OVERVELDET: Hvis man ikke har gode teknikker for å håndtere stress, er det lett å bli overveldet i eksamensperioden.

Med disse tipsene overlever du eksamensperioden

En ekspert gir sine beste råd for deg som er stresset før eksamen og kanskje føler du må ta i et skippertak.

Publisert Sist oppdatert

På NTNU Kalvskinnet sitter studentene Marte Størby Ueland og Matilde Bolghaug travelt opptatt med eksamensforberedelser. De studerer grunnskolelærerutdanning 1. -7. trinn på andreåret. I år skal de ha én hjemmeeksamen, én muntlig eksamen, og én skoleeksamen.

KONSENTRERTE: F.v. Marte Størby Ueland og Matilde Bolghaug tilbringer mye tid på campus i tiden før eksamen.

– Jeg er veldig stresset for den skoleeksamenen, for den har en så høy strykprosent, forteller Ueland.

Venninnen Bolghaug forteller at dette er den første eksamensperioden hun ikke er så veldig stresset.

– Trening hjelper som en avkobling mot lesingen, mener Bolghaug.

Ueland opplever derimot at hun ikke har så mange teknikker for å håndtere eksamensstresset.

– Og så blir jeg jo bare mer stresset av å stresse, forteller Ueland og ler.

Kan oppleves overveldende

Marianne Ingeborg Karlsen er avdelingsleder for Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim sin rådgivningstjeneste. Hun har jobbet med rådgivning for stressede studenter i mange år. Karlsen understreker at det er helt vanlig og ikke farlig å være stresset i eksamensperioden.

PRIORITER: Rådgiver Marianne Ingeborg Karlsen hos Sit har mange gode tips til studenter som stresser i eksamensperioden.

– Kroppen skal yte litt ekstra og du vet du må prestere. Da er det en helt normal reaksjon å bli ekstra spent, opplyser Karlsen.

For noen studenter kan eksamensstresset likevel oppleves overveldende. Hun har flere tips for å håndtere dette.

LES OGSÅ:  Slik får du A på eksamen

Tips 1: Ro litt ned

Går du på campus nå for tiden, vil du få øye på mange studenter som småløper bortover gangene.

– Når vi blir stresset, går vi fortere, snakker fortere og er kjappere i bevegelsene. Da forteller vi kroppen vår at vi er stresset, sier Karlsen.

Karlsen forteller at det derfor kan være nyttig å prøve å gå litt rolig og snakke i vanlig tempo selv om du kjenner deg stresset.

– Da forteller du kroppen din «Dette går bra. Dette får jeg til». Tenk at hvis du klarer å roe deg ned, så lærer du også bedre når du studerer.

Tips 2: Positivt selvsnakk

I en eksamensperiode kan det være lett å kjefte på seg selv for at man ikke har lest jevnt nok gjennom semestret. Det gjør bare ting verre, ifølge Karlsen.

– Positivt selvsnakk er det som er lurt. Si til deg selv «Dette skal jeg klare. Jeg gjør mitt beste».

AVKOBLING: Pauser er lurt når man studerer. Det kan gjøres ved å løse kvissen i Under Dusken.

Tips 3: Husk å ta pauser

Hvis mengden pensum føles overveldende, er det lett å tenke at man ikke har tid til å ta pauser. De bør man likevel unne seg, ifølge Karlsen.

– Hjernen blir sliten når du jobber intenst. Det er lurt med pauser på fem til ti minutter én gang i timen, og en lang lunsjpause.

Tips 4: Bruk den metoden som funker for deg

Det kan være lett å bli påvirket av venner som mener de har funnet den perfekte studieteknikken. Karlsen understreker derimot at du må stole på deg selv.

– Noen fokuserer best på en kafé med litt bråk, mens andre konsentrerer seg best på lesesalen, enten med eller uten musikk. Du kjenner deg selv best og må lese på den måten du kjenner er best for deg.

Tips 5: Vær smart med skippertakene 

LES SMART: Må du ta skippertak, gjelder det å skaffe seg oversikt over hva det er viktigst å lære seg.

Karlsen forteller at hun var mye aktiv på Studentersamfundet i sin studietid, noe som førte til at hun ble «veldig god på skippertak» i eksamensperioden.

– Det hjelper ikke å tenke at du skulle ha begynt å lese for lenge siden, for nå er du i den situasjonen at du ikke begynte før nå. Da må du heller prioritere hva det er viktigst at du lærer deg.

Skippertak eller ikke, så beroliger Karlsen med at det er helt vanlig å føle at man ikke har oversikt over forelesninger fra tidligere i semestret og alt du burde ha lest.

Tips 6: Prioriter deg selv 

Mange kjenner på dårlig samvittighet over å gjøre andre ting enn å lese i eksamensperioden, men det er ingen grunn til å unngå små avbrekk.

– Hør på musikk som gjør deg glad og hvis du har en serie du kan slappe av til, se på den. Gå tur eller tren. Ikke vær redd for å være i fysisk bevegelse, fordi det hjelper mot stress. 

Karlsen understreker at det også er helt lov å være mindre sosial enn vanlig i eksamensperioden.

– Bli gjerne med venner på lunsj i kantinen hvis du har lyst, men det er også helt lov å prioritere seg selv og si nei hvis du kjenner at du heller vil sitte og lese.

Det finnes ingen fasit på hvor lenge man skal sitte og studere. Karlsen sier at man som oftest selv merker når man ikke lenger klarer å ta til seg ny informasjon. Det viktigste er å kjenne etter.

– Hvis du har sittet i flere timer og har nådd et punkt der du bare blir fortvilet, fordi du ikke forstår det du leser, er det mye bedre å ta en pause eller avslutte for dagen.

– En god samtale hjelper veldig ofte

Hvis du kjenner at du gjerne skulle snakket med noen om eksamensstress etter å ha lest disse tipsene, forteller Karlsen at Sit har et samtaletilbud der man kan få en samtale med en rådgiver eller helsesykepleier. 

– Det er lav terskel for å ta kontakt. Man kan kan gå inn på Sit sine nettsider og booke en samtale der. 

Det legges ut nye samtaler man kan booke på nettsiden hver fredag i oddetallsuker.

– En god samtale hjelper veldig ofte mot eksamensstresset, sier Karlsen.

Hvis man har mer alvorlige plager, har Sit også en psykisk helsetjeneste som tilbyr behandling for studenter med milde til moderate psykiske helseplager.

– Dit søker man seg med et digitalt søknadsskjema, men der er det litt lengre ventetid. Dette er et tilbud for studenter som har mer enn normale stressreaksjoner.

Dersom du fortsatt er stresset: Topp fem steder å gråte i Trondheim

Powered by Labrador CMS