Clap When You Land, Elizabeth Acevedo. Quill Tree Books, 433 sider. Lydbok fra Harper audio, 5 timer.

Bokanmeldelse:

En behagelig tragedie

Clap When You Land er en sterk bok om sorg, tap og to søstre som finner hverandre i mot alle odds.

Publisert Sist oppdatert

Hver sommer drar faren til Yahaira til Den dominikanske republikk for sin årlige jobbreise. Hvert år spør Yahaira om hun kan være med ned for å lære mer om stedet faren kommer fra og elsker så mye, men hvert år må hun bli igjen i New York.

Camino bor i Den dominikanske republikk. Hver sommer kommer faren hennes ned fra Amerika for å besøke henne. Hennes drøm er å få reise til Amerika og oppleve landet faren bor i resten av året.

Men denne sommeren blir annerledes for Yahaira og Camino. På veien ned til Den dominikanske republikk styrter flyet til faren, og jentene finner ut at han har holdt på en stor hemmelighet. Når det føles som om alt har gått tapt, finner de ut om hverandre.

Clap When You Land er en sterk bok om tap, familie og identitet som vil sitte igjen hos leseren over lang tid. Selv om karakterene er skrevet for å speile hverandre i deres opplevelse av farens død, er de to jentene fullt realiserte karakterer med ulike perspektiver og interesser.

Alle bøkene til Elizabeth Acevedo tar seg spesielt godt ut på lydbok, da forfatteren selv forteller historien. I tillegg til å være forfatter, er Acevedo også kjent for slam poesi og har tidligere vunnet tittelen «National Poetry Slam Champion». Dette er noe som gir lydbøkene hennes det lille ekstra når det kommer til fremføringen. I denne boka får hun hjelp av Melania-Luisa Marte, slik at Yahaira og Camino får hver sin stemme i lydboken. Dette gjør at karakterene virkelig kommer til live, og ved å høre på lydboken får man en ekstra sterk tilknytning til Yahaira og Camino. Boka er også skrevet på vers, noe som gjør at lydbokformatet passer godt til historien.

Identitet en sentral tematikk i boka, spesielt i Yahaira sine kapitler. Yahairas foreldre er fra Den dominikanske republikk, men som sagt har hun selv aldri besøkt landet. Hun sliter med hvordan hun skal forholde seg til sin egen etnisitet og identitet. Acevedo er selv dominikansk-amerikansk og forteller i et etterord til boka om sin egen opplevelse med identitet og tilhørighet til de ulike landene.

Om du liker karakterdrevne historier er dette absolutt boka for deg. Mye av fokuset gjennom historien legges på de ulike forholdene de to jentene har i livene sine, både romantiske forhold og til de ulike familiene. Selv om utgangspunktet til historien er trist, er det noe beroligende i å lese om jentenes reise etter at de mister faren.

Powered by Labrador CMS