
Flere kvinnelige artister på Samfundet
Fjorårets semesterprogram ble kritisert for mangelfull kvinnelig representasjon. Det kommer ikke til å skje igjen.
På den internasjonale kvinnedagen 8. mars ble det vedtatt et forslag som forplikter Samfundet til å ta aktive grep for representasjon av kvinnelige artister på deres scener og festivaler.
Samfundsmøtet, Samfundets høyeste organ, avholdes ukentlig på lørdager. Da festmøtet startet var ikke oppmøtet høyt nok til å vedta forslaget, men etter hvert kom nok medlemmer til å stemme det gjennom.
Kvelden inneholdt sofasamtaler, festtaler og kulturelle innslag, og med dette vedtaket har Samfundet tatt et steg mot en mer likestilt konsertscene.
Nesten ikke godt nok oppmøte
Etter en innføring i kvinnekampens historie med eksempler fra porno, abortlov og stemmerett, kom tiden for at saken skulle behandles.
– Man skal ikke legge skjul på at når det er et forslag man har jobbet lenge med, så vil man jo at folk skal møte opp, forteller PR- og kommunikasjonsansvarlig Ella Johanne Devold ved Samfundet.

Det kom kritikk fra talerstolen om at det ikke var mange oppmøtte, og at det skulle vært flere.
– Vi gjør alt i vår makt for å mobilisere, men det var ski-VM og folk er opptatt. Det at vi var vedtaksdyktige og at det i bunn og grunn var et greit oppmøte i dag er det viktigste, forteller internarrangement-ansvarlig Ingrid Vike i Samfundetstyret.
Tross alle gratulasjonene som kom fra talerstolen, kan temaet være én av grunnene til det lave oppmøtet. De to som har skrevet forslaget er ikke enige i ymtingene om at kvinnekamp kan være utdatert.
– Jeg syns ikke kvinnekamp er utdatert, det er fortsatt mange kamper å kjempe, konstaterer Vike.
Devold forklarer at de ser at det fortsatt er mange kamper som gjenstår, enda det har blitt kjempet mange kamper allerede.
– Jeg føler dette har blitt veldig illustrert av sofa-praten vi hadde i dag, sier Devold etter møtet.
Vedtaket gikk gjennom med nøyaktig 100 stemmer, det nødvendige antallet for at det skal være gyldig. I starten av kvelden så det mørkt ut for forslaget.
– Vi er kjempeglade. Vi har jobbet med dette siden forrige semester, sier Vike.
Det ble mange nok oppmøtte medlemmer på kvinnedagen til at forslaget deres gikk gjennom. Nå er det nye retningslinjer som gjelder på Samfundet.
– Det ligger mye arbeid bak, og vi syns det er veldig viktig, forteller Devold.
LES OGSÅ: Heksene fasiliterer ikke en fredelig lørdag på ISFiT
Tar aktive grep om et bransjeproblem
Det har vært flere debatter i samfunnet om representasjon av kvinnelige artister på konsertscenen. Det har Devold og Vike plukket opp.
– Det er et bransjeproblem i hele musikkindustrien at blant artistene på den størrelsen som kan fylle Dødens Dal er det få kvinner, derfor blir prosentandelen mindre, konstaterer Devold.
Som styremedlemmer følte de et ansvar, og forslaget skal stadfeste disse målene og jobbe strategisk mot lik representasjon.
– Som en kulturinstitusjon og som bookere har man et ansvar for å fremme mangfold på konsertscenene, sier Devold.
Med ansvarsfølelsen og problematikken ønsker styremedlemmene å bruke posisjonene sine til å endre perspektivet og bidra i kampen.
– Vi ønsker å skifte mentaliteten og ser på det som verdifullt at man jobber for mangfold på denne måten, sier Vike.
Forslaget bygger på at det skal være realistisk å gjennomføre, til tross for at Samfundet ikke har operert med slike prinsipper tidligere.
– På Samfundet er vi generelt flinke til å booke bredt. Det har kanskje ikke føltes som et problem og derfor har ikke forslaget kommet tidligere, mener Vike.
Det er uansett et ønske om at det skal settes på dagsordenen, og nå har de gjort det. De ønsker at dette skal være minimumskravene som skal følges.
– Vi vil spille bookerne våre gode. Det gjør vi med å gi dem et absolutt minimumskrav, forklarer Vike.
Vike forklarer videre at de ulike minimumskravene gir bookerne litt slingringsmonn, spesielt på de større scenene.
– Det at det er færre kvinnelige artister generelt og færre konserter kan gjøre det vanskelig for de større scenene hvis de knyttes til en for høy prosentandel, legger Vike til.
Samfundet har blitt kritisert tidligere for flere mannlige artister på scenen.
Statistikken fra 2019 og til i dag er brukt som grunnlag for forslaget.
– Man kan si at disse prosentene er lave. Men sett i sammenheng med artistene i bransjen er det ganske høye prosenter, forklarer en fornøyd Vike.

– Ta selv de små kampene og engasjer deg
Under kampdagen kom det flere oppfordringer til studentene om å engasjere seg, både i og utenfor Samfundet.
– Panelet kom med en som jeg synes var fin: Ikke vær redd for å ta de små hverdagskampene. De små kampene skaper større endringer over tid, løfter Devold frem.
For de som ønsker å påvirke Samfundet er det røde medlemskortet nøkkelen. Medlemsdemokratiet i Samfundet gir mulighet til å løfte saker som er viktige for medlemmene.
– Bruk det røde medlemskortet. Det er Samfundsmøte hver lørdag, og alle kan fremme slike interne medlemsytringer, forklarer Vike.
Veien fra idé til engasjement er kort.
– Man går på talerstolen og fremmer forslaget sitt, eller sender e-post til oss i styret. Vi hjelper veldig gjerne, og skjønner det er litt vanskelig å forstå seg på systemet, sier Vike.
Det finnes flere måter og områder man kan påvirke og få stemmen sin hørt på Samfundet.
– Det er ikke alle som har kjennskap til det, så bare send en e-post. Samfundet er ikke bare et utested, men også et viktig samlingspunkt og aktør for studentengasjement, forteller Devold.
Endringene skjer ikke over natten, men det første steget for endringen var vedtaket gjort på lørdagen.
– Våren 2026 er allerede booket. Så det er bare å glede seg til høsten 2026. Da er vedtaket i full kraft, avslutter Vike.
LES OGSÅ: Manglende kvinnelige headlinere på Samfundet
Saken ble endret 26.03.2025 grunnet faktafeil omkring tidligere kvinnelige bookinger.