Anmeldelse

Perfume Genius – Ugly Season

Et dystert dypdykk i utenforskap.

Publisert Sist oppdatert

Mike Hadreas har under artistnavnet Perfume Genius i over ti år skapt vakker og hjerteskjærende artpop. I hans nyeste album går han en dystrere, tyngre og mer eksperimentell retning mens han utforsker de dype urolighetene rundt skeiv tilværelse, sin egen traumatiske fortid og ønsket om å leve på egne premisser.

Ugly Season er eksperimentell artpop fullt ut. Med bare én virkelig fengende låt, halvironisk kalt «Pop Song», setter albumet fokuset på den mørkere og mer ubehagelige siden av sjangeren. Hadreas bruker sin hviskende og skjøre stemme aktivt som instrument. Stemmen hans smelter inn i instrumenteringen og skaper en intim, men ukomfortabel stemning. De mange lagene med ordløs synging over atonale og dissonante instrumenter kan tidvis minne om lydsporet til en skrekkfilm.

Hadreas er sparsommelig med tekstene sine, men den lyrikken vi får, er pakket med følelser og symbolikk. Det sentrale temaet virker å være å unnslippe rammer. I introlåten «Just A Room» ønsker Hadreas å dra med seg en partner til et sted uten bestemte mønster, et rom der de kan. Mens i låten «Herem» trygler Hadreas sin partner om å frata ham hans navn, som kan vise til et ønske om å bli fri fra sin fortid eller kjendisstatus.

Ugly Season er en blanding av det stygge og det vakre. Låten «Pop Song» gir oss pene strenger og romantisk lyrikk om å hengi sine kropper til noe større enn seg selv. Mens låten «Hellbent» gir deg en voldelig vibrerende bass og noe lignende lyden av en tannbor, akkompagnert av en fortelling om Hadreas sin traumatiserende fortid som fattig rusmisbruker.

I midten av albumet blir man møtt av instrumentalen «Scherzo», en kaotisk og forvirrende låt som forsterker motivet om utenforskap. Avslutningslåten «Cenote» er også en instrumental som speiler «Scherzo». Men denne gangen er instrumentalen behagelig, forsiktig og vakker. Låten kulminerer i seirende orgeltoner som gir håp om at man kan finne det rommet man trenger.

Powered by Labrador CMS