Debatt

Den som tier samtykker?

Sex innebærer sjelden et muntlig ja eller nei. Virkeligheten er mer kompleks og innebærer ikke- muntlig kommunikasjon.

Publisert Sist oppdatert

I det norske skolesystemet får vi åpenbart ikke god nok seksualundervisning. Vi snakker hovedsakelig om prevensjon, kjønnssykdommer og ikke minst å respektere ordet nei. Gutter blir ofte gjennom ungdomstiden sosialisert til å tro at det er status å ha hatt mange seksualpartnere, uten å være opptatt av at samleie skal være en positiv opplevelse for partneren.

Videre blir de oppfordret til å ta initiativ, og at de skal eskalere helt til de blir stoppet eller får et tydelig verbalt nei. Denne holdningen forblir hos mange voksne menn, også blant studenter. I ubehagelige seksuelle interaksjoner kan enkelte personer oppleve å «fryse til», altså at de ikke klarer å respondere eller vise tegn på at de ikke vil fortsette. Dette gjelder særlig for dem som har blitt utsatt for overgrep tidligere i livet. Dermed vokser menn opp til å anta at man har samtykke frem til det motsatte er bevist, noe som fort fører til grenseoverskridelser.

I diskusjoner om overgrep blir det ofte gjentatt at det er viktig med samtykke, og at «bare ja er et ja». Likevel vet vi at det ofte ikke spørres om et direkte ja i praksis og det betyr selvfølgelig ikke at det da er et overgrep. Selvsagt burde man alltid spørre direkte hvis det er noen form for uklarhet i en seksuell situasjon, spesielt når man er beruset.

LES OGSÅ: Sit ønsker å bekjempe ensomhet blant menn

Jeg mener også at mange menn ville blitt overrasket av hvor mange som setter pris på å bli spurt direkte. Likevel vil ikke et direkte spørsmål dekke alle tilfeller, for eksempel om noen ombestemmer seg, blir bevisstløse, eller om den ene parten ikke tør å si nei. Å forsikre seg om at partneren gir samtykke burde være selvinnlysende, men så mange som én av tre kvinner rapporter at de har opplevd minst én form for seksuelt overgrep eller krenkelse i livet sitt.

Samfunnet har prøvd å lære bort at nei er nei, men dette er åpenbart ikke tilstrekkelig. Hva om vi derimot lærer bort at man skal søke entusiastisk samtykke? Altså at man ser etter og viser tydelige muntlig eller ikke- muntlig signaler for en aktiv interesse under hele akten. I tillegg er det viktig at vi har klare normer om at sex skal handle om gjensidig lyst og et forsøk på å oppnå tilfredsstillelse for begge parter, der begge føler seg trygge på hverandre gjennom tydelig kommunikasjon.

Tallene er hentet fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress sin rapport Vold og voldtekt i Norge .

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS