AP og SP ønsker å fjerne firerkravet i matematikk
- Klokt, forteller lektorstudent
AP og SP har blitt enige om å droppe firer-kravet i matte for å komme inn på lærerutdanningen, skriver NRK tirsdag morgen.
– I dag mangler én av fem som underviser i norsk skole lærerutdanning, og lærermangelen øker. Derfor er det for en ny regjering veldig viktig å snu denne utviklingen, så alle elever møter kvalifiserte lærere som har tid til dem, sier Støre til NRK.
Jens Bunkholdt går andreåret på lektorutdanningen i engelsk og historie. Han mener at det er klokt at kravet nå fjernes.
– Det er mange som har stor kompetanse i fag som norsk og engelsk som kanskje ikke har de ferdighetene i matte. Elevene fortjener gode og engasjerte lærere som kan sitt fag.
At folk kan miste lærerdrømmen sin på grunn av dyskalkuli er noe Jens trekker frem som spesielt synd ved ordningen som har vært.
– Hvis noen har dyskalkuli har de gjerne ikke sjans til å nå kravet om fire i matematikk. Å knuse lærerdrømmen til disse samtidig som vi mangler lærere henger ikke på greip.
Selv forteller han at det var flaks at han tok fireren i matte da han selv gikk på videregående.
– På videregående måtte jeg jobbe ekstra hardt for P-matte som kanskje gikk ut over andre fag. Så endte det også med at jeg hadde litt flaks og at det var litt tilfeldig at jeg fikk den fireren.
Kravet om å ha minst fire som karakter i P-matte ble innført av Solberg-regjeringen fra høsten 2016, og har siden den gang vært gjenstand for stor debatt. Med regjeringsskiftet er det nå et flertall for å fjerne kravet, da både AP, SP og SV støtter opp om å skrote ordningen.
– Det kommer for få inn i lærerutdanningen, og dette er et veldig stort hinder. Det at du må ha fire i matte for å bli en god underviser i norsk eller engelsk, det stemmer ikke med virkeligheten der ute, sier Støre til NRK.
LES OGSÅ: Gjeninnfører parkeringsavgift ved NTNUs campuser
Mener flere fullfører med firerkravet
Den avtroppende regjeringen deler ikke oppfatningen om at ordningen bør skrotes. Skolepolitisk talsperson i Høyre, Mathilde Tybring Gjedde, ønsker ikke å fjerne kravet om fire i matematikk.
– Etter at vi innførte firerkravet er det langt flere som fullfører lærerutdanningen, og det er færre som stryker på matematikkeksamen, slik at vi får faktisk flere lærere ut i den andre enden. I tillegg er det altså 12 år siden det var så mange lærere per elev, forteller Mathilde Tybring-Gjedde til NRK.
Lektorstudent Jens ser at det kan være negative sider med å skrote ordningen. Likevel mener han at dyktige lærere fremdeles vil mestre sine fag.
– Det kan kanskje være noen negative sider også, særlig hvis man jobber som barneskolelærer og må undervise i matte. Men jeg tror ikke det vil få noen stor konsekvens. Dyktige mattelærere vil få til sitt fag uavhengig av dette kravet.