– De gir virkelig alt i kampsaken sin, ofte med eget liv i fare
Studentenes fredspris 2025 går til organisasjonen Iniciativa Puentes por los Estudiantes de Nicaragua (IPEN). Flere av de grunnleggende medlemmene lever nå i eksil.
IPEN er en ideell organisasjon basert i Costa Rica, startet av studenter fra Nicaragua. Organisasjonen har siden 2022 jobbet for retten til utdanning og akademisk frihet i hjemlandet Nicaragua. IPEN ble opprettet etter at store demonstrasjoner i 2018 ble møtt med voldelige motreaksjoner av regjeringen. Det er estimert at minst 355 døde under protestene, hvorav 45 var studenter og unge.
– Under protestene ble jeg arrestert av regjeringen og jeg var en politisk fange i 2019. Etter det stengte regjeringen universitetene der jeg jobbet, forteller Marco Aurelio Peña, administrerende direktør og medgrunnlegger av IPEN.
Hjelper studenter som lever i eksil
Flere av de grunnleggende medlemmene i IPEN har vært ofre for utvisning ved universiteter i Nicaragua, og lever nå i eksil slik at de kan fortsette å studere og ytre seg fritt.
Utdanningen i landet er under politisk krise. Ifølge grunnloven er Nicaragua en demokratisk republikk, men i realiteten blir landet styrt av én autoritær leder.
– Studenter har vært mest berørt i Nicaragua. Dette gjelder både for de berørte under de tidligere protestene, men også for den nye generasjonen som skal begynne å studere, sier Elthon Rivera, president og grunnlegger i IPEN.
I etterkant av protestene har mange universiteter blitt statliggjort, og noen av universitetene er blitt helt stengt ned. Det har vært en gradvis prosess der statens overtagelse av universitetene har ført til nedgang i akademisk frihet og kritiske stemmer.
– De unge som begynner på universitetet i Nicaragua nå, kommer ikke til å finne et kvalitetsutdanningssystem. De kommer til å finne et tvunget obligatorisk indoktrineringssystem, fortsetter Rivera.
IPEN jobber aktivt mot indoktrineringssystemet som utdanningssystemet nå er blitt til. Deres mål er utdanning med kvalitet for alle studenter i Nicaragua.
Tross hindringer har de ikke gitt opp kampen
IPEN arbeider med retten til utdanning i hjemlandet ved å tilby utdanning til nicaraguanske studenter som har blitt påvirket av den politiske situasjonen i landet. I dag hjelper organisasjonen studenter i flere land, og har hjulpet minst 150 studenter med å fortsette utdanningen sin utenfor Nicaragua.
Dette er bakgrunnen for at IPEN vinner prisen. Leder av fredspriskomitéen Selma Bratberg er stolt over å kunne tildele IPEN prisen på vegne av alle norske studenter som står i solidaritet med arbeidet deres.
– IPEN får denne anerkjennelsen fordi de til tross for hindringer ikke har gitt opp kampen for retten til utdanning. Høyere utdanning står sentralt for en sosial samfunnsutvikling, sier hun.
Fredspriskomitéen vektlegger organisasjonens arbeid for å beskytte og støtte nicaraguanske studenter som har blitt møtt av forfølgelse og undertrykkelse. Komiteen forteller at arbeidet IPEN har gjort siden 2022 illustrerer den viktige rollen studenter spiller i arbeid for menneskerettigheter.
LES OGSÅ: Boksing er for jenter.
Hva er egentlig Studentenes fredspris?
Martin Støldal Gjervan, leder for Studentenes fredspris, forteller at prisen ble startet opp for å anerkjenne studenters arbeid for fred, menneskerettigheter og demokrati.
– Prisen anerkjenner at det arbeidet studenter legger ned for menneskerettigheter har en verdi. De legger alt i kampsaken sin, ofte med eget liv i fare.
Likevel forteller Gjervan at han opplever at det er lite kjennskap til prisen blant studentene, både i Trondheim, men også ellers i Norge. Han uttrykker at dette er synd, i hvert fall med tanke på at prisen blir delt ut på vegne av alle studentene i landet.
– Vi har i år arbeidet for at prisen skal få mer oppmerksomhet slik at flere studenter skal vite om prisen og hva prisen representerer.
Gjervan påpeker at prisen er en fin påminnelse for studenter i Norge om den privilegerte posisjonen de har. Han mener det er fint at norske studenter kan vise sin støtte til studenter i andre land som aktivt må jobbe for grunnleggende rettigheter.
Prisen har blitt delt ut annethvert år siden 1999, samtidig som Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) arrangeres. IPEN blir den 14. vinneren av prisen. Prisen blir delt ut på vegne av alle studenter i Norge, med en uavhengig komite som velger ut vinneren.
Prisen er et samarbeid mellom Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH), Norsk studentorganisasjon (NSO) og Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT).
Den nye vinneren kommer i den anledning til Trondheim for utdeling av prisen under ISFiT i mars 2025. I forkant av festivalen ble vinneren annonsert i Oslo den 17. november. Vinneren mottar en pris på hundre tusen kroner, og vil delta på en turné i norske studentbyer i 2025.
En viktig internasjonal plattform
Gjervan forteller at vinnerne, gjennom Studentenes fredspris, får presentert kampsaken sin til norske studenter. Samtidig åpnes muligheten for å komme i kontakt med aktuelle aktører, både i Norge og internasjonalt.
Vinneren i 2023 Doxa Magazine har selv uttalt på nettsidene til Studentenes fredspris at prisen var en sjanse for å nå ut til et bredere publikum om deres arbeid. Prisen har vært viktig for å spre informasjon om situasjonen rundt den innskrenkede pressefriheten i Russland, korrupsjonen i landet og om studentens rolle i antikrigsbevegelsen.
– Man føler seg ganske alene i den type kamp som vinnerne ofte står i. Noe av det viktigste med prisen er å vise at de ikke står alene i kampen deres – at vi studenter i Norge støtter opp under dem, forteller Gjervan.
Lederen poengterer at Studentenes fredspris er en viktig internasjonal plattform der studenters aktivisme endelig får den anerkjennelsen den fortjener. Han peker på at det ofte er studenter som først tar til gatene, men at dette ofte ikke får anerkjennelse.
– Det er jo derfor prisen ble til. Nemlig for å anerkjenne studenters arbeid for fred, menneskerettigheter og demokrati: for å løfte frem stemmene i disse ofte ukjente kampene, avslutter Gjervan.
LES OGSÅ: Hvordan jeg fikk leselysten tilbake – en liten leseguide til høsten.