gjenoppbygning av Palestinas utdanningsinstitusjoner og at NTNU ikke inngår nye forskningsprosjekter med israelsk statlige institusjoner. Alamleh mener det viktigste er å starte et sted. 

Alamleh ønsker at NTNU skal fordømme angrepene på akademisk frihet og ytringsfrihet, både i Israel og i andre land, der ansatte og studenter blir straffet for å uttrykke solidaritet med Palestina. 

– Hvis NTNU starter, følger kanskje andre utdanningsinstitusjoner etter, sier han. 

Svaret er klart og enkelt når Alamleh får spørsmål om hva studenter kan gjøre. 

– Vær et godt medmenneske og tenk på de andre rundt deg. Med en gang vi glemmer hva som skjer i Gaza, har vi klart å svikte dem i Gaza. Hvis vi kan vise at vi er mange, kan vi utgjøre en forskjell, forteller Alamleh.

Alamleh oppfordrer derfor studenter til å møte opp i demonstrasjoner og aksjoner. 

DEMOKRATISK: Rektor Tor Grande ved NTNU mener demonstrasjoner er viktig for demokratiet.

– God dialog med studentene

Konfrontert med kritikken svarer rektor Tor Grande i en SMS at ledelsen opplever å ha god dialog med studentene. Han mener det er naturlig at NTNU som universitet blir utfordret.

– Demonstrasjonene er en viktig del av studentdemokratiet, så lenge de går fredelig for seg, skriver Grande i en SMS. 

Grande påpeker at krigen i Gaza har hatt og fremdeles har katastrofale følger, men sier det ikke er endringer som tilsier at vedtaket fra forrige styremøte 18. juni (ekstern lenke) er ugyldige. 

Svar fra Kongsberg gruppen:

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg gruppen forteller at påstander om at Kongsberg gruppen har solgt våpen til Israel ikke har rot i virkeligheten. Videre skriver Lie at Norge ikke tillater våpeneksport til Israel og at Kongsberg gruppen har aldri solgt våpen til Israel.

LES OGSÅ: Vil ha våpen-fritak for studentene

Powered by Labrador CMS