Bredt spekter av følelser

Forventningene til Emilie Nicolas’ nye album var høye etter Tranquile Emile. Resultatet ble en sårbar, men varm opplevelse.

Publisert Sist oppdatert

To år etter supersuksessen Tranquile Emile slapp Emilie Nicolas ny skive. Let Her Breathe består av ei lang rekke kjærlighetslåter som reflekterer flere sider av spekteret. Selve slippfesten ble flyttet over fra en planlagt fysisk konsert til sosiale medier som følge av koronapandemien, uten at det har gått ubemerket hen av den grunn.

Det er sammen med bandet bestående av Thomas Kongshavn, Ole Torjus Hofvind, Aksel Carlson og Nicolay Tangen Svennæs at Nicolas igjen har mestret å sette sammen låter som berører på ulike vis. Der noen av låtene gir gåsehud og vondt i hjertet av kjærlighetssorg, passer andre seg på dansegulvet. Sistnevnte gjelder spesielt «Who’s Gonna Love You», som har herjet de norske topplistene siden tidlig i vår.

Albumet åpner opp med det en vanligvis ser avslutningsvis - «Outro». Låta bærer preg av et smertelig begjær etter gjensidig kjærlighet, før den ubemerket glir over i «Tsunami». På den måten gir albumåpningen uttrykk for at det finnes en fortsettelse også etter det oppleves som om alt er over. I «Tsunami» får lytteren drømme seg vekk i vakker fransk sang av Emilie Nicolas’ silkemyke vokal. Idyllen brytes av sangteksten som også her beveger seg i temaer som sårbarhet og usikkerhet.

«First Love Song» bærer med seg en rytmisk del som minner om noe fra latino-landskapet, noe som også er et gjennomgående kjennetegn i Let Her Breathe. Det gir albumet en lekenhet som gjør at det fungerer lystig til tross for sørgelige sangtekster. «First Love Song» er dog den eneste positive låta, akkompagnert av Isah på koring.

Et stort høydepunkt er sistelåta «No Humans» med sitt majestetiske blåseinstrument som bidrar til gåsehud mens man lytter. Denne gangen er kjærligheten vendt mot moder jord: la henne puste. Låta planter en tanke om hvordan verden hadde vært uten mennesker, som en påminnelse om påkjenningen vi er for jorda.

Let Her Breathe gir rom for en pustepause for å kjenne på forelskelse så vel som kjærlighetssorg. Albumet balanserer følelsesspekteret på en god måte. Emilie Nicolas gir et variert lydbilde, samtidig som det er en tydelig gjennomgående rød tråd. For den som ikke har rukket å lytte gjennom Let Her Breathe i sommer, anbefales det på det varmeste.