SPENT: Helsesykepleier Løkkeberg ved Sit er spent på responsen på det nye tilbudet om selvtesting for kjønnssykdommer.

Nå er det lettere å teste seg for kjønnssykdommer

Sit har nå kommet med en kunngjøring om mulighet til å teste seg selv for kjønnssykdommer.

Publisert Sist oppdatert

Sit skriver i en pressemelding at det vil forekomme et nytt tilbud der det vil være mulighet for selvtesting for kjønnssykdommer. Dette er et pilotprosjekt som vil vare frem til jul, og har som mål å gjøre testing mer normalisert. Hvis man ser at prosjektet er vellykket, vil det være mulighet for at det vedvarer etter jul også. 

Fra før av har Sit lagt ut omtrent 100 timeavtaler til helsestasjonen på Gløshaugen, der alle avtalene går til testing av kjønnssykdommer. Ifølge pressemeldingen blir disse avtalene reservert utrolig fort, ofte samme dag. Derfor er det lett å skjønne at etterspørselen for tester er høy.

– Vi har sett en enorm etterspørsel etter tester, og med dette nye tilbudet om selvtesting håper vi å møte studentenes behov enda bedre, sier helsesykepleier Monica Brun Løkkeberg ved Sit.

Videre opplyser pressemeldingen at studenter nok er én av samfunnsgruppene mest utsatt for kjønnssykdommer. Derfor er det viktig at det er lett for studenter å teste seg regelmessig.

– Vi kan ikke understreke nok hvor viktig det er å teste seg. Det handler om den enkeltes helse, men også om å ta ansvar for fellesskapet. Hver enkelt kan også bidra til å redusere spredningen av seksuelt overførbare infeksjoner ved å bruke kondom. Vi har kjennskap til at kondombruken i studentmassen er svært lav, sier Løkkeberg. 

LES OGSÅ:  Blågrønt fleirtal etter 20 år med Ap: Dette er lovnadane frå det nye kommunestyret

POSITIV: Byggstudent Aga-Aabakke mener det er en mye bedre ordning enn den studenter i Trondheim har nå.

– Det vil gjøre det enklere for alle å teste seg

Tobias Aga-Aabakke tar en bachelorgrad i ingeniørfag, bygg. Han tror dette vil være en mye bedre ordning enn den man har nå for studenter i Trondheim, og forteller at det i Bergen allerede finnes en drop-in mulighet for testing av kjønnssykdommer.

– Det er ganske mye mer tiltak å gå og teste seg i Trondheim, enn det er hjemme i Bergen. Det at man må bestille time i Trondheim gjør at det blir mer herk å teste seg, sier Aga-Aabakke.

Han mener videre at det nye tilbudet om selvtesting vil gjøre terskelen lavere for jevnlig testing. 

– Det vil gjøre det enklere for alle å teste seg, sier han.

 

Gratis tilbud

Selvteststasjonene vil være plassert på Dronning Mauds minne høgskole og på studentsenteret på Gløshaugen. Noe som er verdt å merke seg, som også vil få studentlommeboka til å smile, er at tilbudet er helt gratis.

I pressemeldingen skrives det videre at Sit ønsker å doble kapasiteten fra 400 til 800 tester per måned ved hjelp av selvtestingstilbudet. Statistikken på hvor mange studenter som får positivt svar på en kjønnssykdomstest er ifølge Sit mellom ti og tolv prosent. Ved hjelp av selvtestingstilbudet kan 40-48 mennesker ekstra få et positivt svar på testen, som de ikke hadde fått uten denne ordningen. 

Derfor anbefaler Sit å ta i bruk tilbudet og teste seg regelmessig. En enkel handling som både kan hjelpe en selv og redusere smittespredning i studentmiljøet. 

LES OGSÅ:  Hull i veggen, muntlige kontrakter og innpåslitne utleiere: Dette er rettighetene du kan slå i bordet med

Powered by Labrador CMS