Leder

Første steg til et godt demokrati er en god debatt

For å sikre demokratiet må vi sørge for at alle meninger blir hørt og respektert.

Publisert Sist oppdatert

Trondheim er hjem til over 37 000 studenter fra mange ulike hjørner av verden. Studentene har ulike erfaringer, bakgrunn og oppvekst; noen har tid til å fylle dagene med verv, mens andre har to jobber ved siden av studiene. Når studentmassen er så fabelaktig variert, hvorfor hører vi bare fra noen få?

Én mulig årsak til dette kan være at flere studenter opptrer forsiktig når det kommer til å uttale seg om ting som går imot normen i akademia. Det er blitt vanligere at uttalelser skaper store reaksjoner uavhengig av hvor saklige disse uttalelsene måtte være eller hvorvidt man forstår hva som blir sagt. Om man stiller seg kritisk til det grønne skiftet eller kåringen av årets trondhjemmer, baserer motsvarene seg ofte på meningsmotstanderens personlige egenskaper og ikke på hva som blir sagt.

Å benytte seg av personargumenter i debatt er ikke et nytt fenomen. Det har foregått i det engelske parlamentet og under amerikanske presidentvalg, for å nevne noe. Grunnet usakligheter i politikken skapes det et bilde av at det er slik en debatt skal foregå. Politikerne er med på å sette standarden for debattklimaet, og når man da ser personargument i media, er det ikke rart at det også får fotfeste i studentmassen. Media viser derimot ikke de flerfoldige timene der politikerne debatterer mer saklig – dette er ikke like populært.

Menneskerettighetsaktivisten Václav Havel sa at «demokratiet er komplisert, det krever at alle er involvert». Personargument kan komme til å skremme folk vekk fra debatten på grunn av risikoen for å bli utestengt. Man risikerer da et utfall hvor man diskuterer utelukkende med likesinnede mennesker. Da skaper man sitt eget lille ekkokammer.

For å sikre at vi unngår polariseringen som er sterkt tydelig i andre land, må vi rive ned ekkokamrene vi selv har skapt. Har man fullstendig tro på at ens egen mening er korrekt, må man også ha tro på at faktaene man presenterer vil være nok til å overbevise motparten alene. Om motparten fremdeles ikke er overbevist, så går det også bra. Vi lever i et demokrati og uenighet er en del av pakken.

Powered by Labrador CMS