– Equinor har skitne bånd, olje og Israel hånd i hånd
Torsdag morgen stoppet aktivister trafikken inn til Equinors kontorer på Rotvoll. De mener Equinor må ut av Rosebank og samarbeidet med Israel-eide Ithaca Energy.
Forskere og andre ansatte ved Equinors forskningssenter på Lade måtte ta omvei til jobb torsdag morgen. Sentralt plassert i veibanen aksjonerte en gruppe Palestinavenner og klimaaktivister mot oljeselskapets siste eventyr i Nordsjøen. Samme dag var det lignende aksjoner i Oslo, Bergen, Stavanger, Florø og London.
De rundt 600 ansatte på forskningssenteret ble tvunget til å kjøre rundt hovedveien mellom 07.30 og 09.00. Slagord fra aktivistene kunne høres på lang avstand, og det er ingen tvil om budskapet deres:
– Equinor har skitne bånd, olje og Israel hånd i hånd!
Politiet møtte opp i åttetiden, og fikk raskt overblikk over situasjonen. I løpet av den neste halvtimen kom ytterligere to politibiler med forsterkninger.
– Med på å finansiere israelsk krigsøkonomi
– Vi håper at næringsminister Jan Christian Vestre griper inn og bruker eiermakten ovenfor Equinor slik at Equinor trekker seg ut av Rosebank-feltet i England og avslutter samarbeidet med Ithaca og Delek Group, sier talsperson for aksjonsgruppa Eiv Rindal.
Det var i september 2023 at Storbritannia godkjente utviklingen av det omstridte Rosebank-feltet. Equinor skal her, i samarbeid med Ithaca energy, bygge ut det som omtales som britenes største uutviklede olje- og gassfelt.
Ithaca energy er notert på London Børs, men heleid av Israelske Delek group. Rindal mener dette er problematisk:
– Delek group er svartelista av FN som en av bedriftene som driver økonomisk virksomhet på okkuperte områder i Palestina, i tillegg til at de er med på å finansiere den israelske krigsøkonomien.
Hen fastslår:
– I så måte bidrar de direkte til det militære og økonomiske bakteppet som gjør Israels pågående folkemord på Gazastripa mulig.
LES OGSÅ: Semesteravgiften økes
Politiet på plass
– Dette er en ulovlig demonstrasjon, men ytringsfriheten og rammene for den er jo vide, sier Margrethe Wenseth, innsatsleder i Trøndelag politidistrikt.
Er dette passende respons på denne aksjonen?
– Vi responderer med nødvendig mannskap for å få en oversikt. Oppdraget vårt er å sørge for at folk kommer seg på jobb, opplyser hun.
300 meter unna følger politiet med på en maskert aksjonist som har stilt seg opp ved inngangspartiet. Hun bærer et palestinsk flagg og peker på de tilstrømmende Equinor-ansatte. På vei inn glassdøren ser noen beklemte ut, andre likegyldige.
– På demonstrasjon kan munnbind oppfattes som maskering, og det er ulovlig i Norge, forteller Wenseth.
En politimann i sivil konfronterer aksjonisten, og forteller at masken må av. Etter null respons gestikulerer han på eget ansikt, før han strekker seg mot den maskerte og prøver å ta den av henne.
Det er kombinasjonen av maskering og demonstrasjon som er ulovlig?
– Ja, bekrefter innsatslederen.
– Mye større enn vin og poteter
Siden 7. mars har regjeringen frarådet handel og næringsvirksomhet med israelske bosetninger. Derfor har vinmonopolet trukket vin fra okkuperte områder, mens Coop sluttet å ta inn israelske nypoteter. Dette mener ikke Rindal holder:
– Vi må ikke se oss blind på vin og poteter, vi må se på hvor det virkelig monner. Oljeindustrien er en helt vesentlig del av krigsøkonomien, og er i så måte en forutsetning for at Israel skal kunne fortsette med folkerettsbruddene.
Rosebank er ikke på okkupert jord i Israel, og omfattes ikke av regjeringens oppfordring. Rindal mener likevel at næringsaktører ikke kan være nøytrale:
– Hvis et stort internasjonalt selskap som Equinor har noe ansvarsfølelse, så trekker de seg ut av det samarbeidet de nå har med Delek og Ithaca, og trekker seg ut av Rosebank.
LES OGSÅ: Anti-Equinor-reklame i Trondheim
– Ithaca er en selvstendig juridisk enhet
Gisle Ledel Johannessen er pressetalsperson i Equinor. Han svarer følgende på kritikken Rindal og aksjonistene retter mot Ithaca-samarbeidet:
– Vi er partnere med selskapet Ithaca energy, både på Rosebank-feltet og Mariner-feltet på britisk sokkel. Dette er et selskap som er notert på London børs, og ikke har forretningsaktivitet i Israel.
Han fortsetter:
– De [Ithaca energy] ble partnere i disse lisensene etter at de gjorde oppkjøp av et annet selskap som heter Siccar point energy i 2022. Equinor hadde ingen rolle i den transaksjonen.
Ithaca energy er vel heleid av Delek group, et israelsk konglomerat? Alt av overskudd fra Ithaca går vel til dem?
– Det er riktig at det er et eierforhold der. Hvordan kontantstrøm og konsernbidrag går, må du nesten spørre dem om. Det som er vårt poeng er at Ithaca er en selvstendig juridisk entitet, og at det er dem Equinor er partnere med.
I samsvar med FNs prinsipper
På spørsmål om de har vurdert om det er moralsk forsvarlig å samarbeide med Ithaca energy, forklarer Johannessen at Equinor etterlever gjeldende regler og sanksjoner:
– Vi driver vår virksomhet i samsvar med FNs prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. Samarbeidet vårt i lisensen med Ithaca omfattes etter vårt skjønn ikke av frarådingen fra utenriksdepartementet.
Johannessen understreker videre at samarbeidspartneren Ithaca opererer i England, og ikke på israelsk jord. Rindal mener derimot at Equnors vektleggelse på at Ithaca og Delek group er to separate juridiske enheter ikke holder:
– Det høres ut som et forsøk på ansvarsfraskrivelse, og som om Equinors ledelse er mye mer interessert i å tjene penger enn å ta moralske valg, sier hen.
På kommentar om at Delek group eier 100% av Ithaca energy, og Rindals beskyldning om ansvarsfraskrivelse, svarer Johannesen:
– Jeg har ingen kommentar til den kommentaren. Det som er fakta her, er at Ithaca er vår partner, og den aktøren vi har samhandling med.
LES OGSÅ: Aktivistene i labfrakk