Boksing er for jenter
Det skal et nytt konsept sørge for.
Det finnes et rom på Sit Gløshaugen som to ganger i uken kan oppleves som litt skumlere enn vanlig. Da har gjengen fra NTNUI boksing inntatt salen. Forrige uke tok undertegnede, feig som jeg er, plass på sidelinjen for å sjekke ut hva som skjer på disse treningene. I et rom utstyrt med hoppetau, hansker og boksesekker var det ingen tvil om at jeg hadde møtt opp på riktig sted.
– Føler seg sterk
Blant de oppmøtte på timen finner jeg barnevernstudent Hanna Clausen. Det er ett år siden hun møtte opp på sin første trening helt alene. Nå sitter hun i styret til NTNUI boksing.
– Jeg har alltid likt boksing, og så hadde jeg lyst til å begynne med en idrett. Jeg sjekket hvilke tilbud NTNUI hadde, og endte opp her, forteller Clausen.
Hun har hatt det veldig gøy med egen progresjon det siste året. Boksing er en sport hvor man fort kan se fremgang.
– Det gir mestringsfølelse og motivasjon. Og så føler man seg sterk, forklarer hun.
Det ringer i en bjelle, hvilket signaliserer at de i salen skal legge ned hoppetauene. Men pause er det ikke. Det er tid for «burpees», og jeg kjenner meg takknemlig for plassen min på sidelinjen.
Det er heller ikke bare kroppen som får kjørt seg. Clausen forteller at det er mye mental trening også.
– Man må særlig jobbe med å holde fokus. Hvis man har en dårlig dag og er litt distrahert kan det være vanskelig.
Godt fotarbeid, riktig plassering av hender og rotasjon av hofter er essensielt for å lykkes i sporten. Jeg følger med mens beskjeder blir gitt, og skjønner at det er mye å tenke på. Ett feiltrinn og du kan få deg en overraskelse.
Møtte opp alene
Kybernetikk- og robotikkstudent Malin Berg og erasmusstudenten Celine Kollmar var også å finne på Sit denne kvelden. Med henholdsvis tre og fire uker trening bak seg, er de litt ferskere enn Clausen. De ser likevel ut til å være godt kjent med hanskene og de grunnleggende trinnene.
De hadde begge lyst til å prøve noe nytt, og var nysgjerrige på boksing som en måte å holde seg aktiv på.
– Jeg møtte opp helt alene, men har blitt godt tatt imot, forteller Kollmar.
Berg ble rekruttert av en venn som også driver med boksing.
– Da jeg spurte om han kunne lære meg å bokse, sa han at jeg skulle bli med på en trening, forteller hun.
Videre forteller hun at hun alltid har syntes sporter som boksing og wrestling har vært kult.
– Jeg har drevet med toppidrett før, men vil ikke lenger fokusere på kun én sport. Jeg liker å teste ulike måter å holde meg aktiv på, forklarer Berg.
LES OGSÅ: Kutter i seminartimer: – Et slag i trynet
Bryr seg ikke om guttene
Bokserne i rommet går etter hvert over i sparring. Målet er å finne en partner på omtrent samme størrelse som en selv. Da blir det fort tydelig hvor stor overvekt det er av gutter i salen.
– Kjønnsfordelingen er ikke jevn, sier Clausen og ler litt.
Hun forteller at de var mange jenter i fjor, men at de nå bare er to som møter opp fast.
– Det har begynt noen nye jenter i år, men de møter opp litt her og der. Det er ikke så mange som er her over en lengre periode, så det er en veldig guttedominert sport.
Hun frykter det kan bli et problem hvis jenter er redde for å møte opp på treninger.
– Jeg har hørt at jenter har med seg andre jenter fordi de ikke tør å dra alene. Hvis man møter opp og ser at det ikke er så mange jenter her, så er det kanskje litt skummelt å fortsette å møte opp videre.
Berg og Kollmar forteller at de selv ikke bryr seg så mye om å være to av fem jenter på trening.
– Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg er her for å trene, sier Berg.
Vil lokke flere jenter
Clausen forteller at styret har vurdert å innføre jenteboksing.
– Altså treninger med kun jenter, og som har lyst til å prøve boksing. Da kan vi ta dem imot med åpne armer, og kanskje får de lyst til å fortsette.
Clausen forteller videre at sosiale aktiviteter har stor innvirkning på miljøet. I år har de foreløpig ikke rukket å gjøre så mye sosialt, men det er noe de har lyst til å ha mer av.
– Det ble en helt annen dynamikk i gruppen da vi begynte med sosiale ting i fjor. Det frister å komme tilbake på trening når man blir kjent med folk.
Avslutningsvis har Clausen et par tips til jenter som kunne tenke seg å prøve sporten.
– Ikke nøl med å møte opp, selv om det skulle være alene. Jeg var kjemperedd den første gangen jeg møtte opp, men det hjelper å prate med folk og se at alle har den samme interessen. Boksing er ikke en sport det snakkes så mye om, så det er gøy med en arena med likesinnede. Det er også en motivasjon til å bli sterkere og føle seg bra, avslutter Clausen.
LES OGSÅ: Klestornado på Dragvoll: Kunststudenter setter fokus på overforbruk