Nytt idrettsbygg kan gi økt treningsavgift

Etter nesten ti år med mislykkede prosjekter kommer det et nytt idrettsbygg i Elgeseter gate 10, men det kan bli dyrt.

Publisert Sist oppdatert

Velferdstinget og Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) har lenge jobbet hardt for å få et nytt idrettsbygg for studentene i byen. Med utgangspunkt i et stadig økende press på eksisterende treningsstudio og haller, samt Sits intensjoner om et aktivt, bynært campus, har bygget vært sterkt prioritert. Elgesetergate 10-14 vil, i tillegg til å være et kombinert undervisnings- og idrettsbygg, by på servering og arealer for studentfrivilligheten. I midten av juni vedtok Regjeringen at det kombinerte undervisnings- og idrettsbygget skal bygges, noen dager etter offentliggjorde Sit nyheten.

Daværende leder Maiken Vasset Størkersen i Velferdstinget (bildet) var strålende fornøyd med meldingen.

– I ni år har trondheimstudentene jobbet for et bedre idrettstilbud. Etter år hvor det har vært flere muligheter som har falt igjennom, er det fantastisk at vi nå har fått et ja fra Regjeringen om idrettsarealer inn i Elgesetergate 10-14, sier Vasset Størkersen.

Arealet i det nye idrettsbygget er på ca. 5000 kvadratmeter – det er samme størrelse som det nåværende idrettsbygget på Gløshaugen byr på.

Kostbart prosjekt

I dag disponerer Sit fire treningsstudio. I tillegg til Gløshaugen, omfatter tilbudet Dragvoll og Portalen samt lokalene på Dronning Maud. Det vil også bli et treningsrom inkludert i Moholt 50/50-bygget. Det er vedtatt fra Regjeringen at NTNU skal samles rundt Gløshaugen. Idrettstilbudet på Dragvoll har ifølge Sits egne dokumenter sett en nedgang i antall besøkende, mens det blir stadig større press på Gløshaugen. Det har blitt bedt om å se på mulighetene for avhending av idrettsbygget på Dragvoll. Ifølge tidligere undersøkelser er lokasjon og pris de sterkeste faktorene for hvilke idrettssenter studenter benytter seg av. Med det nye idrettsbygget vil tilbudet på Portalen avsluttes.

– Sit har leieavtale i Portalen til 31.12.2021 og Elgesetergate 10 vil derfor erstatte dette treningstilbudet. De sparte leieinntektene her vil være en del av finansieringen av Elgesetergate 10, forklarer Sits boligdirektør Lisbeth Glørstad Aspås.

Det er planlagt at idrettsbygget skal inneha hall til bruk av flere ulike idretter, mindre saler til gruppetrening, styrkerom, areal for kondisjon og spinningsal. I tillegg vurderes det areal for buldring/klatring, cageball, squashbane og kampsport.

Vil byggingen av nytt idrettsbygg påvirke treningsavgiften i noen grad?

– Å bygge et nytt treningsbygg er dyrt. Når eksakte byggekostnader foreligger må konsernstyret i Sit ta stilling til hvordan eventuelle kostnader til dette skal finansieres. Dersom sparte leieutgifter på Portalen og avsatte midler til nytt treningsbygg (rundt 100 mill., journ.anm.) ikke er tilstrekkelig vil det kunne bli nødvendig å vurdere om treningsavgiften må økes noe for å kunne realisere prosjektet, sier Aspås.

Velferdstinget forteller at lave treningsavgifter er viktig for studentene, men at de ikke vet om nytt idrettsbygg vil føre til økning i avgiften.

– Vi har fått forespeilet at det er vanskelig å si noe så lenge kostnadene ikke ligger klart. Det er flere faktorer som vil spille inn, sier Vasset Størkersen.

Etter fusjonen mellom NTNU og gamle HiST avskaffet Sit høsten 2015 den debatterte treningsavgiften som hadde eksistert siden 1990-tallet. Nå betaler alle studenter lik pris for trening på Sit-senter.

– Ferdig tidligst 2021

Det er stor sannsynlighet for at idrettsbygget vil stå klart samtidig som undervisningsdelen. Sit kommuniserte tidlig at bygget vil være klart til bruk i løpet av 2020. Ifølge Statsbygg er det lite sannsynlig.

– Byggstart beror på hvilket budsjettår Regjeringen prioriterer prosjektet, sier Tore Berg til Under Dusken.

Han er Statsbyggs prosjektleder for Elgesetergate 10-14. I tiden fremover vil Statsbygg, i samarbeid med Sit og NTNU, forberede anbudskonkurranse for prosjektet.

– Basert på gjeldende fremdrift vil vi ha avklart løsningsforslag første kvartal 2017, og byggstart blir tidligst høsten 2018. Gitt byggstart høsten 2018 vil bygget kunne stå ferdig første halvår 2021, avslutter Berg.

Powered by Labrador CMS