Støre: – Studenter er godt rustet for Norges digitaliserte fremtid
Norge skal bli verdens mest digitaliserte verden innen 2030. Statsministeren og digitaliserings- og forvaltningsministeren la frem planen torsdag på Studentersamfundet.
– Jeg tror studenter er godt rustet for å takle de digitale endringene som kommer. Jeg er stolt og takker for at dere tar høyere utdanning og vi kommer til å ha bruk for dere uansett hvilket studie dere tar, sier statsministeren til Under Dusken etter lanseringen.
Statsministeren legger også vekt på at universitetene har et ansvar for å utruste studentene med de ferdighetene de trenger, også innenfor det digitale.
Videre forklarer han at det digitale er tilstede på de aller fleste studier, noe som kan være med å forberede studentene for arbeidslivet.
– Det er ikke bare karakterene fra studiene, men også karakteren, hvordan man er som venn og kollega som utvikles i studietiden og det er også veldig viktig, avslutter statsministeren.
Lurt for studenter å ta noen informatikk-fag
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung, presenterte hovedpunktene i regjeringens strategi. Hun deler statsministerens oppfatning om at dagens studenter er godt rustet for å takle de raske endringene i vårt digitale samfunn.
– Hvordan tenker du studenter kan forberede seg på de digitale endringene, særlig de som kanskje bekymrer seg for at utdanningen og jobben skal bli tatt over av datamaskiner?
– Jeg tenker først og fremst at ingen utdanning er unyttig og at det er utrolig viktig at folk tar høyere utdanning. Så vil jeg kanskje tenke at det er lurt å ta noen tilleggsfag innen informatikk og datamaskiner, svarer digitaliserings- og forvaltningministeren til Under Dusken etter fremleggelsen.
– Jobben vil nok ikke bli tatt over av en datamaskin, men kan bli tatt over av noen med liknende utdanning, men som har noen studiepoeng innen den digitale verden også, sier Tung.
Æresmedlem på Studentersamfunnet
Statsministeren startet lanseringen med å legge vekt på Trondheim og NTNUs viktige rolle som «teknologihovedstad» i Norge samt hvor viktig kunnskapen som produseres her er.
– Jeg er faktisk æresmedlem av Studentersamfundet, sa statsministeren med et smil om munnen.
– Det er her de store tingene skjer.
Digitaliserings- og forvaltningsministeren la også vekt på Trondheims viktige rolle i den nye digitale verdenen. Selve arbeidet med digitaliseringsstrategien startet nemlig i Trondheim.
– Trondheim har de fremste teknologene og har i over 100 år formet Norges digitale fremtid, sa Tung.
En verden i rask endring
Under fremleggelsen av planen for Norges digitale utvikling frem mot 2030 var det stort fokus på hvordan Norge skal bli verdens mest digitaliserte land, og hvordan landet skal lykkes med denne omstillingen.
– Norge har alle forutsetninger for å bli verdens mest digitaliserte land. Nå kommer taktskiftet i digitaliseringen av Norge. Det betyr en enklere og tryggere hverdag for folk, et mer konkurransedyktig næringsliv og en mer moderne offentlig sektor, sa statsministeren under fremleggelsen av digitaliseringsstrategien.
Statsministeren vektla at digitaliseringen skal skje på landets premisser. Digitaliseringen skal ikke skje bare for digitaliseringens skyld, men fordi dette vil gagne hele det norske samfunnet.
– Vi får av og til spørsmål om vi frykter ny teknologi. Svaret vil alltid være at vi frykter gammel teknologi, sa Støre med et glimt i øyet.
Statsministeren fortalte at gammel teknologi vil være et tegn på at Norge henger igjen på andre plan. Å følge den digitale utviklingen som finner sted ellers i verden, er å sikre Norges fornyelse og verdiskapning. Dette er en av hovedgrunnene til satsingen på digitalisering.
Tung snakket mer spesifikt om hva hovedpunktene i regjeringens strategi går ut på og hva omfanget vil være.
– Vi har fem innsatsområder som vi anser som viktigst. Disse går ut på å styrke den offentlige sektoren, forsterke den digitale infrastrukturen, styrke sikkerheten, sikre et ivaretatt personvern for alle, og avslutningsvist sikre en fremtidsrettet digital kompetanse, sa digitaliserings- og forvaltningsministeren.
Tung poengterte digitaliseringens betydning for Norge i årene fremover. Det hele vil bidra til et bedre fungerende og sammensatt Norge i en moderne verden. Samtidig vil Norge kunne bli et viktig forbilde og talsperson for hvordan digitale verktøy skal håndteres ellers i verden.
– Sammen skal vi bygge og trygge Norge med digitale verktøy, var det avsluttende ordet til Tung.
LES OGSÅ: Vern eller vekst - dette er viktigst