Onsdag 11. desember bestemmes fylkesbudsjettet for det kommende året. Budsjettet vil trolig ikke inkludere midlene Samfundet har søkt om.

Planlegger allerede for underskudd:

– Vil kreve harde prioriteringer

Studentersamfundet har fått Nybygg-regning på 3,4 millioner kroner. Nå venter avslag på tilskudd fra Fylkestinget.

Publisert Sist oppdatert

– Vi fikk uforutsette kostnader. Regningen er knyttet til kritisk infrastruktur og gjør oss avhengig av ekstern pengestøtte, forteller leder Rami Chumber ved Samfundet.

Tidligere i høst søkte Finansieringsutvalget ved Samfundet om tilskudd fra Trøndelag fylkeskommune. Onsdag 11. desember bestemmes fylkesbudsjettet for det kommende året. Budsjettet vil trolig ikke inkludere de tiltrengte midlene.

– Vi er forberedt på å bli nedstemt 

Flertallet på fylkestinget har planlagt et budsjettforslag som ikke inkluderer pengestøtte til Studentersamfundet. Ap, SV og KrF er uenige og har lagt frem et alternativt forslag.

– Vi er forberedt på å bli nedstemt, men vi vil sende et politisk signal, sier fylkestingsmedlem fra Ap Vebjørn Gorseth. 

Videre forteller han at de ønsker å støtte studentfrivilligheten, som allerede står sterkt i Trondheim. Styremedlem i Trondheim SV og vararepresentant til bystyret Bisma Aleem Baloch sier seg enig.

– Samfundet er en viktig faktor for å forebygge utenforskap. Selv flyttet jeg til Trondheim fra Nord-Norge for å ta del i akkurat dette. 

KAMPSAK: Venstresidepolitikerne Bisma Aleem Baloch (t.v.) og Vebjørn Gorseth brenner for å ivareta Trondheims studentmiljø.

Hun sier at Samfundet skaper tilhørighet, og nevner de betydelige effektene det har for studentenes mentale helse. I tillegg skaper studentfrivillighetens bygg positive ringvirkninger for byen.

– Studentmiljøet har bidratt til at jeg som tilflytter har bestemt meg for å etablere meg her, og jeg ønsker at barnene mine skal oppleve det samme.

LES OGSÅ:  Arbeiderpartiets studentlag får ikke stemme over Giskes stortingsnominasjon

Et kortsiktig budsjettforslag

Med det alternative budsjettet vil Gorset vise at det er enkelt å finne rom for støtte til studentene. Han informerer om at regjeringens tilskudd til fylkeskommunen har økt budsjettrammen på omtrent 60 millioner.

– 3,4 millioner er absolutt en sum fylkestinget kan avse til et så viktig formål, mener han.

HÅPEFULLE: Politikerne og studentene understreker hvor unikt Samfundet er.

Gorset forteller at flertallet på fylkestinget har budsjettert 30 millioner av de ekstra midlene til fylkesvei, og det er der venstrekoalisjonen har valgt å hente pengene fra i sitt alternative budsjett.

– Det er mye viktigere å støtte studentfrivilligheten enn å øke en allerede høy sum som går til fylkesvei.

Baloch er enig og vektlegger at Samfundet gir mye tilbake til både Trondheim og byene rundt.

– Høyrekoalisjonens budsjett er kortsiktig. Å prioritere Samfundet er en liten pris å betale i forhold til hva man får igjen, slår hun fast.

LES OGSÅ:  Robotkrig på Omega verksted

Fylkesvei viktigere enn alt annet

PRIORITERINGER: Fylkesvaraordfører Pål Sæther Eiden slår et slag for trygge veier.

Pål Sæther Eiden er fylkesvaraordfører for Høyre. Sammen med Senterpartiet leder de flertallet på fylkestinget. Han understreker at fylket har støttet med ti millioner tidligere, og derfor ikke prioriterer å støtte Samfundet i neste års budsjett. 

– Vi har for lite penger til de primære oppgavene, som å vedlikeholde veier, opprettholde et bra kollektivtilbud, og tilby et bra skolesystem. Kostnadene har økt og vedlikehold av vei krever mye penger, sier høyrevaraen. 

Han legger til at 60 millioner er en liten sum i forhold til 300 millioner i økte kostnader.

– Fylkesvei og at folk ferdes på trygge veier er viktigere enn alt annet.

Uventet prisøkning

Jonas Strøm Scheie er leder av Finansieringsutvalget på Samfundet. Han forteller at bakgrunnen for de økonomiske problemene kommer fra en prisstigning under byggingen av Nybygg i 2022. 

PÅ TOPPEN: Leder Jonas Strøm Scheie i Finansieringsutvalget mener Samfundet er Norges beste studenthus.

– Prosjektet krevde mer økonomisk støtte og vi kontaktet derfor Sit, Velferdstinget, Trondheim kommune og NTNU, siden de tidligere har innvilget midler.

Han informerer om at Finansieringsutvalget søkte om støtte fra fylkeskommunen for halvannet år siden og fikk avslag. 

– Da dreide det seg om en sum på ti millioner. Nå er søknadssummen betraktelig redusert.

Scheie forklarer at tidligere støtte, en kronerulling og en finansieringsavtale med Sparebank 1 SMN har bidratt til å redusere nybyggjelden. Dermed er det kun disse 3,4 millionene som gjenstår før Nybygg er fullfinansiert. 

LES OGSÅ: Om Nybygg: – Man blir edru av å gå inn der

Svekker kulturtilbudet i Trondheim

Samfundetleder Rami Chumber er skuffet over den potensielle økonomiske situasjonen.

NYE TILTAK: Samfundetleder Rami Chumber er forberedt på å finne alternative løsninger på underskuddet.

– Det må være lov å si at det er kjipt å ikke få den støtten vi har søkt om. Potensielt må vi ta av driftsmidlene og får ikke operert på det nivået vi ønsker.

Han legger til at dette kan utarte seg ved at byens kulturtilbud svekkes. 

– Det kan føre til at vi må prioritere «trygge» arrangementer som selger godt, noe som går ut over bredden vi er stolte over å ha, fortsetter han.

DYRTID: Samfundetnestleder Mari Charlotte Soland håper ikke at Samfundet må øke billettprisene sine.

Mari Charlotte Soland er nestleder i Samfundetstyret og påpeker at Samfundet er en fremtredende aktør i det lokale kulturlivet. 

– Vi jobber kontinuerlig med å presse prisene for å gjøre arrangementene tilgjengelige for flest mulig. Dette vinner vi på i forhold til andre konsertarenaer i Trondheim.

LES OGSÅ:  NTNU får nye ledere fra topp til tå; dette betyr det for studentene

Chumber forteller at de arrangerer fire gratis-arrangementer i uken. Dette inkluderer to konserter, én politisk debatt og én kviss.

– Blant gratis-arrangementene stikker onsdagsdebattene våre seg ut og har godt oppmøte. Dette viser at Samfundet også er en tiltrengt politisk arena for studentene.

Videre understreker Chumber at alle arrangementene er populære blant studentene, men at gratis-arrangementer er kostbare å arrangere. 

SPLEIS: Både private og offentlige aktører har gitt økonomisk støtte til studentfrivilligheten.

Skuffet samfundetleder 

Scheie forteller at det ikke er planlagt at underskuddet skal merkes blant studentene. Det vil heller bli kuttet utgifter og tatt av driftsinntekter. 

Chumber sier at avslag på søknaden kan resultere i at de må gjøre harde prioriteringer.

– Vi planlegger allerede å gå i minus for å dekke inn flytteprosessen og nybygget. 

Samfundetlederen understreker at de 3,4 millionene ikke er forhandlingsbare utgifter.

– Vi tar aldri tilskudd for gitt, men dette er selvfølgelig noe vi håpet å få innvilget.

Jonas Strøm Scheie er tidligere medlem av Studentmediene i Trondheim.

LES OGSÅ:  Studenter sier at NTNU er eurosentrisk

Powered by Labrador CMS