Derfor var Samfundet rødere enn vanlig
Det er ikke bare artistene som sliter under koronakrisen. Onsdag protesterte 30. september sceneteknikere over hele landet mot kutt i støtte.
Onsdag 30. september holdes en landsdekkende markering for kultur- og eventbransjen i regi av Red Alert Norge. Kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende som ble innført som følge av koronasituasjonen, avvikles fra 1. november. Denne ordningen ga økonomisk kompensasjon til selvstendig næringsdrivende for å dekke tapte inntekter for perioder med yrkesforbud. I Trondheim protesterte sceneteknikere i gatene onsdag formiddag.
– Dette er en demonstrasjon mot forslaget fra regjeringa om å kutte støtten til enkeltmannsforetak fra første november, sier prosjektleder Morten Fagervik i Trondheim Crew.
Når ordningen utgår vil det eneste alternativet for mange selvstendige næringsdrivende være å søke om sosialstønad. For enkeltmannsforetak stiller sosialstønaden krav om å selge eiendeler.
– Det vil si at en musiker som nå plutselig står uten inntekt og uten kompensasjon må selge utstyret som han trenger for å gjøre jobben sin, forklarer Fagervik.
Smitteverntiltakene i koronapandemien har begrenset mulighetene for store sammenkomster, noe som har hatt betydelige konsekvenser for kultur- og arrangementbransjen. Dette er bransjer som er avhengig av frilansere, enkeltmannsforetak og små bedrifter - alle aktører som ikke har krav på permittering og dagpenger, forteller Fagervik.
– Det ble lovt at de som har enkeltmannsforetak eller er selvstendig næringsdrivende skulle få hjelp til koronakrisa var over, og den er definitivt ikke over.
Mister verdifull erfaring
I en pressemelding uttrykker Red Alert Trondheim også en bekymring for at mange aktører i kultur og eventbransjen vil bli tvunget til å finne en ny jobb.
– Dette betyr at vi mister utrolig verdifull kompetanse som har krevd årevis å bygge opp.
Tor Stokke har vært lydtekniker i Forsterkerkomiteen (FK) på Samfundet i tre og et halvt år og forklarer hvorfor også de frivillige deltar i demonstrasjonen. Til tross for at teknikere på Samfundet jobber gratis og dermed ikke får økonomiske tap på grunn av koronapandemien, har det begrenset arrangementene. Dette går igjen utover læringsutbyttet man får som frivillig på Samfundet.
– For det første er vi i praksis en slags rekrutteringsarena for kulturlivet. Det er mange som begynner her og blir etter hvert kjent med noen rundt om kring og blir rekruttert. Også plutselig er du i gang. Det har skjedd ganske ofte på Samfunnet, forteller han.
Selv har han jobbet frilans i bransjen siden 2017, men har bare hatt fire arbeidsdager siden 12. mars.
– Hvis du fjerner et ledd med kompetanse og flinke mennesker, så påvirker det alle som kommer innom på besøk. I FK får vi for eksempel mye av vår kompetanse fra folk som er innom med et band - også står vi og snakker med dem hele dagen og ser hva de gjør, og lærer veldig mye rart.
For de frivillige er også en konsekvens av dette at dersom nåværende medlemmer ikke får ny kompetanse, mister de også muligheten til å lære opp nye teknikere. Ringvirkningene kan dermed bli store også for Samfundet.
Rødt lys over kulturbygg
Fagervik forteller at de fortsetter markeringen onsdag kveld, ved å lyse opp en del av de store viktige, og de små like viktige kulturbyggene og institusjonene som er i Trondheim sentrum mellom klokka 20 og 22.
– Vi bader dem i rødt lys for å si ifra om at bransjen vår blør og ligger med brukket rygg. Og vi gir en liten påminnelse om at vi enda finnes, selv om vi ikke får til å jobbe.
Samfundet er et av byggenes om vil bli lyssatt. Stokke forteller at det vil bli satt opp lys rundt om på huset.
– Vi skal ha noen på taket, noen på gesimsen og over hovedinngangen. Gesimsen skal lyse rødt, også tenker vi å sette noen på busskurene, forteller han.
I tillegg til Studentersamfundet, vil de følgende kulturbyggene i Trondheim belyses: Festningen, Nidarosdomen, Rockheim, Olavshallen, Trøndelag Teater, Rosendal Teater, Trykkeriet Scene, Tyven Scene, Lobbyen Scene, Dokkhuset Scene og Byscenen.