Slik får du A på eksamen
To studenter røper hemmeligheten bak hvordan de oppnår toppkarakter hver gang.
Tips 1: Like det man studerer
– Det viktigste er å være engasjert og synes det du studerer er spennende, forteller Ingrid Engelstad.
Engelstad studerer geografi på Dragvoll og fikk A på alle eksamenene sine før jul.
Hun utdyper videre ved å si at hun føler hun har valgt riktig studie for henne, og tror ikke nødvendigvis hun hadde fått samme karakterer om hun hadde studert noe annet.
Engelstad innrømmer at ikke alle temaene på studiet er like spennende, men at det da likevel gjelder å tenke at det du lærer om er gøy.
Hun trekker frem boligmønstre i Norge som noe hun i utgangspunktet ikke fant veldig interessant.
– Jeg tvang likevel meg selv til å tenke «wow, dette er jo dritgøy», og da ble også motivasjonen større til å få kunnskap om det, og til slutt ble det faktisk spennende.
Tips 2: Jobb jevnt og trutt for å unngå stress
På lik linje med Engelstad, tror også Espen Hågensen at mye av nøkkelen til gode resultater ligger i å være konsekvent gjennom hele året ved å være i forelesninger og seminar, og gjøre de oppgavene du blir tildelt.
Hågensen studerer energi og miljø på Gløshaugen og har stor overvekt av A-er på karakterkortet sitt og vektlegger viktigheten i det å opparbeide seg en god rutine. Han utdyper:
– Jeg tror det blir vanskelig hvis du ikke har en plan på hva du skal gjøre og hvorfor du skal gjøre det.
Ingen av studentene er nevneverdig stresset før eksamen, og tror dette skyldes at de føler seg godt forberedt etter å ha jobbet med det faglige stoffet gjennom hele året.
Tips 3: Finn en god studieteknikk som fungerer for deg
– Jeg går gjennom temaene og lager eksamensspørsmål til meg selv. Deretter forsøker jeg å svare skriftlig på de egenlagde oppgavene uten å ta i bruk hjelpemidler.
Dette forteller Engelstad, som mener at dette er en særlig god øvelse i forkant av skoleeksamener der ingen hjelpemidler er tillatt.
Hågensen informerer om nytteverdien av å ta i bruk medstudenter, nærmere bestemt at de stiller ham spørsmål fra pensum som han forsøker å svare på.
– Hvis det er noe jeg ikke klarer å svare godt nok på vet jeg hva jeg må jobbe videre med.
LES OGSÅ: Samfundet deltar nå i «Spør etter Angela»-kampanjen
Tips 4: Bruk eksamensperioden godt
Eksamensperioden er ofte lang i de fleste emner, noe som gir en god anledning til å ta igjen en del faglig kunnskap dersom du ligger bak. Eventuelt kan man bruke tiden på å forstå de delene av pensum man er litt usikre på.
Til tross for at Engelstad og Hågensen er engasjerte og jobber med studiene hele semesteret benytter likevel begge to seg av eksamensperioden for alt det er verdt.
Begge meddeler at de gjerne sitter på campus i over ti timer, både hverdag og helg, gjennom hele perioden.
– Men det hjelper veldig å ha lært om fagstoffet på forhånd, for da trenger du kun å fokusere på å friske opp hukommelsen istedenfor å bruke tid på å måtte lære noe helt nytt, påpeker Engelstad.
Tips 5: Forståelse for eksamensformen
Engelstad tror også det er viktig å ikke bare forstå pensum, men også forstå hva eksamensspørsmålene forventer og krever av deg.
Hun viser til skoleeksamen som et eksempel, og mener hemmeligheten for suksess på disse eksamensformatene er å inkludere alt du kan av breddekunnskap i besvarelsen istedenfor å gå veldig i dybden på spesifikke deler av stoffet.
– Det trenger ikke å være en perfekt akademisk tekst. Det viktigste er at du viser at du har fått med deg essensen av faget.
Dybdekunnskap vises heller på hjemmeeksamener hvor hjelpemidler er tillatt.
På hjemmeeksamenene er Engelstad takknemlig for hjelpen hun har fått fra faren sin, som har kunnskap innenfor fagområdet og som har gitt henne gode tips og råd.
Tips 6: Ta deg tid til andre ting enn studier
– Det er viktig å finne en balanse. Hvis du bruker all din tid på studiene går den mentale helsen din ned og du vil prestere dårligere, forteller Hågensen.
For han er trening blitt en kjærkommen flukt fra studiene. Den gjør han klarere til sinns og bidrar til god nattesøvn, noe som er viktig for å fokusere når han er våken og slik kunne oppnå gode resultater.
Også Engelstad har nok av ting å gjøre på fritiden med to verv og jobb i tillegg til studiene.
Hun påstår at ved å fylle dagene med mye forskjellig innhold jobber hun veldig effektivt med hver ting når hun først har tid og anledning.
– Og det blir også enklere å oppnå gode resultater, avslutter hun.
LES OGSÅ: – Vi har ikke hørt om den før nå, og vi har studert her i snart tre år