
Kan man vedde bort kollektivets støvsuger?
Tekst: Mahinthan Markandu, Jussformidlingen
Har du opplevd å sitte på et vors med et par venner når en av dem plutselig hevder noe som du er totalt uenig i? Blondinen fra BI er overbevist om at den kinesiske mur kan sees fra månen, siden hun har lest det på kvinneguiden.no. Dere vedder en hundrings. Google gir dere fasiten, og en følge av dette er at hun må innse at jorden ser ut som en klinkekule fra månen. Du ber henne vippse deg de siste hundre kronene av stipendet hennes. Men hva skjer hvis hun nekter å betale, og du ønsker å ta saken videre til rettssystemet?
Fra gammelt av har man i norsk rett hatt et prinsipp om nesten fullstendig avtalefrihet. Dette innebærer at man kan avtale alt; fra hvem som skal ha ansvaret for søpla i kollektivet, til hvem som skal ha snuskvoten din på taxfree. Videre innebærer prinsippet om at avtaler skal holdes, at det dere har en felles enighet om, i praksis også må gjennomføres. Har du en avtale med Sigbjørn om at han skal sitte foran i bilen på harrytur til Sverige, må Ali, Jean- Pierre og Emil pent sette seg rolig i baksetet. Hvis Sigbjørn har denne avtalen skriftlig er det enda bedre. Et veddemål er i prinsippet en slik form for bindende avtale. Dette vil si at BI-blondinen på vorset som et utgangspunkt må vippse over hundringsen for at hun skal holde sin del av avtalen.
I Norge er det imidlertid forbudt med pengespill som ikke har hjemmel i lov. Grunnen til dette er et gammelt synspunkt om at å tjene penger på pengespill strider mot den gode moral, ettersom et veddemål baserer seg på at motspilleren taper. Det synes ikke Staten er noe festlig.
Staten mener at dersom overskuddet ved pengespill går til gode formål, slik som idrettslag og skolekorps, vil ikke spillet bli like umoralsk som når det går i lommen på en privatperson. Men er det virkelig så umoralsk å kreve inn hundringsen fra en rik BI-blondine som Staten skal ha det til? Hva skjer dersom hun nekter å betale??
Ettersom private veddemål er en form for pengespill som Staten ikke anerkjenner, er gjeld som følge av dette ansett som «æresgjeld». Bestemmelsen for dette sier at det ikke oppstår noen forpliktelse av spill og veddemål, dette selv om taperen av veddemålet mener at han eller hun er forpliktet. Dette vil enkelt si at BI-blondinen fra vorset ikke er forpliktet til å vippse hundringsen hun tapte, selv om du skulle ha kravet skriftlig.
Dersom blondinen likevel vippser deg de hundre kronene du vant, så kan hun ikke kreve beløpet tilbakebetalt i ettertid, og vise til at man ikke er rettslig forpliktet av veddemål. Etter betaling er de pengene tapt for hennes del. Unntaket er dersom hun ikke var klar over at kravet rettslig sett var ugyldig. Da kan hun kreve pengene tilbake. Den unnskyldningen kan hun likevel ikke bruke lenger om hun har lest denne artikkelen.
Et annet unntak som gjør at man kan kreve noe tilbake fra et tapt veddemål er dersom man betaler ned gjelden med en gjenstand i stedet for penger. Vedder du bort kompisen din sin Playstation eller kollektivets støvsuger, kan du være helt sikker på å få de tilbake. Tenk derfor godt over hva du vedder om neste gang du inngår et veddemål. Det kan godt hende at du kommer unna med et tapt veddemål, uten å tape noe, dersom du satser riktig.