Døgnløp for reproduktiv og seksuell helse i Malawi
Den 19. september ble årets MedHum-aksjon avsluttet etter et 24 timers langt løp rundt Trondheim Spektrum. Aksjonens formål var i år å bedre unges seksuelle og reproduktive helse og rettigheter i Malawi i samarbeid med Redd Barna.
Hvert partallsår blir Medisinstudentenes Humanitæraksjon, landets største studentdrevne humanitæraksjon, arrangert for å minske ulikhetene i tilgangen på helsetjenester verden over. Årets aksjon rettet seg mot Malawi og arbeidet med å forebygge tenåringsgraviditet for å redusere sykdom og dødelighet hos unge mødre og barn.
Ivrige deltakere samlet seg fredag ved startstreken til den 1,1 kilometer lange løypen rundt Trondheim Spektrum for å delta i løpet. 145 stafettklare deltakere hadde på forhånd samlet inn sponsorer til løpet som gikk fra fredag til lørdag ettermiddag.
Sterkt oppmøte
Stafetten ble fredags ettermiddag innviet med et fargerikt Color Run. Leder av MedHum Trondheim Sigrid-Anne Bjorøy stilte ved startstreken med høye forventninger og godt mot i forkant av løpet.
– Vi håper det blir gøy, og at vi klarer å holde det gående hele døgnet. Litt av mottoet vårt er at det skal være gøy med veldedighet, sier Bjorøy.
Bjorøy og resten av styret har sammen med Redd Barna de siste to årene jobbet med prosjektet kalt «a child, not a mother».
Prosjektet skal bidra til mer kunnskap om seksuell og reproduktiv helse blant unge i Malawi, og skal sikre støtte og helsehjelp til tenåringsmødrene og deres barn. Hun forteller at i Malawi blir en av tre tenåringer gravide før fylte 20 år, og fem av seks tenåringer har ikke tilgang på prevensjon.
– Tenåringer i Malawi har dårlig kunnskap om prevensjon og seksuell helse, forteller hun.
Arbeidet viet til prosjektet tar mye tid i perioder ved siden av et krevende medisinstudie, men både Bjorøy og medstyremedlem Ragnhild Vereide er enig om at gleden man får av å hjelpe andre er verdt tiden lagt i det.
– Det er veldig givende å jobbe med, og all tid brukt er for en god sak, sier Vereide.
11-timers løp
Døgnets lengste etappe ble utført av MedHum-styremedlem Marie Hjelmseth Larssen. Under aksjonsuka tok hun på seg utfordringen fra resten av styret om å løpe én time for hver 500 kroner samlet inn i prosjektets Spleis.
– Jeg har aldri gjort noe lignende og har ikke trent meg opp til det her, men det er for en god sak så det blir bra, sier hun minutter før start.
Nøyaktig klokka 16 gikk startskuddet, og 5 550 kroner, 11 timer, 65 kilometer og 95 000 skritt senere kunne Larssen krysse mållinja for siste gang den natta.
– Det føltes utrolig digg og nesten litt absurd å endelig være ferdig. Det var noen tunge 11 timer, men gode venner som gikk noen runder med meg og et bra team i sekretariatet ga motivasjon til å fullføre, skriver hun i en melding til Under Dusken.
Da hun kom i mål stivnet musklene fort, og hun trengte hjelp til å komme seg hjem. Mandags ettermiddag fikk vi imidlertid bekreftet at hun har begynt å komme seg tilbake til normal gange, etter en helg brukt gående som en robot med artrose ifølge henne selv.
– Jeg tror ikke jeg kommer til å gjøre det frivillig så veldig mange ganger til, men er glad vi samlet inn mye penger til prosjektet, avslutter hun.
Vel gjennomført arrangement
I etterkant av løpet sier leder Sigrid-Anne Bjorøy at løpet ble vel gjennomført, og at stemningen var god hele døgnet. Lørdags morgen fikk de også besøk av en frivillig litt utenom det vanlige.
– Det kom en deltaker som skulle gjennomføre en maraton i togakostyme, så det var veldig gøy, sier Bjorøy.
Styret er fornøyde med et vel utført arrangement, og at de klarte å gjennomføre løpet med hensyn til smittevernreglene.
– Vi gleder oss veldig til å se hvor mye vi får samlet inn på arrangementet, sier Bjorøy.