Hva er det unge, lovende arbeidstakere ønsker seg?
En undersøkelse fra bemannings- og rekrutteringsbyrået Academic work viser at lønn stadig blir viktigere for unge arbeidstakere. Hva mener studentene?
Det er mange grunner til hvorfor en velger nøyaktig det studiet en har valgt, men for de fleste bunner studievalget i fremtiden; om det så er et ønske om stabilitet og trygghet, en mulighet til å jobbe med noe man virkelig brenner for, eller rett og slett penger. Men hva er det egentlig unge, lovende arbeidstakere ønsker seg når de skal søke jobb?
På Omega Verksted i kjelleren på Gløshaugen møter Under Dusken studentene Mona Victoria Vahedi, som går andreåret på kybernetikk og robotikk, samt Steinar Andreas Nedland og Olaf Andreas Hafsmo, som begge går andreåret på elektroingeniør. Alle tre er enige om at noe av det viktigste på en fremtidig arbeidsplass er arbeidsmiljøet, men også rom for utvikling og en rettferdig startlønn.
Er lønn det viktigste?
Hvert år gjennomfører bemanning- og rekrutteringsbyrået Academic work en undersøkelse omkring hva unge arbeidssøkere er mest opptatt av på sin fremtidige arbeidsplass, kalt Young Professional Attraction Index (YPAI). I undersøkelsen fra 2023, som ble besvart av ca. 1400 personer, kommer det frem at det stadig er flere unge nordmenn som er opptatt av lønn. I et samfunn preget av inflasjon, stadig økende boligrenter og leiepriser, er det ikke så rart at et ønske om økonomisk stabilitet står sterkt hos unge arbeidssøkere og studenter.
– Man trenger stabilitet. Regningene kommer uansett, man kommer seg ikke unna, sier Hafsmo.
Han forteller videre at han tidligere har jobbet under gode lønnsmuligheter og i et godt arbeidsmiljø, men at det ikke nødvendigvis er det viktigste. De andre studentene sier seg enige i at lønn kan være av betydning.
– Det er jo nice med lønn, for uten lønn hadde man jo ikke arbeidet, mener Nedland, som ønsker å arbeide med egne prosjekter i fremtiden.
Likevel mener han at dette på ingen måte er det eneste som har noe å si.
LES OGSÅ: Lånekassens fastrente blir den høyeste på 15 år.
Et godt arbeidsmiljø med rom for personlig utvikling
Til tross for det økende fokuset på lønn, tar førsteplassen i undersøkelsen en annen retning. «Gode kolleger og et godt arbeidsmiljø» står i den regjerende posisjonen, og på fjerdeplass ligger «karriere- og utviklingsmuligheter». Dette viser seg også å være to viktige punkter for studentene Under Dusken snakket med.
– Det er også veldig viktig med arbeidsmiljø og at det er hyggelig å jobbe der, sier Nedland.
Hafsmo vektlegger muligheten til å utvikle seg faglig på en framtidig arbeidsplass.
– Når mulighetene for utvikling er begrenset, så blir man litt fanget. Man blir stående på ett nivå, både kompetansemessig og karrieremessig, sier han.
Rom for utvikling er noe flere av dem mener er nødvendig, og at arbeidsplassen skal tilrettelegge for at dette skjer på en god og trygg måte.
– For meg er det viktig med en arbeidsplass som legger opp til at man skal lære noe og utvikle seg faglig. Det skal også være en trygg arbeidsplass, med gode omstendigheter med tanke på arbeidsmiljøloven, sier Vahedi.
Vahedi uttrykker også et ønske om å få jobbe med noe meningsfylt i sitt fremtidige arbeid. Spesifikt for henne gjelder det å få jobbe med balansen mellom mennesker og teknologi.
– Drømmejobben er å kunne bruke teknologi til menneskets fordel.
LES OGSÅ: – Må jobbe for å få det til å gå rundt.