INGEN DELEGATER: Medlemmene i Arbeiderpartiets studentlag i Trondheim får ikke stemme når Trond Giske sannsynligvis velges som stortingskandidat for Trøndelag.

Arbeiderpartiets studentlag får ikke stemme over Giskes stortingsnominasjon

Intern konflikt, bunnmålinger og Simen Velle er ikke nok til å knekke motivasjonen til AP-studentene i Trondheim

Publisert Sist oppdatert

En mørk fredagskveld i slutten av november møtes medlemmene av Arbeiderpartiets studentlag i Trondheim på Dragvoll for å jobbe med politikk. Bakteppet er lokalt bråk i Trøndelag, nye bunnmålinger for partiet og unge menn som har tatt en kraftig høyresving.

SKUFFET: Harald Christian Hetland Bø er leder i Arbeiderpartiets studentlag i Trondheim. Han forteller at det var utfordrende å være til stede på møtet i Trondheim Arbeiderparti der det skulle velges delegater til nominasjonsmøtet.

Det er litt over en uke siden de deltok på møtet i Trondheim Arbeiderparti der det skulle velges delegater til nominasjonsmøtet til Stortinget 30. november. Trond Giske ønsker å gjøre comeback på Stortinget, og fikk gjennomslag for sin liste med delegater til nominasjonsmøtet. Der var det flere lokallag som endte uten representasjon, deriblant studentlaget.

Det ligger an til at Giske vil få ønsket om stortingsplass oppfylt på nominasjonsmøtet som skjer lørdag 30. november.

– Noe slikt har aldri skjedd før

Leder Harald Christian Hetland Bø forteller at de opplevde det som utfordrende å være til stede på møtet.

– Vi opplevde at prosessen ikke fulgte de demokratiske prinsippene vi verdsetter høyt i partiet. Det var særlig skuffende at etablerte praksiser ble tilsidesatt, og at vårt lag ikke fikk noen delegater til nominasjonsmøtet, sier Bø.

Studentlaget og flere andre lokallag i Trondheim skrev under på et brev som kritiserte prosessen.

– Noe slikt har aldri skjedd før. Det skader partiet når man kaster teppe over det politiske arbeidet og retter scenelyset mot personer. Jeg frykter vi mister oppslutning på grunn av det. På en annen side tror vi at klimakset er nådd og det blir bedre fremover. Særlig når vi skal begynne å jobbe sammen for å vinne det kommende valget.

Det nikkes rundt bordet.

– Det skjedde, det er ferdig. Det er ikke vits å bruke mer tid på det, sier styremedlem Haider Slyngstad Qureshi. 

Qureshi har studert økonomi og jobber nå mens han studerer på siden. Han er opptatt av å se fremover og se på mulighetene for å påvirke partiets politikk i stedet.

– Personstriden tar fokus bort fra programarbeidet, så da er det egentlig ekstra gode muligheter for å få gjennomslag, sier Qureshi.

– Vi får mye gjennomslag

Og det er nettopp programarbeid som står på agendaen denne kvelden. Midt i semesterinnspurten har leder Bø, som studerer Industriell kjemi og bioteknologi, kalt inn resten av medlemmene til et møte der de skal diskutere og stemme over forslag til partiprogrammet.

Diskusjonen går rundt bordet om alt fra samtykkelov til profitt i velferd, og i løpet av flere noen timer skal mer enn 40 forslag debatteres og stemmes over.

Lederen mener at studentlaget får mye gjennomslag for sine forslag, både lokalt og nasjonalt.

– På grunn av oss vil Arbeiderpartiet i Trondheim ha halv pris på buss. Høyre prøver å øke den, sier Bø.

TAR FOKUS: Haider Slyngstad Qureshi mener personstriden i partiet gir muligheter for å påvirke partiets politikk.

Qureshi trekker fram at studentlaget fikk gjennomslag for at deres forslag om dobling av studiestøtten skulle bli både Trondheim og Trøndelag Arbeiderpartis politikk,

– Etterhvert kan dette også kan bli nasjonal politikk. 

Han peker også på boligpolitikken som et politikkområde der unge bør gripe muligheten til å påvirke mer.

– Boligpolitikken styres av en 67-åring som har eid egen bolig i mange år, og som ikke står i vår situasjon, sier Qureshi.

Qureshi mener at det er et generelt problem at unge i dag ikke engasjerer seg, men vil oppfordre andre til å gripe muligheten til å påvirke. 

– Det er en mangel på både perspektiv og kreativitet i politikken i dag, så man kan få stor gjennomslagskraft ved å komme opp med gode forslag til ny politikk, sier Qureshi.

 LES OGSÅ: Studenter søker Gud i usikre tider

- Skulle ønske flere tok steget fra engasjement til aktiv deltagelse i politikken

Flere rundt bordet er opptatt av at unge voksne, altså deres egen demografi, er lite engasjert i politikk, og at disse faller litt mellom to stoler: De er forbi tiden for ungdomsparti og skoledebatter, men deltar heller ikke i voksenpolitikken. 

Derfor mener leder Bø at det er viktig at partiet har et eget studentlag, i tillegg til ungdomspartiet.

– Vi fyller et viktig tomrom, fordi unge voksne – spesielt studenter – er sterkt underrepresentert i de politiske partiene. Mens Arbeiderpartiet jobber bredt for hele befolkningen og AUF mobiliserer ungdom generelt, har vi et tydelig fokus: Vi kjemper for saker som direkte berører studenters hverdag, sier Bø.

Bø legger til at trondheimsstudenter generelt er engasjerte, og peker blant annet på stort oppmøte på debatter.

– Likevel skulle jeg ønske at flere tok steget fra engasjement til aktiv deltakelse i politikken. Det er tydelig at mange har hjertesaker og en visjon for hvordan de ønsker at Norge skal utvikle seg. Som medlem i et studentlag bidrar du til at studentenes stemme blir sterkere, og desto flere studenter som er med, jo høyere stemme får studenter.

MOTGIFT: Kasserer Ola Kallset tror ikke løsningen er å bli enig med Simen Velle, men heller jobbe for å skape gode liv for folk.

Ola Kallset er kasserer for studentlaget og studerer statsvitenskap. Han frykter at vi går glipp av ideer og løsninger som kan føre samfunnet framover når unge voksne ikke deltar i politikken.

– Norge har ikke råd til at unge voksne står utenfor demokratiet. Vi må løfte dem inn og vise at deres stemmer teller – enten det handler om å øke studiestøtten så folk har råd til å kjøpe mat når prisene stiger eller sikre at alle har trygge og rimelige steder å bo, sier Kallset.

 LES OGSÅ: Bart for testikkelkreft og tunge tanker

Høyrebølgen: – Inflasjonen er ikke vår feil

Den siste tiden har det gått en blå vind gjennom landet, og FRP er blitt landets største parti, mens Arbeiderpartiet nå er nummer tre etter Høyre. 

Når de skal forklare denne utviklingen peker studentene på bordet blant annet på inflasjon og prisøkning, selv om de ikke synes det er helt rimelig at venstresiden får skylda for dette.

– Regjeringspartiene blir straffet når prisveksten er stor, det så man jo også i USA. Men det er ikke nødvendigvis sittende parti sin feil at inflasjonen kommer, særlig ikke når man ser en lignende utvikling over hele verden. Det sier Kristoffer Adde som studerer statsvitenskap.

Kallset legger til at venstresiden kanskje ikke har gjort en god nok jobb med å kommunisere sitt budskap.

– Vi burde vise dem at vi har løsningene som vil skape gode liv for dem, sier Kallset.

Særlig unge menn ser til høyre, og det politiske gapet mellom unge menn og kvinner er stort. Nye tall viser at en av fire gutter på videregående mener at likestillingen har gått for langt. Bø er opptatt av at likestilling ikke bare skal gagne kvinner.

Leder Bø trekker fram en ny virkelighet med sosiale medier som en årsak, der mange opplever en følelse av ensomhet og isolasjon.

– Det er viktig å understreke at likestilling ikke handler om å fremme én gruppe på bekostning av en annen – det handler om rettferdighet for alle.

– Høyresiden rører noe i dem - synd det bare er retorisk

Bø erkjenner at høyresiden treffer unge menn bedre med sin retorikk, men mener de ikke kommer med løsninger.

– Høyresiden rører noe i dem. Synd det bare er retorisk. For hvilken politisk løsning kommer de med? Skattekutt og friere markeder er ikke løsningen, for det er ingen tilfeldighet at sosialdemokratiske land gjør det best i verden på økonomisk frihet og levestandard, sier Bø.

Ola Kallset tror ikke løsningen er å adoptere Simen Velles posisjoner.

– Det blir en kamp om bunnen. Den skader alle og er umulig å vinne. I bunn og grunn handler det om å bygge gode liv for folk. Det er det som leder til at folk blir avradikalisert, konkluderer Kallset.

På møtet diskuterer de også sosiale medier, og blir enige om at de må bli flinkere der. Leder Bø melder seg frivillig til å lage innhold.

Skal du bli venstresidens Simen Velle?

– Kanskje det, svarer Bø og smiler.

Tuva Margrethe Wiik Bergquist er aktiv i Under Dusken og sitter i styret i Arbeiderpartiets studentlag i Trondheim. Hun uttaler seg ikke i denne saken. 

Powered by Labrador CMS