UKAs byggeprosjekt:
Bodegaens fremtid er i hendene til disse studentene
Det er ti år siden Bodegaen sist ble renovert som del av UKAs arkitekturkonkurransen den gangen. Nå skal vinnerne igjen pusse opp lokalene til Samfundets beryktede «pulestue».
I kjelleren til Studentersamfundet står Bodegaen klar for oppussing. Frem til den kommende UKA-25 skal arkitekturstudentene Victoria Ragner, Ingrid Eline Øverby, Helena Bjerke og Katrina Hjermann renovere lokalet. Det melder UKA i en pressemelding. Byggeprosjektsjef Fredrik Finstad Austnes for UKA-25 er spent på prosessen som skjer i løpet av de kommende månedene.
Med fra start til slutt
For å delta i konkurransen måtte arkitekturstudentene følge krav om å være arkitektstudent ved NTNU, alle følger samme konsept og mål som beskrevet i konkurranseutlysningen. I utlysningen fra august ønsket UKA en transformasjon av lokalet og en konseptendring. Gode løsninger for soneinndeling av dansegulv, bruk av lokalet og kø-løsninger ble også vektlagt i konkurransen.
– Alle deltakerne hadde samme utgangspunkt under konkurransen, sier pressesjef Marthe Hellum i UKA.
Vinnerne av konkurransen vil ta stor del i prosessen fremover. Hellum forklarer at studentene vil ha en aktiv rolle gjennom hele prosjektet. De skal samarbeide og utvikle lokalet sammen med prosjekteringsgruppen og en arkitekt.
– De designer ikke bare lokalet, men er med i alle faser av prosessen. De blir også en del av UKA, sier Hellum.
Valgprosessen tok utgangspunkt i design ført av de ulike deltakergruppene. Vinnerprisen ble gitt til designet som leder mot best utvikling for Bodegaen. Byggeprosjektsjef Finstad Austnes er enig i det og forklarer at planen for oppussingen fortsatt fullføres av studentene.
– Studentene kommer til å få en større innføring i prosjektet etter hvert, sier byggeprosjektsjefen.
Han forklarer at vinnerne nå skal jobbe med flere utkast før byggeprosessen kan begynne. Alt det skal skje i samarbeid med arkitekturkontoret Norconsult.
LES OGSÅ: Dette var byggeprosjektet under UKA-23
Gjenbruk står i fokus
I 2024 bestemte Equinor seg for å trekke sponsingen sin av Samfundet. På spørsmålet om dette påvirker den økonomiske situasjonen av utformingen av Bodegaen svarer Finstad Austnes at det ikke blir et stort problem for renoveringen.
– Sponsing skal ikke ha mye å si. Det blir fantastisk uavhengig av hvor mye penger vi har, forteller Finstad Austnes.
Han legger til at vinnerbidraget satset mye på gjenbruk, noe juryen synes var spennende og satte pris på.
– Vi har stort fokus på bærekraft og vi satser blant annet på gjenbruk av materiale og møbler, fortsetter Finstad Austnes.
Verken Finstad Austnes eller Hellum kan røpe noe mer angående hva studentene har lagt som planer for prosjektet. Resultatet kommer først frem når UKA-25 åpner neste oktober.
Studentene bak brosjektet
Arkitektstudentene Victoria Ragner, Ingrid Eline Øverby, Helena Bjerke og Katrina Hjermann sitter på en strand i Portugal og feirer seieren. De uttrykker alle hvor spente de er over å vinne konkurransen.
– Det føles uvirkelig at tankene våre skal bli til virkelighet, uttrykker Ragner.
Studentene har ikke jobbet mye sammen før, men de føler allikevel at dynamikken i gruppen og deres ulike evner har gjort mye for at de vant.
– Vi er på samme bølgelengde, forteller Hjermann.
Arkitekturstudentene ønsker å opprettholde identiteten til bodegaen samtidig som de forbedrer lokalet.
– Det er et viktig og sentralt lokale med mye kultur og identitet knyttet til seg, sier Øverby. Vi føler derfor en del press på det, fortsetter hun.
Samtidig gleder de seg til en lærerik og kul oppgave hvor de har muligheten til å ta hensyn til Trondheim som studentby og deres studenter, konkluderer Øverby og Bjerke.
LES OGSÅ: Nye selvbetjeningskasser på Dragvoll