Sjangeren som brant opp

Grungen var med på å prege lyden av 90-tallet, men forsvant fort.

Publisert Sist oppdatert

Flanellskjorter, møkkete jeans og Kurt Cobain er det mannen i gata forbinder med grunge. Musikksjangeren, som hadde sin storhetstid på 90-tallet, er så mye mer enn det. Grunge oppstod i den amerikanske delstaten Washington, og da spesielt i området rundt Seattle, derfor blir sjangeren også kalt «Seattle sound».

Rolig råskap

Vi kan alle forestille oss Kurt Cobains angstfylte stemme som veksler mellom rolig synging og skriking på megahiten «Smells Like Teen Spirit». Men hva er det egentlig som kjennetegner denne mørke og mystiske musikkstilen? Typiske trekk er rå melodier med en avventende og forvirret intro som eksploderer i et skrikende og aggressivt refreng, og med tekster som omhandler apati, samfunnets mistilpassede og følelsen av å være fanget. Grunge er på mange måter en hybrid mellom punk og heavy metal. Punkens råhet ogpessimistiske tekster blir kombinert med det roligere tempoet og drivende rytmer fra heavy metalsjangeren.

Hentet inspirasjon utenfra

På 80-tallet hadde den lokale musikkscenen i Seattle en yrende punk-rock bevegelse med band som The U-Men og 10 Minute Warning i spissen, men det er Melvins med deres harde og samtidig rolige stil, som ble viktig for grungens utvikling. Også band utenfor Seattle inspirerte sjangeren, og da spesielt Pixies, som var Nirvanas største inspirasjonskilde, Sonic Youth og Black Sabbath. Neil Young blir ofte sett på som grungens gudfar, dette på grunn av den forvrengte gitarlyden på album som rust Never Sleeps og Mirror Ball, som ble spilt inn sammen med Pearl Jam. I sitt selv- mordsbrev siterte Kurt Cobain strofen «It’s better to burn out than to fade away» fra Neil Youngs låt «Hey Hey, My My (Into the Black)».

Alice in Chains, Soundgarden, Nirvana og Pearl Jam er de bandene innen grunge-sjangeren som har hatt størst kommersiell suksess på verdensbasis. Likevel er det Kurt Cobain sammen med Dave Grohl og Krist Novocelic fra Nirvana som har blittansiktene til grungen utad. 8. april i år, var det 20 år siden Cobain tok sitt eget liv, og med han forsvant også en del av appellen til sjangeren. Det var ikke bare mannen med det lyse, skitne håret som slet med narkotika og depresjoner. Vokalist Layne Stanley fra Alice in Chains døde også på grunn av den harde livsstilen.

Fortsetter å inspirere

Sjangeren er preget av dystre karakterer, dop og en «gi faen»-holdning til livet, og kan være grunnen til grungens dalende popularitet etter 90-tallet. Men lenge etter at grungen var på sitt mest populære, fortsetter musikken og artistene å inspirere utallige band som Foo Fighters, Audioslave og Queens Of The Stone Age. Det stopper nok heller ikke der. Grungen har en helt spesiell plass i rockehistorien og vil ha innflytelse på flere unge artister som ikke orker å vaske håret. Selv om grungen aldri vil bli som det var for noen tiår siden, kan du alltids sette på Every Good Boy Deserves Fudge av Mudhoney og drømme deg bort til en mørk regnværsdag i Seattle. Grunge er virkelig sjangeren som brant opp fort, men som ikke visnet sakte hen.

Powered by Labrador CMS