Anmeldelse

Delish - Like a Sieve

Et melankolsk og mystisk landskap, som å være fanget i en vanndråpe.

Publisert

Tankene i hodet ble pirret av adjektivene som dukket opp på Delish når de kom med en ny plate. De er ukjente, lovende og eksperimentelle. Allikevel er det først og fremst «eksperimentelt» som slo meg mest. Gruppen består av Natali Abrahmsen Garner, kjent fra Nåtiden og Propan, Johan Lindvall, Magnus Skavhaug Nergaard, kjent fra Monkey Plot, og Martin Langlie, kjent fra Valkyrien. Det er altså en såkalt supergruppe av musikere og komponister. Begrepet «eksperimentelt» kan brukes misvisende i det at flere norske musikkgrupper bruker begrepet eksperimentelt, uten egentlig å eksperimentere med form, låtskriving, uttrykk og lyd. Delish driver ikke med lureri. 

Plata begynner med den rolige «Wash over». Tekstiler av bløte synther og en lett trommemaskin gjør en allerede investert i sounden deres. Det som først og fremst gjelder her, så vel som resten av platen, er klang. «Wash over» er en klangfest med musikalske bilder som de ikke bare har innarbeidet gjennom teksten, men også i lydsnutt av kirkeklokker. «Perspire, Urinate» er neste spor. Det er et langt spor som skrur opp det eksperimentelle. Her er det både lek med form og lydkombinasjoner. Låten bruker temaet om tid til å skape et abstrakt, vått lydlandskap av vokallyder og en lydsnutt av en brusende foss. 

Det er med «The Shell» at du får en låt som lyder både som drømmepop, men som bryter med sin egen form ved å ha glitrende synther, innslag av lydsnuter med desperate tekstlinjer og en outro som smelter. På grunn av det blir jo låta fulgt opp av den enda rarere «Did you flow today». Vokalen starter rytmen som utvikler seg til enda et drømmelandskap. Det virker som om Delish liker å skape lydlandskaper, der de ikke improviserer, men heller kontrollerer fullstendig, så du får et fritt spillerom til å lytte. Du får mer plass i lydbildet og det er veldig behagelig. 

Du kan si at de siste låtene kan beskrives som abstrakte. «Rain» er en lek med konkrete lydopptak av regn, innpust, stenger og samtidig manipulering av lyd ved å trekke ut lengden av tonene. Fra «I’ve been running» kommer det korteste, men mest kompakte lydbildet. Dette er ikke den typiske avslutningen med en rolig utgang, men derimot en liten spurt i en blomsterhage av vakre lyder. 

Hva betyr egentlig begrepet eksperimentelt? Ifølge Bokmålsordboka står det at «som tar i bruk nye og utradisjonelle virkemidler». Delish sin plate er i samme kategori som for eksempel Lia Kohl eller Marina Herlop. Det betyr at den er frisk, rar og prøver ut mye som funker veldig godt.

LES OGSÅ:  Sabrina Carpenter – Short n’ Sweet

Powered by Labrador CMS