DELER ERFARINGER: Linnéa Myhre og Trine Tetlie Eik-Nes holdt foredrag om «Kropp, kosthold, deg selv og pasienten».

Når kropp ikke er topp

Over 200 studenter møtte opp for å høre på blogger og forfatter Linnéa Myhre og PhD-stipendiat Trine Tetlie Eik-Nes sine erfaringer om kropp, kosthold, og spiseforstyrrelser.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med Folkehelseuka 2016 ble det mandag 12. september holdt foredrag om «Kropp, kosthold, deg selv og pasienten» ved St. Olavshospitalet.

Fakta

FOLKEHELSEUKA:

  • Et samarbeid mellom medisin- og psykologstudenter i Trondheim
  • Det blir holdt ulike foredrag om folkehelse på St. Olavsområdet hele uka
  • Årets tema er "trening, kosthold og helse"

Mer enn bare kropp og vekt

I løpet av foredraget ble både temaer som overvekt, undervekt og fysisk og psykisk helse satt på dagsordenen. Etter en times innføring i kropp og kosthold sett i et folkehelseperspektiv, holdt av PhD-stipendiat Trine Tetlie Eik-Nes ved institutt for nevromedisin, fikk publikum høre om Myhres møte med anoreksi og det norske helsevesen. Eik-Nes meddeler at hun selv har fulgt Myhre på sosiale medier over en lengre periode.

– Jeg synes at Linnéa Myhre klarer å nyansere spiseforstyrrelser på en god måte. Hun viser tydelig at dette handler om mer enn bare kropp og vekt, og at det ofte er komplekse følelser bak, sier Eik-Nes.

Angår oss alle

Forskeren synes at spiseforstyrrelser og spiseforstyrret atferd er et interessant og viktig tema, da alle mennesker har en kropp og et eget forhold til denne kroppen. I tillegg er kropp og utseende tillagt en stor verdi i vårt samfunn.

– Vi antar at spiseforstyrret atferd går langs et kontinuum, og det er ikke bare de som ligger ved ytterpunktene av dette som påvirkes av samfunnets store kroppsfokus, sier Eik-Nes.

Nettopp på grunn av at dette er noe som omfatter flere enn kun de med diagnoser, har Eik-Nes sett på spiseforstyrret atferd både i en klinisk populasjon og i den generelle befolkningen. Ifølge henne er det gjort en god del forskning på vekt og helseproblemer, men mindre på sammenhengen mellom vektproblemer og spiseforstyrret atferd.

Eik-Nes poengterer at kropp- og kostholdsfokuset ikke eksplisitt påvirker kvinner, men at også gutter og menn har et like sterkt kroppsideal.

– Prevalens og alvorlighet av kroppsbildeforstyrrelse hos menn er likt det vi ser hos kvinner, og dette har sammenheng med en rekke negative helseutfall, sier Eik-Nes.

Sunn fornuft

Det er ikke en ukjent oppfatning at sosiale medier, og da spesielt magasiner, blogger og Instagram, bidrar til å definere det vi anser som «idealkroppen». Eik-Nes er opptatt av at sunn fornuft er viktig i møte med slike idealer. I sommer ble «Sunn Fornuft-Plakaten» lansert som et tiltak «for å bevisstgjøre digitale opinionsledere deres rolle og påvirkningskraft på unge jenter når det kommer til kroppsbilde og idealer ». Denne er utarbeidet av Kvinneguiden.no og United Influencers i samarbeid med Finn Skårderud, Bonnier media og Aller media.

Myhre er blant flere bloggere som støtter plakaten. Hun tror ikke at sosiale medier alene er årsaken til at flere utvikler spiseforstyrrelser og kroppsbildeforstyrrelser, men at dette er noe som bidrar til å skape et skjevt og uoppnåelig ideal.

Livsstilendring heller enn slanking

Eik-Nes forsket på slanking i den generelle befolkningen, og fant gjennom «Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag» at 52,5 prosent av undervektige kvinner slanker seg. Hun fant at slankingen i høy grad er relatert til vektmisnøye og at denne ikke er assosiert med BMI eller alder.

– Jeg har ingen tro på at dietter eller matrestriksjoner fungerer. En sunn, fornuftig og balansert livsstil er veien å gå enten man er undervektig eller overvektig, sier Eik-Nes.

Hun er også sterk motstander av slanking av barn.

– Restriksjoner og slanking av barn er i stor grad en predikator for overvekt og spiseforstyrret atferd, sier Eik-Nes.

Heller ikke negative holdninger eller stigma relatert til kroppsvekt er hensiktsmessig. Myhre poengterte også flere ganger under foredraget at vektproblemer ofte ikke kun handler om det fysiske, men også flere psykiske komponenter.

– Slanking eller eventuell vektøkning er midlertidig og vil kun fungere mens du går på dietten. For vedvarende endringer kreves at man legger om livsstilen sin, og setter fokus på det mentale i tillegg til det somatiske, sier Eik-Nes.

Powered by Labrador CMS