STOR INTERESSE: Stipendiat Viktor Govasli Wilhelmsen har inntrykk av at det er stor nysgjerrighet og interesse for samisk musikk og kultur.

Neste år kan alle NTNU-studenter få 7,5 studiepoeng i joike-fag

Emnet «MUSV1108 - Joik, samisk musikk og samspill» undervises fra og med neste vår, og blir det andre samisk-rettede emnet ved NTNU.

Publisert Sist oppdatert

– Håpet er å få til en undervisningsform som speiler samisk kultur og foregår på joikens premisser, sier stipendiat Viktor Govasli Wilhelmsen ved Institutt for musikk.

Wilhelmsen understreker at emneplanleggingen ikke er fullført, men sier at undervisningen vil bli praktisk orientert.

– Det er ikke sikkert at tradisjonell auditoriumsundervisning er det rette. Vi ser for oss undervisning med fokus på å lære joikemelodi og forstå betydningen av den gjennom praktisk læring, sier han.

LES OGSÅ: Treningssenter legges ned: – Det er jo bare helt jævlig

Gjør deg ikke til fullverdig joiker

– Så fokuset er å lære utøvelsen av joik?

– Ingen av de som tar faget blir joikere etter å ha tatt det, men man lærer selvfølgelig noe ved å prøve selv. Det er jo ikke slik at tolv undervisningstimer i jazz gjør deg til jazzgitarist, for eksempel, fortsetter han.

Han forteller at det enn så lenge ikke er snakk om å opprette viderekomne emner om joik, men utelukker ikke at det kan bli aktuelt senere.

– Kan hvem som helst melde seg opp?

– Ja, siden det blir et åpent emne som heller ikke er et fagkrav er det ikke adgangsbegrenset, så hvem som helst kan melde seg opp, sier han.

LES OGSÅ:  Vil ha cannabis på polet og oljen ut av universitetene

UTFORDRENDE REKRUTTERING: Emneansvarlig Helen Murray skulle gjerne ha fylt opp de drøyt 30 studieplassene i emnet, men forteller at rekruttering har vært utfordrende.

Sliter med rekruttering

Helen Murray er emneansvarlig for «LÆR2004 - Samiske tema i skolen», det andre samisk-rettede faget på NTNU. Emnet er tverrfaglig og er heller ikke tilknyttet et studieprogram.

– Vi har mest fokus på sørsamisk, men vi tar opp generell samisk historie, språk, samfunn og identitet. I tillegg til formidling og didaktikk, sier hun.

Hun forteller at alt fra ingeniør- til psykologistudenter har tatt emnet. Til tross for dette sliter de med å formidle emnetilbudet – faget har i snitt tolv oppmeldte, forteller hun.

– Studenter som har tatt det sier ofte i studentevalueringene at de fant emnet når de selv bladde i studiekatalogen. Vi har prøvd å henge opp plakater på campus og publisere meldinger på Innsida, men har ikke helt knekt koden, innrømmer Murray.

Les mer om NTNUs dekking av samisk kultur og historie: Dei usynleggjorde studentane

Powered by Labrador CMS