Bak sminken med Drag syndrome
Artistene kom langveisfra for å opptre på Trondheim pride.
Trondheim pride 2024 bydde på mye variert. Alt fra spillkveld til kirkekonsert fant sin plass i feiringen. Byen fikk til og med besøk fra utlandet. Gruppen Drag syndrome dro hele veien fra Storbritannia, og bidro med både framføringer og workshop i løpet av festuka. Med Rosendal teater i ryggen fikk de synge, danse og improvisere gjentatte ganger.
– Vi synes det er veldig kult at de ville komme hit, forteller kuraterende produsent Ingerid Trætteberg ved Rosendal teater.
Kunsten å improvisere
Drag syndrome er en gruppe dragartister som alle har Downs syndrom. De har holdt på i omtrent seks og et halvt år.
– Vi knyttes sammen av en kjærlighet for framføring og dans, forteller Adam Wild, eller Lady Mercury i kostyme.
Dette er første gang gruppa er i Trondheim.
Har du vært borti drag før så ser du kanskje for deg smale midjer, store parykker og fargerik sminke. Drag syndrome er ikke fremmed for dette, men på workshop er det ikke en falsk øyenvipp i sikte. Her fokuserer de på å vise fram selve skjelettet av framførelsene sine: improvisasjon.
– Ingenting er overøvd. De får vite musikken rett før, sier kunstnerisk leder Daniel Vais ved Drag syndrome.
Vais ledet også workshopen på Rosendal teater. Her demonstrerte han hvordan gruppa jobber med improvisasjon som kreativ utforskning.
– Du kan danse med og mot musikken. Det er ingen fasit, sier Vais.
Ved hjelp av artistene i Drag syndrome viste han fram ulike bevegelser og teknikker.
LES OGSÅ: – Mitt mål var å bygge broer, ikke å brenne dem
Å knuse konvensjoner
Menneskene som møtte opp til arrangementet var svært ulike i alder, bevegelsesmønster og interesser. Det de hadde til felles var at alle skulle bevege seg. Dette skapte noe som bare kan beskrives som et interessant show med mye forskjellig å feste øynene på. Noen samarbeidet, mens andre stod helt alene. Et unikt syn.
– Jeg synes det denne gruppen gjør er fantastisk. De er grensesprengende og utfordrer konvensjoner, sier Trætteberg.
Selv har hun sett at gruppen har fått noen negative tilbakemeldinger.
– Noen sier at dette er utnyttelse av funksjonshemmede. Det er det ikke, understreker hun.
Trætteberg forteller at hun vil være med på å motarbeide fordommene.
– De kan tenke selv og er egne mennesker.
Trætteberg tror at flere sliter med å se forbi funksjonsnedsettelser hos andre, og mener at grupper som Drag syndrome kan hjelpe med å endre denne tankegangen.
– Mange bruker funksjonsnedsettelsen som en merkelapp. Det er viktig at vi fortsetter med ting som dette slik at vi skaper en verden hvor funksjonsnedsettelsen ikke er det første noen ser, sier hun.
Med sminke og strømper på
Med improvisasjon som utgangspunktet lager Drag syndrome store show. På lørdagen under Trondheim pride hadde de tre framførelser. Med sminke, kostymer og parykker på plass var gruppen klar for å skape god stemning.
– Jeg føler meg glad og heldig som får opptre på denne måten, sier Annalie Hertz, som kalles YouGo Boss når hun går med kostyme.
Gruppen deltok også i paraden hvor de gikk helt fremst.
– Det å bli med her er noe av det beste jeg har gjort, sier Hertz.
I løpet av dagen ble det framførelser til sanger av a-ha, Lady Gaga og Diana Ross. De framførte solo, i par og som en stor gruppe. På Isak kultursenter hadde de også en kort spørsmålsrunde med publikum. Når de ble spurt om hva drag betydde for dem, var det tydelig at gleden for dans og improvisasjon står sterkt hos alle.
– Jeg elsker å framføre. Det er kjekt og kreativt arbeid, sa Abdulfatai Abodurin Tanmola Majekodynmi, som har dragnavnet Lady Francesca.
LES OGSÅ: Helt om dagen, drag queen om natta