Debatt

Desentraliser helsehjelp til transpersoner nå!

Det er viktig at transpersoner får tilgang på den medisinske behandlingen de trenger for å leve fullverdige liv. Det har de ikke nå.

Torsdag 21. april 2022 feiret vi i Skeiv Ungdom Trøndelag at det er 50 år siden det norske Stortinget opphevet straffeparagrafen som forbød homoseksualitet mellom menn. Samme kveld kom det nedslående nyheter om at helsestasjonen for kjønn og seksualitet (HKS) har satt en stopper for nye pasienter som ønsker hormonbehandling.

Det betyr at omtrent 50 transungdom som har ventet i lang tid på kjønnsbekreftende hormoner, nå står på bar bakke. De får ikke den behandlingen de skal ha. Hva som skjer med de 100 transpersonene som allerede får hormonbehandling hos HKS, er ennå uavklart.

Hormonene testosteron, østrogen og antiandrogen gis til personer med kjønnsinkongruens for å forandre den kroppen man er født med, til en som passer bedre med sin kjønnsidentitet.

For en transperson er det å få godkjent og gjennomført hormonbehandling livsendrende, og ofte også livreddende. Mange transpersoner som får avslag på hormonbehandling, sliter psykisk i etterkant og bekjemper melankoli, bokstavelig talt for harde livet. Hormonbehandling er for dem som trenger det, det som gjør at de føler seg anerkjent og akseptert for den de er.

Vi i Skeiv Ungdom har lenge kjempet mot Rikshospitalets monopol på behandling av kjønnsinkongruens og deres svært trange nåløye for å få denne behandlingen. HKS har vært en slags skanse i kampen, en alliert som har sådd et lite håp om at det faktisk er mulig med et desentralisert helsetilbud for transpersoner.

Det er ingen tvil om at transfobi eksisterer i det norske samfunn. Det er ingen tvil om at transpersoner sliter og trenger hjelp. Og det er absolutt ingen tvil om at HKS er en faktor til bedre levekår for transpersoner. Likevel fjernes tilbudet om hormonbehandling hos HKS.

Så hva gjør vi nå? Skeiv Ungdom og andre skeive organisasjoner jobber for tiden med å protestere høylytt mot den behandlingen som transpersoner nå utsettes for. Du som leser dette kan også være med ved å A: sende brev til byrådet i Oslo der du ber dem gjennomføre handlingsplanen Stolt og fri i Oslo, og der du ber dem gjøre om HKS til er fullverdig nasjonalt kompetansesenter; B: melde deg inn i Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI), Foreningen FRI og Skeiv Ungdom; C: være en god alliert, stå opp for transpersoner og bruke privilegiene dine til kampen for likestilling.

Sammen kan vi skape et samfunn hvor alle kan være den de er, uavhengig av seksualitet eller kjønnsuttrykk. Men det krever handling.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til [email protected]

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS