Bøkene å glede seg til høsten 2022

Årstiden for å sitte inne med en god bok er på vei. Her er et mangfold av utgivelser samlet for å sikre gode leseropplevelser.

Publisert

Sommeren er omme og borte er dagene med en god bok på stranda eller i parken. Om sommerjobben tok for lang tid og du ikke fikk med deg bøkene som toppet salgslistene, vil Marianne Westerlund, som er bokansvarlig ved Norli Nordre gate, fortelle deg hva nordmenn tok med seg i ferien. Om du er en lesehest som er godt oppdatert på hva sommeren hadde å by på, kan Westerlund fortelle at bokhøsten ikke vil skuffe. Høsten er en notorisk god tid for å sette seg inne i sofakroken med en god bok. Godt beskyttet fra Trondheims regnfulle og stadig kjøligere dager.

Booktok påvirker

Tiktok er kommet for å bli; dette merkes også hos bokhandlere over hele landet. Emneknaggen «booktok» har ifølge Westerlund stor påvirkning på hva som selges av bøker.

— Det er en trend som er veldig merkbar fordi det går mest av bøker vi har merket med denne knaggen. Den tiltrekker mennesker fra ungdomsalder til midten av tyveårene.

Sommeren beskrives som høysesong for pocketbøker og krim. I tillegg forteller Westerlund at salget av oversatt litteratur øker. Hun mener dette vitner om at flere ønsker å lese på norsk.

Høsten er hovedsesong for norske bøker

Høsten kommer fort til Trondheim og Westerlund spår en god bokhøst. Litteratur på engelsk samt oversatte verk vil, sammen med store norske forfatteres utgivelser, by på mye bra utvalg.

— Det blir en bra norsk bokhøst. Erlend Loe og Vigdis Hjort har allerede kommet med sine bøker Giæver og lunker og Femten år. Salget av disse vil trolig fortsette, samt andre norske forfatteres utgivelser. Som nevnt er det mye oversatt litteratur av blant annet Annie Ernaux. Jon Fosse oversatte nylig Prosessen til nynorsk, og denne er blitt veldig populær.

Utenom romansjangeren sier Westerlundat høsten også er hovedsesong for dokumentarutgivelser.

— Dokumentarsjangeren er bra i 2022. Nylig med Haugianerene. Enevelde og undergrunn av Trygve Riiser Gundersen, som er blitt veldig populær.

Å lese for bedre mental helse

Som student bruker man gjerne lange dager i forelesninger og på lesesal. Da kan det være ekstra vanskelig å ta opp en bok, men Westerlund mener at det å lese kan være noe som gjør godt. Å være i en annens hode for en stund er viktig for studenter.

— Gjennom å lese får man både en avkobling fra sitt eget liv og påfyll og andre impulser enn det man selv står ovenfor i hverdagen. Det er ikke bare en virkelighetsflukt.

For mange vil hverdagen føles for travel til å lese, men Westerlund mener at det handler om å være bevisst på hva tiden brukes til. Litt som trening kan lesing være en bra måte å ta vare på sin mentale helse.

— For meg funker det å være bevisst på hvor mye tid jeg bruker på telefonen. Vi har ofte følelsen av at det er lite tid, men gjennom å være bevisst på hva tiden faktisk går til, er det lettere å prioritere for eksempel lesing over skjermtid.

Westerlunds personlige anbefalinger

Westerlund har også andre anbefalinger for høsten. Blant annet Ágota Kristóf, en ungarsk forfatter som har fått et nytt gjennombrudd med utgivelsen av Tvillingenes dagbok, selv om hun ikke lever lenger.

— Cappelen Damm slapp akkurat romanen I går, som jeg vil anbefale.

Hun forteller også at det største som har skjedd på litteraturfronten i Sverige i år, har begynt å bevege seg inn i Norge. Karin Smirnoff er en svensk forfatter som holder på med en trilogi, der de to første bøkene Jeg dro ned til bror og Vi dro opp med mor kom ut i 2022.

— Det er en fortelling om en svensk familie på bygda, hvor det handler om å finne seg selv i relasjonene man er vokst opp med. Språket gjør nesten hele boken, samtidig som en svart humor letter på bokens ellers tyngre tematikk.

Til sist kan Marianne anbefale en bok av en tysk forfatter, Daniela Krien, som nylig kom ut.

Boken Brannen handler om et middelaldrende ektepar der ekteskapet skranter. For å hjelpe sine venner må de drive en gård i ferien. Der finner de ut mye om seg selv og familien.

— Det jeg synes er det mest interessante i hennes forfatterskap, er hvordan hun beskriver etter- virkningene Øst- og Vest-Tyskland har hatt på Tyskland i dag. Det er noe jeg ikke har tenkt så mye på før og ga meg en ny forståelse.

Powered by Labrador CMS