ABBA - Voyage

Litt mindre disco, litt mer pop, likevel et svært følelsesladet album - både på godt og vondt.

Publisert Sist oppdatert

Dersom det er én følelse man sitter igjen med etter å ha lyttet gjennom ABBAs niende og siste album, er det nostalgi. Det er 40 år siden ABBA sist slapp et album og Voyage markerer slutten på en lang og hederlig karriere for de fire medlemmene som har trollbundet flere generasjoner med musikken sin.

I et moderne musikkmarked overrepresentert av hip-hop og rock, er det svært ambisiøst av ABBA å slippe et pop-album inspirert av 70-tallets discolåter. Dette er ABBA helt klare over, hvilket vises gjennom et mindre fokus på dansbare gladlåter, men heller følelsesladde popballader med innhold flere kan kjenne seg igjen i – kanskje særlig deres eldre publikum.

Et selvreflekterende prosjekt

Dersom man forventer låter av samme kaliber som hitene «Dancing Queen» og «Does Your Mother Know» vil man nok bli noe skuffet. Det nærmeste man kommer dansbare klubbslagere er «Dont Shut Me Down» og «No Doubt About It» som begge benytter seg av oppløftende gitar, svingende bass, og spretne keyboard-toner.

Denne nye tilnærmelsen som tar større avstand fra disco, åpenbarer seg gjennom låter som «I Can Be That Woman», «Keep An Eye on Dan», og «When You Danced With Me». Disse forteller historien om et mislykket forhold og hvordan noe som var godt i starten, nå gjør mest vondt og oppleves som giftig. Dette gjenspeiler ABBAS egen historie om gruppens brudd, mislykkede forsøk på å finne sammen igjen, og nå deres forsoning gjennom et siste album sammen før de pensjonerer seg for godt.

Åpningslåta «I Still Have Faith In You» uttrykker håp om vennskap i fremtiden. Sterke tekster om tro på hverandre, framført over motiverende melodier fra bratsj, cello, og valthorn levert av Stockholm Concert Orchestra, kombineres til et kraftig startskudd for deres nostalgiske sistealbum. Som kontrast avsluttes Voyage med «Ode To Freedom» hvor harpe, strykeinstrumenter og harmoniserende vokal avslutter både albumet, og deres til sammen 48 år lange karriere, på majestetisk vis.

Takk for musikken

Det er bittersøtt at vi mest sannsynlig ikke får mer musikk fra en av nordens desidert største grupper. ABBA har vært lydsporet for utallige mennesker gjennom flere settinger, både på vorspiel og på dansegulvet. Likevel føles det også svært fortjent at ABBA endelig skal legge skoene på hyllen etter sin siste diskodans. Gruppen har likevel annonsert en konsert i 2022 der hologram av medlemmene skal spille på en spesialbygd scene i London. Kanskje kan dette minne om a-ha som stadig nekter å gi seg, eller kanskje blir dette det siste store panget. Det er uansett ingen tvil om at Voyage kan fungere godt i begge tilfeller.

Powered by Labrador CMS