FØRST I KØEN: Rektor Anne Borg var den første som fikk prøve den nye testbilen.

Nå kan du teste deg på campus

I samarbeid med NTNU har Trondheim kommune tatt i bruk to mobile testbiler som skal teste studenter for COVID-19.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har samarbeidet med NTNU om å gi informasjon slik at studenter vet at det er tilbud, sier Torkild Raavand, som er faglig ansvarlig ved Trondheim kommunes enhet for legetjenester og smittevernarbeid.

Kart over hvor testbilene er plassert er også lagt ut på NTNUs intranett Innsida. Ved å fylle ut et skjema på Trondheim kommunes nettsider, vil studentene bli oppringt og får tilbud om testing på nærmeste campus forteller Raavand.

Allerede god pågang

Hver av bilene har et testteam på to personer. Så langt er de usikker på nøyaktig kapasitet, men Raavand forteller at det har vært akkurat passe med pågang av påmeldte så langt. Forventningene ligger på rundt 80 henvendelser dagen, og med 90 henvendelser fra studenter i dag er det et passe trykk på teststasjonen. I dag var omkring 70 studenter satt opp til testing på Dragvoll og Gløshaugen.

– Om vi blir mer drevne kan vi kanskje ta flere, sier Raavand.



En av bilene kommer også til å stå på Øya innimellom. Testbilene oppererer bare på hverdager. Det jobbes med å finne det beste systemet for at flest studenter skal få tilbudet. For øyeblikket er bilene beregnet på studenter, men Raavand håper at de kan hjelpe flere.

– Så langt er det kun studenter, men vi går inn i en høst som er uvisst. Det kan gå opp og det kan gå ned. Om det roer seg i studentmiljøene håper vi at vi kan bruke den som mobil enhet mot andre områder.

Raavand understreker også at de mobile teststasjonene like trygge som den faste teststasjonen på Leuthenhaven. Ettersom testene blir gjort ute, er det frisk luft og mindre kontakt overflater. Alt blir desinfisert og holdt trygt.

SAMMARBEID MED NTNU: Torkild Raavand fra Trondheim kommune holdt et øye på åpningen

– SSFor et samfunnsmessig perspektiv er det om å gjøre å gi et tilbud til så mange som mulig, avslutter Raavand.

Viktig at studentene er trygge

Rektor Anne Borg tok også turen innom for å se på testbilen som var satt opp.


– Jeg er veldig glad for at denne ordningen finnes. Studentene er i en annen situasjon, spesielt de nye som er ikke veldig kjent. Vi har sett nå at smitten har økt i aldersgruppene 20-30 år, om de [studentene, journ.anm.] ikke føler seg i form vet de at de bør teste seg. Det er viktig for oss at de føler seg trygge, sier hun.


Borg har hørt at studenter er opptatt av å bli testet om de ikke føler seg i form, og opplever at studentene er veldig bevisst sitt ansvar.

– De har gått i karantene selv, og så blir det et dilemma når de også skal starte studiene. Vi ønsker effektiv testing og smittesporing så det går minst mulig utover studiehverdagen, og det gjør også studentene.

Borg forteller også at de diskuterer hvordan de skal lage best mulig opplegg slik at studenter som må i karantene ikke mister deler av undervisningen.

STUDENTENE BEVISST SITT ANSVAR: Rektor Anne Borg ved NTNU har inntrykk av at studenter flest er opptatt av å bli testet når de opplever symptomer.
Powered by Labrador CMS