Resolusjonsforslag om Equinor og NTNU møter problemer
I morgen skal Studenttinget møtes for siste gang i år. Denne resolusjonen blir antakeligvis ikke behandlet.
Natur og ungdom har sendt inn resolusjonen «Fremtidens arbeidstakere krever at Equinor omstiller seg i tråd med 1,5-graders målet» til Studenttinget på NTNU før deres møte 7. november. Arbeidsutvalget til Studenttinget har bestemt seg for å ikke vedta saken, så da blir det åpent om Studenttinget vil behandle saken eller ikke.
Natur og ungdom krever i resolusjonen at Studenttinget mener at NTNU burde tenke kritisk til eksisterende samarbeidsavtaler med Equinor, dersom de ikke omstiller selskapet i tråd med 1,5-gradersmålet. Samtidig må Equinor lage en klimaplan og endre kursen innen petroleumsvirksomhet mot mer fornybare virksomheter og at det ikke skal inngås flere avtaler med Equinor.
Ikke overordnet nok
Læringsmiljøpolitisk ansvarlig Ingrid Darell Holm i Arbeidsutvalget til Studenttinget og forklarer at det er flere grunner til at Arbeidsutvalget ikke vedtar resolusjonen. Hun sier at Arbeidsutvalget kun må behandle innsendte forslag fra NTNU-studenter.
– Når vi derimot får tilsendt en sak fra saksinnsendere utenfor NTNU, er det opp til Arbeidsutvalget om det blir behandlet i Studenttinget, forklarer hun.
Holm påpeker at de har fortsatt valgt å løfte den til Studenttinget, selv om de er innstilt på at den ikke skal behandles.
– Bakgrunnen er at resolusjonen tar for seg ett enkeltselskap. En resolusjon ligger høyt opp i dokumenthierarkiet og må være mer åpent for flere selskap enn bare ett, forklarer Holm.
Hun viser til en lignende sak som handler om NTNUs samarbeid med forsvarssektoren, som ble vedtatt til diskusjon på Studenttingsmøtet den femte september i år.
– Resolusjoner må være overordnede og behandle for eksempel en hel sektor, forklarer Holm.
Tidspress er en annen grunn til at resolusjonen ikke skal behandles av Arbeidsutvalget. Studenttinget skal byttes nemlig ut med de nyvalgte studentrepresentantene i høst.
Nestleder Gina Kristine S. Aarheim i Arbeidsutvalget peker på hvilken rolle Arbeidsutvalget spiller med hensyn til innsendte forslag.
– Studenttinget bestemmer hva vi bryr oss om, og de kan åpne saken og behandle den hvis de ønsker det, sier hun.
Fagpolitisk ansvarlig Aksel Kvamme Aase i Arbeidsutvalget, legger til at de er åpne for dialog og kan hjelpe til, dersom det skulle komme en ny resolusjon med samme tematikk.
– Vi kan hjelpe til og diskutere rundt formaliteter ved saken før den blir sendt inn, sier han.
Aase legger til at det da er mulig å se på vinklingen og formatet sammen sånn at det passer bedre inn i programmet til Studenttinget og er rettet mer mot NTNU.
Skuffet over manglende behandling
Saksinnsender og sentralstyremedlem Magnus Holger Obrestad Stenroos i Natur og ungdom forteller over telefon at han synes det er trist at resolusjonen ikke er ment til å behandles. Han har likevel forståelse for at det er mange saker som blir behandlet av Studenttinget.
– Jeg tror at det er veldig viktig at det er tid og plass til å ta opp en så viktig sak, forteller han.
Han mener at studentene på NTNU burde ha muligheten til å bestemme selv om deres universitet burde samarbeide med Equinor.
– Det er veldig viktig at studenter får muligheten til å ta et oppgjør med Equinor, mener Stenroos.
Han peker på at Equinor er eid av det norske folket og er tett knyttet til NTNU, noe som gjør saken viktig for studentene også.
– Det er et selskap som både gir NTNU millioner i støtte og har vært sponsor av UKA, sier han.
Han mener at Equinor er en egen sak som burde diskuteres utenfor resolusjonen om NTNUs samarbeid med forsvarssektoren. Derfor skal Stenroos og Natur og ungdom fortsette å gjøre studenter oppmerksomme på saken.
– Vi prøver fortsatt å få det til, enten gjennom en ny resolusjon, eller gjennom noen andre kanaler i studentdemokratiet som ikke er Studenttinget, konkluderer han.
LES OGSÅ: Bodegaens fremtid er i hendene til disse studentene