Debatt om faglighetens plass i «Det nye NTNU»

Aksel Tjora og Gunnar Bovim møtes for å debattere hva vi vil med «Det nye NTNU» på Dokkhuset kl. 19.30 i kveld, onsdag 22. april.

Publisert Sist oppdatert

De lærde strides om hvordan Norges beste universitet vil se ut i fremtiden og hvilke løsninger som vil gjøre NTNU bedre. I spissen av debatten finner vi NTNU-rektor Gunnar Bovim og sosiologiprofessor Aksel Tjora.

Tjora har i to kronikker til Universitetsavisen spurt Bovim hvilken plass fagligheten vil få i «Det nye NTNU». Hvordan vil NTNU utvikle seg etter fusjonen som vil gjøre NTNU til Norges største universitet og hvilken rolle får de markedsmekanismer som ser ut til å styre universitetenes fremtid? I kveld, onsdag 22. april møtes Tjora og Bovim til debatt på Dokkhuset kl. 19.30.

– Svada og diffuse argumenter

Tjora vil debattere Bovim for å komme til kjernen av sakene som vil prege NTNUs fremtid.

– Argumentene fra ledelsen er diffuse, det er fryktelig mye svada. Ord som «robusthet» og «bærekraftig» er forsåvidt greie ord om de fylles med innhold. For oss som jobber med forskning knyttet til samfunnsutvikling er dette meningstomme ord, og det er respektløst overfor fagmiljøene å bruke sånne ord i stedet for å være mer konkret, sier Tjora.

Bovim har tidligere skrevet i Universitetsavisen at fusjonen vil gjøre NTNU mer kompetent og sørge for at kompetansen får gode vilkår for å utvikle seg og spres.

– Rektor bør ha høyere presisjonsnivå for å få frem hva han egentlig mener, eller la være å lage den typen festtaleaktige utsagn i hytt og pine, sier Tjora.

– Faglighetens siste skanse

Tjora spør hvilken plass fagligheten har på NTNU og i universitetssektoren og debatterer at fagligheten må styre utviklingen.

– Universitetene er faglighetens siste skanse. Hvis universitetene gir opp det faglige er det helt tapt, sier Tjora.