<b>Sesongbaserte godsaker:</b> Følg med på Bondens marked for å få med deg alle råvarene
lokale bønder har å tilby.
Sesongbaserte godsaker: Følg med på Bondens marked for å få med deg alle råvarene lokale bønder har å tilby.

Den hellige, trønderske råvarekvaliteten

Er du sulten på smaksopplevelser i Trondheim skal du ikke vente lenge. Velkommen til studentbyen med en rik matkultur og råvarekvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Hver høst introduseres mange nye mennesker for Trondheim, og den trønderske matveien. Det er sjelden lett å manøvrere seg i en ny by, og enda vanskeligere å finne de unike råvarene der ute for en som er kulinarisk interessert. Her er et knippe steder med kortreist, økologisk mat og råvarer for alle kokkeleringer og smaksopplevelser.

Reko-ringen

Reko-ringen er et konsept man finner flere steder i landet. Her blir man med i en egen facebookgruppe, og kan bestille økologisk mat og lokale råvarer produsert i Trøndelag, rett fra produsentene. Det er jevnlige bestillingsrunder på facebookgruppa før man så møter opp ved Ikea for å hente varene. Det finnes også en egen gruppe for Moholtområdet, så her er det ingen unnskyldning for å ikke finne kvalitetsråvarer. Man må bestille varene på forhånd, men det er bare å komme på en utlevering for å slå av en prat med produsentene.

<b>Sesongbaserte godsaker: </b>Følg med på bondens marked for å få med deg alle råvarene
lokale bønder har å tilby.
Sesongbaserte godsaker: Følg med på bondens marked for å få med deg alle råvarene lokale bønder har å tilby.

Cathrine Kristiansen er honningog kjøttprodusent, og administrator for facebooksiden til Reko-ringen i Trondheim. Hun forteller at Rekoringen ikke har de store produsentene store butikkjeder får inn, men de mindre, med lokale råvarer og spesialiteter.

– Man blir rett og slett bortskjemt av kvaliteten på råvarene. Reko-ringen er som en mathall, men man handler varene på forhånd. Enten det er en pose sjøkreps eller et brett egg, så finner man det man vil ha. Selv driver jeg med honning- og kjøttproduksjon, og vi kan lettere holde av et spesielt kjøttstykke av dyret man ikke får i butikk, forklarer Kristiansen.

Svartlamon samvirkelag

På Svartlamon finnes et frivillig drevet samvirkelag, der varene er økologiske, etiske, og ofte kortreiste. Ettersom det er frivillige som ekspederer og har skift i butikkene, kan åpningstidene variere noe.

For å få oversikt over åpningstider kan det være verdt å følge med på facebooksiden deres. Det er uansett verdt bryet for mange å følge med der, for det dukker ofte opp spesielle varer man ikke finner andre steder i byen.

Bondens marked

Bondens marked er et regelmessig marked hvor man kan kjøpe varer direkte fra bøndene og produsentene. I Trondheim finner du dem som oftest på Torvet, hvor man kan kjøpe alt fra meierivarer til spekemat, honning, røkelaks og klippfisk. Varene skiftes ut etter sesong, så pass på å være innom ofte, slik at du kan oppleve alt.

Det er ikke alltid like lett å få med seg når bondens marked finner sted, men sjekker man nettsiden deres finner man markedsdatoer for hele landet.

Gratiskjøleskap

Den årvåkne har kanskje sett enkelte fylte gratiskjøleskap rundt om i Trondheim. Det er et på Ila, ved Kongens gate, Svartlamon og på NTNU campusene Gløshaugen og Dragvoll. Kjøleskapene fylles opp regelmessig, og da er alt i dem gratis å ta med seg. Ingenting stopper deg fra å hjelpe med å fylle dem opp heller. Gratiskjøleskapene er et initiativ for å kaste mindre mat, men det faktum at det er gratis hjelper også på en stram studentøkonomi. Du finner noen av kjøleskapene ved å følge med på facebooksidene «Free fridge Ila», «Stammen Café Food & Bar», «Gratismatkjøleskapet Fru Forsell» og «Gratismatkjøleskapet Arne».

<b>Arne for alle:</b> Leder i Arnes komité Ole
Edvard Kolvik Valøy, forklarer at absolutt alle
kan ta ut mat fra Arne.
Arne for alle: Leder i Arnes komité Ole Edvard Kolvik Valøy, forklarer at absolutt alle kan ta ut mat fra Arne.

Leder i Arnes komité, Ole Edvard Kolvik Valøy forteller at Arne kan finnes i andre etasje på Stripa på Gløshaugen. Han fylles opp av mat komitéen får av butikker de samarbeider med, på samme måte som de andre gratismatkjøleskapene, sier Valøy. Per i dag finnes Arne kun på Gløshaugen, men Valøy forklarer at de har et mål om å få opp et kjøleskap på Dragvoll også.

– Arne ble startet av den politiske ungdomsorganisasjonen Grønne Studenter, men man må ikke være med i Grønne studenter for å hjelpe til med Arne. Alle kan ta mat fra kjøleskapet, alle kan bli med i komitéen, og det er selvsagt lov for alle å legge fra seg mat man ikke trenger hos Arne, forteller Valøy.

Trondheim Kooperativ

Annenhver torsdag er det mulig å plukke med seg en pose av sesongmat gjennom Trondheim Kooperativ. De er et frivillig drevet samvirkelag som samarbeider og handler med lokale bønder. Er man medlem av samvirkelaget kan man bestille en pose med sesongens produkter på nettsiden deres, og hente dem på Habitat annenhver torsdag. Innholdet i posene veksler fra sesong til sesong. Ofte består de av diverse grønnsaker, men også brød, saft, syltetøy og kornblandinger kan dukke opp.

Matfestivaler

Er man i Trondheim i løpet av sommeren eller høsten, kan det hende at man rekker innom noen matrelaterte festivaler. Det dukker fort opp nye festivaler, så hold øyne åpne og følg med på sosiale medier, hvor de fleste festivalene blir utlyst. I september kan man for eksempel delta på Trondheim ginfestival og i oktober kan man hente ut mat fra Trondheims første food truck-festival.

Trøndersk matfestival og bryggerifestival er også verdt å nevne. De er festivaler som foregår parallelt med hverandre. Festivalene skal løfte fram lokalproduserte råvarer, håndverk og mangfold, og arrangeres hvert år i slutten av juli og begynnelsen av august. Litt seint for øyeblikket, men er man i Trondheim neste sensommer, kan man smake og nyte Trøndelags matkultur på sitt beste.