
Arbeiderpartiet vil øke studiestøtten
På Arbeiderpartiets landsmøte i helgen ble det vedtatt at studiestøtten skal være knyttet til grunnbeløpet i folketrygden.
Da også Sv, Sp, og Venstre har vedtatt lignende forslag på sine landsmøter, vil det si at flertall på Stortinget er for å gjøre dette, og et av studentbevegelsens viktigste kampsaker kan tre i kraft ved neste stortingsperiode.
Lea-Sofie Thomsen Lie er leder i Studenttinget og er takknemlig for vedtaket.

– Først og fremst er vi takknemlige for at flere partier nå innser viktigheten av å gå inn for å knytte studiestøtten til grunnbeløpet i løpet av de siste månedene.
Videre understreker Lie at endringen er viktig med tanke på studenters særegne livssituasjon.
– Studenter er en gruppe som skiller seg fra den øvrige delen av befolkningen. Mange har kanskje flyttet hjemmefra for første gang, og vet ikke nødvendigvis hva det innebærer å skulle forvalte sin egen økonomi og bo for seg selv. For mange blir rett og slett første møte med studenttilværelsen ekstremt tøft.
Mer tid til å være studenter
Hun forteller også at det har vært en lang kamp for studentene, da studentbevegelsen har hatt som statbudskejttkrav å knytte studiestøtten til 1,5G siden 2011/12. Dette fordi de ser at studenter jobber stadig mer, men bruker mindre tid på studiet.
–Studiebarometeret for 2024 viser at studenter bruker mer og mer tid på jobb, og mindre og mindre tid på å faktisk være 100% student.
En mulig økning av studiestøtten kan bidra til at studenter får mer tid til å være studenter.
– Vi i Studenttinget tror at det å knytte støtten til grunnbeløpet, og forhåpentligvis også øke den til 1,5G, vil gjøre at flere studenter kan prioritere å være bare studenter.
Forutsigbarhet for Studentene

Sosialøkonom Jan Morten Dyrstad forklarer at når lønningene i samfunnet går opp, vil også grunnbeløpet i prinsippet øke prosentvis like mye.
– Det er bred politisk oppslutning om en god, generell studiestøtteordning i Norge, og Arbeiderpartiets vedtak er klokt. Ved å kople studiestøtten direkte til grunnbeløpet blir støtten effektivt regulert.
Et slikt vedtak vil være positivt for studentene.
– Det gir forutsigbarhet for studentene og det sikrer at studentene får den samme inntektsutviklingen via studiestøtten som andre grupper i samfunnet.
Fortsatt så er det usikkert hvorvidt og hvor mye studiestøtten vil øke siden det avhenger av hva grunnbeløpet multipliseres med. I mars vedtok Sp en økning til 1,5 ganger grunnbeløpet, og SV vedtok å knytte studiestøtten til 2 ganger grunnbeløpet.
– Så vidt jeg vet har ikke Arbeiderpartiet sagt noe om hvor stort tallet skal være. Ifølge Khrono er dagens studiestøtte knapt 170.000 kroner, som tilsvarer et tall på 1,35.
Med vedtaket vil studiestøtten uansett utvikle seg med prisutviklingen i samfunnet.
– Hvis studentenes utgifter til mat, klær, bolig osv. i gjennomsnitt utvikler seg som ellers i samfunnet, vil studentenes økonomi også utvikle seg som for andre grupper. Men hvis studentenes utgifter øker mer, vil de komme dårligere ut.
LES OGSÅ: Arbeiderpartiet: – En Støre-ledet regjering er bra for studentene