Prøveprosjektet Popup Feministhus har et tre uker langt program i anledning kvinnedagen 8. mars.

Et feministhus har poppet opp i Trondheim

Popup feministhuset i Trondheim vil gjøre feminisme synlig og tilgjengelig for alle. Kvinnekampen er enda ikke over, mener de.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med kvinnedagen har 8. marskomiteen i Trondheim satt i gang et popup-feministhus i byen, som har spikret sammen et vidt kulturprogram hvor alle kjønn er velkommne.

– Det er viktig å få de feministiske sakene opp i lyset. Derfor skaper vi Popup feministhus som et uttrykk for motstand. Motstand mot skjev representasjon, motstand mot vold mot kvinner, motstand mot seksuelle overgrep, motstand mot stivnede former for politisk uttrykk, sier Alida Domaas, som jobber med prosjektet.

Noe som står på plakaten de to kommende mandagene er for eksempel feministisk selvforsvarskurs med Jenteforsvaret fra 18.00 - 19.30. Det blir også Bøllekurs med Astri Holm etter dette. Har du en bølle i deg er det bare å slenge seg på.

Nye arenaer for feminisme

Domaas forklarer at de ved å skape arenaer som Popup feministhus håper at nye nettverk skapes.

– Vi håper også at flere blir inspirert til å uttrykke feminisme på ulike vis og at feminismen når ut til folk, sier hun.

Et permanent feministhus?

Domaas mener at hvis de får fylt opp huset alle dagene de er åpne, har de lykkes med prosjektet.

– Det vil være et sterkt argumentet til å gjenta et slikt prosjekt. Kanskje vi da har mulighet til å honorere bidragsyterne, som nå gjør alt gratis. Om bidragene vokser og besøkstallet øker er dette en god forutsetning for å få til et permanent feministhus i Trondheim.

Kvinndeagen

Kvinnedagen 8. mars har en sentral plass i programemt til feministhuset, og det er duket for markering og demonstrasjonstog klokken 17.00 på Torget. Det blir også kulturelle debatter og appeller. Blant annet vil det være appeller ved samfunnsdebattant Fatima Almanea, hovedtillitsvalgt Mona Berger ved FO Sør-Trøndelag, og Berit Waal fra Bestemødre for fred. Etter toget blir det etterfest på baren ME, som inkluderer kunstneriske innslag i form av videovisning, diktopplesning og foredrag som presenterer spørsmålet om kvinnedagen er for alle kjønn. Her kan det også kjøpes mat og drikke, og dørene åpner 18.00.

Fra feministisk teater til feministike seminarer

Domaas gleder seg mest til er å se at det finnes engasjement rundt feminisme og prosjektet.

– Dette har allerede blitt vist de først dagene vi har vært åpne. Vi har et helt fantastisk program som er fylt med alt fra feministisk teater til feministiske seminarer og kurs, sier hun.

For eksempel holdes det onsdag 09. mars seminar om forslaget om seks timers arbeidsdag, med perspektiv fra miljø-, kvinne- og fagbevegelse. Senere i programmet vil Astri Holm presentere «30/70 representasjonen på ytringer - Vi slår oss til ro med dette anno 2016?», som handler om hvor mye kvinner er representert som kilder i media. Jeanett Maurico vil til slutt denne dagen ta for seg «Kvinner i media» 20.00.

Lørdag 12. mars er det to utstillingsåpninger, ved maler Beate Raanes, og ved fotokunstner Tove Anita Olsen. Det kunstneriske fortsetter å prege feministhuset, og 15. mars er det fokus på feministisk teater. Studenter fra NTNUs drama- og teaterlinje vil framføre en feministsketsj på fem minutter, som en innledning til ilesesettelse «Noras søstre», skrevet av Janette Mauricio. 19.00 vil det Aime Kaspersen holde et foredrag om sitt masterteaterprosjekt som handler om vold i nære relasjoner. Videre vil Midtnorsk fortellerforum arrangere feministkveld fra 19.30-21.00.

Alle arrangementer er gratis, og foregår i Olavskvartalet, Kjøpmannsgata 48 (Latteliten kafé og bar).

Powered by Labrador CMS