madrass, Trøndelag kunstmuseum, Eva Margrethe Ballo
FARGERIKT: Lik Nobelvägens fortau, er madrassen en mosaikk av ulike farger.

Tre madrasser fikk kunstpris

NTNUs kunstpris for 2024 gikk til kunstneren av «Nobelvägen».

Publisert Sist oppdatert

– Det er en veldig fin anerkjennelse, og jeg ble og overrasket og kjempeglad over å få NTNUs kunstpris, sier Eva Margrethe Ballo i en pressemelding fra NTNU.

Kunstprisen på 20 000 kroner deles ut til en kunstner som har studert ved NTNU. Ballo har selv en mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim (KIT). Prisen skal synliggjøre samspillet mellom universitetet og kunstmiljøet i Trondheim og knytte dem nærmere sammen.

Trøndelagsutstillingen, Eva Margrethe Ballo
SMILENDE: Eva Margrethe Ballo er storfornøyd med å vinne NTNUs kunstpris 2024.

Årets pris gikk til Eva Margrethe Ballo for tekstilverket «Nobelvägen». Kunstverket ble skapt under koronapandemien og består av en serie med tre madrasser.

– Madrassene er på en måte myke minner som kan rulles sammen og tas med, skriver Ballo i katalogen til Trøndelagsutstillingen.

Ballo er interessert i hvordan språk, mønstre og farger kan brukes som motiv i bilder av landskaper og steder, skriver NTNU i en pressemelding. Dette gjenspeiles i «Nobelvägen», som har navn etter selve Nobelvägen som strekker seg fra nord til sør i Malmö. 

LES OGSÅ: Kulturredaksjonen gleder seg til høsten

Transporterer oss inn i en annen tid

Årets vinner for kunstprisen ble valgt ut fra elleve kandidater av en jury bestående av en representant fra Kunstakademiet i Trondheim (KIT), en representant fra NTNU og en representant fra Trøndelagsutstillingens jury. Juryen formidler at flere av verkene i årets utstilling inviterer oss inn i rike univers og gir oss spennende innblikk i ulike kunstnerskap.

– NTNUs kunstpris går til et verk som tar oss med på en raus reise og omslutter oss med sin tilstedeværelse, skriver juryen i begrunnelsen til årets prisvinner.

Videre i begrunnelsen forteller juryen hvordan verket transporterer oss til en vanskelig tid, uten å studere den direkte.

– I stedet finner vi en lengsel etter et mål som en gang lå enda lenger unna enn det gjør i dag, skriver juryen.

«Nobelvägen» stilles ut med Trøndelagsutstillingen 2024 som åpnet lørdag 24. august. Utstillingen er juryert basert på åpen søknad. Alle kunstnere med tilknytning til Trøndelag kan søke om å få delta med kunstverk, i år søkte totalt 223 kunstnere, og juryen har valgt ut 25 kunstverk av 21 kunstnere, skriver Trøndelag senter for samtidskunst. 

LES OGSÅ:  Kunst på campus

Powered by Labrador CMS