Høytlesningen lever

Med stor suksess ønsker podcasten Ferdigsnakka å puste liv i høytopplesningen gjennom en fusjon av tekst og musikk.

Publisert Sist oppdatert

En sen oktoberkveld er jeg på vei hjem. Bussene har sluttet å gå, det er en behagelig vind i lufta. Jeg setter på en podkast, et utdrag fra Per Pettersons neste bok, En mann i min situasjon. Jeg kan høre den vemodige fortellerstemmen og den stemningsfulle musikken til produsent Therese Aune. Det er øyeblikk som dette som gjør podkasten Ferdigsnakka så fantastisk. Å høre en av de mange lydboksinglene er ikke bare en høytlesning, det er en veldig spesiell opplevelse.

Men hva er egentlig Ferdigsnakka? Jeg hadde hørt om det før, uten helt å forstå hva det egentlig gikk ut på. Kort fortalt er det forfattere eller poeter som leser sine verk. Noen er utdrag fra bøkene deres, andre tekster har aldri vært publisert før. Men hver episode har også akkompagnement fra en norsk musiker eller produsent. Denne kombinasjonen av tekst og musikk er grunnen til at du burde høre på Ferdigsnakka. Kombinasjonen gjør helheten så mye større en summen av delene. Hver episode er helt uavhengig av de andre og kan vare alt fra ett til ti minutter.

Siden hver singel har en ny forfatter og musiker kan det være unaturlig å anmelde Ferdigsnakka som en helhet. Det er absolutt noen episoder som er bedre enn andre. Eller kanskje er det bare noen jeg liker bedre enn andre. Hvilke du får mest ut av kommer til å være avhengig av, og dette høres kanskje litt pretensiøst ut, hva som treffer deg. For etter å ha hørt gjennom alle podkastene til dags dato, er det ingen av dem som er dårlige. Alt jeg kan si er at Fanfare, som står bak Ferdigsnakka, har vært utrolig flinke til å velge forfattere og musikere, for så å produsere det hele. Hver episode er ekstremt godt laget.

Forfatterene du kan høre inkluderer navn som lyder kjent i de fleste norske hjem. Jon Michelet, Per Petterson, Frode Grytten. Men det kan også være en flott måte å bli kjent med nye norske forfattere. Selv har jeg vært for dårlig på å lese ny norsk litteratur, men etter å ha hørt lydboksingler som den fantastiske Sex på nynorsk av Ingvild Schade og Småfilosofier av Maria Navarro Skaganger har jeg lyst til å sjekke ut hva mer unge norske forfattere har å by på.

Det er en mangel på virkelig gode podkaster som ikke er produsert av de store mediehusene her til lands. Spesielt en som vil fortelle gode historier. Slik er dette et slags norsk svar på internasjonale suksesser som Serial eller This American Life. Jeg håper at andre kan la seg inspirere av Ferdigsnakka og skape flere gode podkaster for det norske markedet.

Hvis litteratur ikke er helt din greie, men du synes formatet høres spennende ut, bør det også nevnes at de har gjort en serie med politikere. Under årets kommunevalg samlet Fanfare og Ferdigsnakka en rekke norske partiledere og topp-politikere til å framføre tekster hvor de presenterer sine synspunkter med det samme musikkakkompagnementet. Selv om valget er over, er de fortsatt veldig relevante og verdt å høre på.

Det kan hende at du kommer til å synes Ferdigsnakka er kjedelig hvis du ikke er interessert i norsk litteratur. Eller så er det kanskje akkurat deg det passer for. Bruk et par minutter av livet ditt på å høre et flott stykke tekst. Jeg kommer til å fortsette å høre på Ferdigsnakka, og jeg anbefaler at du gjør det samme.