Fire av ti unge har brukt alkohol for å døyve negative følelser
En fersk undersøkelse fra Ipsos viser at fire av ti unge har brukt alkohol når de er nedstemt, for å dempe negative følelser og for å forebygge stress.
Befolkningsundersøkelsen ble gjennomført av Ipsos i perioden januar–mars 2023, og ble gjort på vegne av alkoholvettorganisasjonen Av–og–til. Resultatene viser at langt flere unge har opplevd å ty til alkohol for å håndtere følelser enn snittet i befolkningen. Generalsekretær Ragnhild Kaski ser med bekymring på tallene.
– Tallene er dobbelt så høye for unge sammenliknet med gjennomsnittet i befolkningen. Det gir grunn til bekymring. Vi vet at mange unge i dag opplever psykiske utfordringer – men vi er nødt til å advare om at alkohol ikke er løsningen, sier Kaski.
Av-og-til påpeker i en pressemelding at alkohol kan utløse og forsterke psykiske plager. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2023 viser at rundt 40 prosent av kvinner og 25 prosent av menn har nåværende psykiske lidelser.
– For noen kan alkohol virke beroligende, og fjerne et ubehag på kort sikt. Men det er dessverre bare midlertidig. På sikt er alkohol en farlig medisin mot psykiske plager og kan gjøre vondt verre, sier Kaski.
Jobber aktivt for å opplyse studentene
Leder for Velferdstinget i Trondheim, Øystein Fruseth Christiansen, opplever alkoholkulturen blant studentene som problematisk.
– Som student kan det tidvis oppleves mye alkoholpress. Det konsumeres ofte mer alkohol enn det som er anbefalt.
Christiansen legger til at Velferdstinget jobber med å tilrettelegge for god kunnskapsdeling blant studentene. Gjennom «Lykkepromille», et prosjekt startet i 2012, ønsker Velferdstinget å gjøre det lettere for de som ikke ønsker å drikke å være en del av fellesskapet.
– Velferdstinget jobber aktivt med «Lykkepromille», fadderkurs og foredrag ut mot frivilligheten. Dessverre har vi nå opplevd kutt i prosjektmidler fra statsbudsjettet. Nå jobber vi aktivt med å få støtten tilbake.
LES MER: Vil bruke Tiktok for å nå ut til unge søkere
– Jeg skal ikke stikke under stol at studenter flest er glad i å ta seg en øl
Younes Vik er leder for Leviathan, linjeforeningen for statsvitenskap ved NTNU. Han legger ikke skjul på at studenter flest drikker en del.
– Jeg skal ikke stikke under stol at studenter flest er glad i å ta seg en øl. Jeg opplever det likevel som svært variert hvor ofte og hvor mye studenter drikker, sier Vik.
Linjeforeningen for statsvitenskap har en egen komité som jobber for å arrangere alkoholfrie arrangementer, slik som buldring og fotball. Vik mener at det er stor aksept for studenter som dropper alkohol på arrangementer med servering.
– Vi har arrangementer hvor det er likegyldig om du tar deg en øl eller ikke. Når bedrifter kommer på besøk kan det for eksempel noen ganger være servering til stede, men det er ingen som aktivt oppfordrer til at de deltakende skal drikke.
Vik legger til at han er klar over at drikkepress og høy konsumering foregår og er opptatt av å ta det på alvor.
– Alkoholproblematikken er noe vi tar på alvor. Vi prøver å formidle til studenter som deltar på våre arrangementer at de selv bestemmer hva og hvor mye de ønsker å drikke.
LES MER: Mer fleksibel studiestøtte for korte studier