Halvparten av studenter frykter arbeidsledighet

En ny undersøkelse viser at annenhver student frykter å ikke få jobb etter endt studietid. Næringsforeningen for trondheimsregionen synes tallet er overraskende høyt.

Publisert Sist oppdatert

I en undersøkelse gjort av Sentio på vegne av NSO og Universitas svarer 50 prosent av studentene ja på at de frykter å bli arbeidsledige etter endt studietid, mens de andre 50 prosentene svarer nei. Undersøkelsen ble utført fra 23. oktober til 12. desember 2017, og består av intervjuer av cirka 1000 studenter.

Les også: Dette betyr den nye regjeringen for studentene

– Vi i NSO mener at alle studenter skal ha praksis i løpet av studietiden, og utdanningsinstitusjonene har et ansvar for å oppdatere seg på hva man driver på med i arbeidslivet, sier NSO-leder Mats Beldo til Universitas.

Forstår ikke pessimismen

Kommunikasjonsansvarlig Kenneth Stoltz ved Næringsforeningen for trondheimsregionen er overrasket over andelen engstelige studenter.

– Tallet er overraskende høyt. Den reelle ledigheten blant arbeidstakere med høy utdanning er relativt lav, så uroen er nok større enn faktiske forhold, sier han.

Les også: Studenter får for lite veiledning

Han erkjenner likevel at det er trist at så mange studenter kjenner på bekymring over å ikke få seg jobb.

– Det kan jo hinte til at vi i næringslivet kanskje burde ha tettere kontakt med studentene, og vise hva vi kan tilby nyutdannede. Én ting vi kanskje kan bli bedre på er å løfte fram mellomstore bedrifter, som ikke alltid er like synlige som de større, sier Stoltz.

Han oppfordrer studentene til å være flink til å oppsøke bedrifter når de har sjansen.

– Studentene må være flinke til å utnytte karrieredagene og bedriftspresentasjonene som arrangeres. I tillegg bør de benytte seg av rådgivningstjenester hos campusene for å finne ut hvilke retninger de skal ta. Alt dette kan bidra til å kanskje lette litt på angsten for å ikke få jobb.

– All erfaring teller

Prosjektleder ved NTNU Bridge, Simon Lie, har forståelse for studentenes uro, men mener likevel NTNU-studentene ikke har grunn til å være særlig bekymret.

– Det er på en måte forståelig at studentene tenker slik. Det har vært mye fokus på endringer i arbeidslivet, først som følge av oljeprisfallet og så digitalisering og robotisering. Samtidig viser NTNUs egen kandidatundersøkelse fra 2013 at 9 av 10 kandidater er i arbeid innen fire måneder etter at graden er fullført.

Lie mener studentene har flere muligheter for å gjøre seg attraktive for næringslivet.

– Mange utdanningsløp gir mulighet for praksisopphold og utveksling som del av studiet, eller åpner for å skrive større eller mindre oppgaver i samarbeid med en bedrift. En sommerjobb eller deltidsjobb ved siden av studiene gir også arbeidserfaring, og ekstra penger i kassa. All erfaring teller.

Om studentene behøver rådgivning eller kursing i jobbsøking så kan NTNU stille med veiledning, men Lie presiserer at NTNU bare kan gå så langt for å forberede studentene til arbeidslivet. Til sist er det opp til studentene selv å ta de nødvendige stegene.

Powered by Labrador CMS