Vakker og voldelig polsk villmark

Før plogen din over de dødes knokler flyter godt, og mellom de vakre formuleringene vokser det fram en bok som vil noe.

Publisert Sist oppdatert

Olga Tokarczuk ble nylig tildelt nobelprisen i litteratur for 2018 for sitt forfatterskap. Før plogen din over de dødes knokler (2009) er hennes nyeste bok tilgjengelig på norsk. Romanen er velskrevet og engasjerende, eventyraktig og spennende.

I boka møter vi en voksen dame som bor i en liten bygd i Polen, like ved grensa til Tsjekkia. Bygda er et feriested om sommeren, med kun tre fastboende. I åpninga kommer jeg-personen og en nabo over liket av den tredje naboen, en sadistisk krypskytter som har blitt kvalt av et rådyrbein. Utenfor vinduet står de andre rådyrene og ser på. Politiet blir involvert, og kriminaldramaet er i gang.

Les også: Konklusjonen av det Handmaid's Tale startet utvider universet. (in english)

Tokarczuks språk fascinerer, pirrer og setter fantasien i gang. Julie Wiedlocha har gjort en god oversettelse, som flyter godt og føles naturlig. Tokarczuks formuleringer er særegne nok til å holde på oppmerksomheten, men det er lettlest og konkret nok til at det ikke står i veien for historieformidlinga. Tokarczuk har også gitt ut poesi; i Før plogen din over de dødes knokler kan man knapt lese mer enn noen sider uten å snuble over en setning som så god, vakker eller oppsiktsvekkende at du må stoppe opp et øyeblikk. Her er det poetiske vidundere, skarpe observasjoner, filosofiske betraktninger i fleng.

Før plogen over de dødes knokler går for å være en av Tokarczuks mer lettleste bøker, og inneholder både thriller-spenning og fantastiske elementer. Det er dermed ikke sagt at dette er en ren spenningsroman. Det er overnaturlige elementer, men ikke fantasy – spennende, men ikke krim. Handlingsforløpet danner et bakteppe der jeg-personen får dvele, eller forbanne seg, over hvordan vi mennesker behandler naturen rundt oss. Slik hun ser det er jakt drap, og hun oppfatter den sadistiske naboens dødsfall som en rettferdig hevn fra naturens side.

Les også anmeldelsen av Dag Solstads siste bok: – Norges beste forfatter har skrevet en av sine beste romaner.

I motsetning til en del velskrevet samtidslitteratur stikker Før plogen din over de dødes knokler seg ut som en roman som vil at leseren skal ta et moralsk standpunkt. Dette er kanskje ikke uventet fra Tokarczuk, som er vegetarianer, feminist, og en skarp kritiker av Polens høyrepopulistiske og nasjonalistiske regjering. I Før plogen din over de dødes knokler er hovedpersonen omgitt av stort sett aggressive og morderiske menn. Dette fremstår allikevel ikke som propaganda eller en politisk kampskrift. I slutten av 2019 fremstår respekt for naturen som naturlig tematikk i kunsten, og ført i pennen av Tokarczuk fremstår det som det eneste riktige.

Utdelinga av Nobels litteraturpris for 2018 ble forsinket et år på grunn av dramaet i Svenska akademien, som deler ut prisen. Akademien har antydet at de skulle bevege seg bort fra nobelprisens fokus på europeiske menn i prisutdelinga. Årets to priser gikk likevel til en mann fra Østerrike, Peter Handke, i tillegg til Tokarczuk. Akademien skal derimot berømmes for at de setter fokus på litteratur med elementer av det fantastiske eller ikke-realistiske, som 2017-vinneren Kazuo Ishiguro. For, som hovedpersonen i Før plogen din over de dødes knokler sier, i en William Blake-referanse: «alt vi er i stand til å forestille oss, er en form for sannhet.»

Les også: Dragvollkjelleren er endelig gjenåpnet!