Anmeldelse

Ørdop Wolkenscheidt – Kommissar Brenkstrup: Fragments of a Troubled Detective

Du er kommissar Brenkstrup der han etterforsker drapene i den tåkete og dunkle byen Erfurt: vakkert, melankolsk og behagelig til å være en krimroman i lydformat.

Publisert

Ikke mange kjenner til denne anonyme musikalske poeten som Ørdop Wolkenscheidt tross alt er. Med en start allerede fra 2015 og med flere albumer (fra i fjor en EP om en fiktiv by der fossile brennstoff var den narrative tråden), virker Ørdop aktivt og kreativt investert, nesten isolert i sin egen lille viktorianske salong. Likevel er albumene hans fulle av handlinger om tid og rom, og utforskning med hint av pianobarestetikk. På dette albumet forandres tanken om en krimroman til et lydlandskap som på den ene siden er burlesk, skittent, industrielt og preget av ensomhet, og som på den andre siden er preget av høsttoner, vennskap og kjærlighet, alt i en oppfunnet Tysk storby.

«I had traveled to Erfurt at a strange, meaningless time of year». Vi starter med sporet «I quit», en spøkelsesaktig åpning med synth og en telefon som ringer, en desertør; han avslutter jobben og begynner på reisen med «[...] investigations in the underworld of Erfurt». På bakgrunn av dette blir vi introdusert til temalåten: «Kommissar Brenkstrup (Main Titles)». Minner mye om Twin Peaks sin tittellåt, bare at denne er mer suggerende.

Husk at å høre på enkeltlåter i dette tilfellet kan utelukke det narrative, så det anbefales egentlig bare å høre gjennom hele plata der spor som «The assistant (Marte)» er mer leken med synthene, «The lady with the pet monkey» er perkussiv med pianoet og mørkere i lydbildet, mens «Arch enemy/Chase Sequence (‘Der Schlitzer von Erfurt)» er frenetisk og hektisk med synther som høres ut som tikkende klokker: tiden renner ut for Brenkstrup!

Spesielt å merke seg er sporet «Exile on Ærø» som er et av høydepunktene på albumet, og som står godt for seg selv. Flytende Debussy-piano med grumsete farger, sammen med karneval- og amorøstendenser. Dette anbefales sterkt for folk som liker lydbøker eller musikk som ligner Ola Kvernberg, Hannah Peel eller Floating Points.

Powered by Labrador CMS