Slik unngår du høstdepresjon:
– Du må lage ditt eget lys
Natt til søndag stilte vi klokken én time tilbake, og vi er offisielt i vintertid. Flere studenter og én psykolog gir sine beste tips for å overleve mørketiden.
Psykologistudentene Anastacia Peleikis-Lundin og Madelen Aasbø Hårstadstrand er ærlige om at de kjenner på humørendringer knyttet til årstidsskiftet.
– Man blir jo påvirket av at det blir mørkere ute og at dagene er kortere. Jeg føler at jeg mister en del energi og overskudd av det. I tillegg er det en del sosiale aktiviteter som utgår på grunn av været, så man blir sittende inne mer enn før, sier de.
Peleikis-Lundin forteller videre at det er viktig å opprettholde hverdagsrutinene og utnytte dagen på tross av mørkere tider.
– Det blir fort til at man sitter inne og studerer mens det er lyst ute, og dermed tenker at dagen er over når klokken er fire.
De har selv fokus på å ikke la mørketiden ta over livene deres.
– Jeg tror det er viktig å fortsatt være i aktivitet, være sosial og unngå å låse seg inne sammen med eksamensfrykten, sier Peleikis-Lundin.
Tenn lys
For å kompensere for grått trøndersk høstvær har Dragvoll-studentene flere ulike tips på lur.
Anoop Brar tar en bachelor i europastudier med engelsk og finner lyspunktet sitt i klesskapet.
– Når jeg føler meg tung i kroppen pleier jeg å kompensere med ekstra fargerike klær.
De forteller om høyere dørstokkmil når høsten melder sin ankomst, men har flere gode råd for å komme seg opp av sengen.
– Jeg pleier å gå en tur hver dag. I tillegg pleier jeg å ringe eller sende en melding til en venn jeg ikke har snakket med på en stund, utdyper Brar.
Psykologstudent Tobias Kjetså har også troen på at man må finne lyspunktene og unngå å ha alt for mye fokus på mørketiden.
– Jeg er veldig glad i å tenne lys og gjøre noe koselig ut av det. Det er lett å bli oppslukt av at det er mørkt hele tiden, og da må man lage sitt eget lys, rett og slett, fastslår Kjetså.
Kaia Hågensli, som er psykologistudent, sier seg enig med Kjetså og er opptatt av å tilpasse omgivelsene.
LES OGSÅ: Dette er det du trenger til vorspeil-lista
– Tenn lys og pynt det koselig hjemme. Vi har pyntet til halloween i kollektivet nå og det gjør det skikkelig koselig å komme hjem, forteller Hågensli.
Videre kommer hun med et siste tips:
– Ta med vennene dine på kafé og drikk «pumpkin spice latte».
I diagnose-systemet
Førsteamanuensis og psykolog Audun Havnen ved Institutt for psykologi ved NTNU forklarer hva man mener med begrepet:
– Høstdepresjon er nevnt i diagnosesystemet som en egen undertype av depresjon, sier han.
Han beskriver høstdepresjon, eller sesongbetinget depressiv lidelse, som en form for tilbakevendende depresjon, hvor man kan føle seg nedstemt og energiløs på høsten og vinteren, men at det bedres ved lysere tider.
– Man føler seg slapp og trist, men når det blir lysere tider eller man reiser til et annet land med mer sol og varme, så blir man bedre.
LES OGSÅ: Vis solidaritet og hedre de levantinske tradisjonene med en storslått meze
På spørsmål om hvorfor noen blir triste om høsten, svarer psykologen at man ikke helt sikkert vet sammenhengen, men at lys kan være en viktig faktor.
– Man lurer på om det skilles ut mindre melatonin ved mindre sollys, sier han.
Havnen legger til at man tror sollys også påvirker utskillelsen av signalstoffet seratonin, et stoff man ser man har lite av under depresjon.
– Mange opplever også at for lite D-vitamin gir lite energi, og jeg tror mange har D-vitaminmangel uten å være klar over det selv.
– Er noen grupper spesielt utsatt for høstdepresjon?
– Kvinner er mer utsatt enn menn både når det kommer til sesongbetinget depresjon og for depresjon generelt, sier han.
Kom deg ut i solen
Havnen forteller at døgnrytmen er en vesentlig brikke, og at det diskuteres om den biologiske rytmen påvirkes av mørket.
– Det viktigste er å få kroppen utsatt for lys i løpet av dagen gjennom høst og vinteren, gjerne så tidlig som mulig etter man har stått opp, forteller Havnen.
Han forteller at folk er mindre ute på vinteren, men at det for helsens del er viktig å komme seg ut og gjøre egne grep for en god mental helse.
– Som psykolog er jeg opptatt av hva man kan påvirke selv først, med medikamenter legger man det i hendene på noen andre, mener han.
Han har forståelse for at det i vår del av landet ofte er mørkt når man drar til jobb og mørkt når man kommer hjem igjen, men at det er viktig å være påpasselig likevel.
– Som student er man ofte fleksibel på dagtid. Når man leser til eksamen, kan man ta pauser ute. Kom deg ut av lesesalen og ut i solen, oppfordrer han.
Havnen kommer også med velkjente tips som fysisk aktivitet og D-vitamin i form av melk eller tran, men at man kan utvide til andre tiltak hvis det ser ut til å ikke fungere.
– Noen studier indikerer at kunstig sollys eller reseptfritt melatonin kan være nyttig.
Han presiserer likevel at det er mye man kan forsøke selv først, blant annet å stå opp til samme tid hver dag, unngå skjermbruk rett før leggetid, og å være aktiv og sosial.
– Gode sosiale relasjoner og å være aktiv, gjerne sammen med andre, er godt for den psykiske helsen, avslutter han.
LES OGSÅ: Dette er studenterfrivillighetens mest bråkete klubb