Støre annonserer start på campussammenslåing
Statsminister Jonas Gahr Støre og forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch kunngjorde søndag at regjeringen setter i gang campussamlingsprosjektet neste år, med plan om fullførelse innen syv år.
Prosjektet har satt en styringsramme på 6,6 milliarder etter samarbeid med NTNU, dette er Borch fornøyd med.
– Statsbygg og NTNU er enige om at vi skal klare å bygge det planlagte prosjektet for 6.6 milliarder kroner. Jeg er veldig glad for at NTNU har nedskalert byggeprosjektet fra de originale 12 milliardene, sier hun.
Støre vil også berømme tidligere statsråd Ola Borten Moe for å ha tatt tak i dette prosjektet og sørget for at det falt innenfor akseptable rammer.
– Vi har altfor mange historier om at offentlige byggeprosjekter sprekker budsjettet, det er fordi de er store og komplekse, vi valgte derfor å sette prosjektet på vent, slik at vi kunne komme med et bedre prosjekt som er modent for gjennomføring, og det har vi nå, sier han.
Halv kostnad, samme kvalitet
Halveringen av det originale prisforslaget mener Støre ikke går på bekostning av prosjektet.
– Kvaliteten i prosjektet er ivaretatt. erklærer han.
Dette er Borch enig i.
– Vi har også hatt et kvalitetssikringsbyrå inne, som har gått god for dette prosjektet, og som også sier at dette prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt.
En som har ventet lenge på denne dagen er Arbeiderpartiets ordførerkandidat Emil Raaen som forteller at han forhørte seg om en campussamling helt tilbake i 2004.
– Dette er en ide som både NTNU og et ganske stort politisk miljø i Trondheim har kjempet for i veldig lang tid. Det nå da og stå her nesten 20 år senere å se at startskuddet går, det er helt fantastisk, forteller han.
Senterpartiets ordførerkandidat Vegard Frøseth Fenes minnes også en langvarig prosess.
– Da jeg kom inn som fast representant i bystyret i 2019, var det et prosjekt som det var veldig mye snakk om, så det føles veldig godt at vi nå kan si at prosjektet faktisk kommer i gang i 2024. forteller han
Campus klar for studietilbud som ikke enda eksisterer
NTNUs Rektor Anne Borg bekrefter i sin tale at dette er et prosjekt som har stått på dagsordenen til denne institusjonen i mange år, samtidig som hun takker regjeringen.
– Dette er en fantastisk nyhet og tusen takk til regjeringen for å sette dette på statsbudsjettet så vi kan få den fremdriften som jeg synes dette prosjektet virkelig fortjener, og som jeg tror også landet trenger.
Hun forteller videre at hun var spent på hva som ville skje med prosjektet etter kvalitetssikringsrapporten som kom i starten av juli.
– Det er urolige tider, det er mye det skal brukes midler på. Jeg er sikker på at dette prosjektet kommer til å gi gode faglige synergier og gi rom for både samarbeid og for studietilbud som vi kanskje ikke vet helt hva er i dag, for det er jo ikke gitt at de studiene vi har i dag er de vi skal ha i 2030 eller 2040.