Zambias gjenoppståtte rock
Med uavhengighet og økonomisk vekst begynte den unge befolkningen i Zambia å lage egen zambisk musikk. Sterkt inspirert av Rolling Stones, Jimi Hendrix og den psykedeliske rocken fra USA ble Zambias egne zamrock til.
Da Storbritannia forlot Zambia i 1964, var det en ung befolkning som skulle finne en egen identitet som zambiere. Som et tiltak for å bygge en nasjonal identitet innførte de nye myndighetene et påbud om at 90 prosent av musikken spilt på radioen måtte være zambisk. Dette åpnet døren for at landets ungdom kunne fylle vakuumet. Etter 76 år med britisk styre og vestlig innflytelse ble resultatet en egen afrikansk psykedelisk rock: zamrock.
WITCH var det første store bandet som kom fra zamrock-scenen. Deres første album Introduction kom ut i 1973. Da måtte de reise til Nairobi i Kenya for å få det spilt inn. Med sine utpregete klesstiler på linje med blant annet Mick Jagger og James Brown ble bandet store rockestjerner i både Zambia og nabolandene. På grunn av portforbud i Zambia spilte de konsertene sine i mange timer gjennom hele natten.
LES OGSÅ: Sløtface støttet av Vrengt er en oppskriftsmessig totrinnsrakett i Lobbyen
Sjangerens vekst
Etter WITCH var det mange musikere som fulgte etter. Navn som Rikki Illilonga, Musi-O-tunya, The Peace og AMANAZ. Særlig AMANAZ har fått oppmerksomhet i nyere tid for albumet Africa, som blir ansett som et av de beste zamrock-albumene gjenutgitt digitalt.
Tross sin store suksess i Zambia og naboland, levde zamrock et kort liv. Flere faktorer bidro til zamrockens bråe nedgang. Den aller største var nok aids-epidemien som tok livet til mange zamrockere, samtidig som DJ-ing ga mer variasjon i musikken som ble spilt under en konsert. Dette var å foretrekke blant publikumet under portforbudet. Sammen med økonomisk og politisk ustabilitet gjorde det det vanskelig å bringe musikken videre.
Nytt liv
Moderne artister har også latt seg inspirere av zamrock. Både Tyler, The Creator og Travis Scott har nylig samplet zamrock-artister. Tyler samplet Ngozi Family på sangen «Noid», mens Travis Scott bruker AMANAZ på «sirens».
Selv om mange av musikerne døde, og musikken med dem, har zamrock fått et nytt søkelys fra vesten. Interessen har blitt stor nok i nyere tid til at musikere fra både AMANAZ og WITCH har kunnet reise til Europa og USA for å spille konserter. Blant annet spilte det eneste gjenstående medlemmet fra WITCH, Emmanuel Jagari Chanda, en boiler roomkonsert i London i 2017.
Med den økte interessen fra et nytt publikum
har plateselskapet Now-Again Records gitt ut
samleskivene Welcome to Zamrock! Vol 1 og
2 med
diverse artister og band fra den zambiske rockscenen.
I dagens Zambia er ikke zamrock like stort som i
vesten, men Afrikas psykedeliske rock lever videre
gjennom band som Mdou Moctar og Etran de L’Aïr
i Vest-Afrika.
LES OGSÅ: De beste albumene fra 2024